Kalisz  Dołączył: 06 Paź 2008
Canon Speedlite 430 Ex
Jestem totalnie zielony w sprawach używania lamp błyskowych, więc pytam żeby przypadkiem czegoś nie spalić. Czy jest szanssa by to działało? Jakie są konsekwencje podłączenia jej?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kalisz, witaj na forum.

Co do lampy to wszystko zależy od tego do czego chcesz ją podłączyć. W związku ze zbliżającymi się świętami mógłbyś spróbować podłączyć ją do lampek choinkowych. Sądzę, że zawieszenie jej na czubku choinki zamiast gwiazdy czy aniołka byłoby wielce fotograficznie odkrywcze. Konsekwencje mogą być natomiast takie, że św.Mikołaj mógłby pomyśleć, że to fotoradar i nie podrzucić Ci prezentów także uważałbym na Twoim miejscu :roll:

A tak poważnie pisząc - mógłbyś sprecyzować do jakiego aparatu chciałbyś tę lampę podpiąć?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
biorąc pod uwagę forum chyba do pentaxa :)

Powinna być wyzwalana środkowym kontaktem w manualu, jej własna automatyka także powinna działać o ile ją ma.

Kalisz  Dołączył: 06 Paź 2008
Mikołaj jest na tyle uważny że nie przekracza dozwolonej prędkości podczas podrzucania prezentów bo wie że wszystkie dzieci będą chciały jeździć z niedozwoloną prędkością tak jak Mikołaj i wie że ta lampa symbolizuje troskę o jego reputacje i przyrost naturalny ;-)

Zapomniałem najważniejszego- do k20

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Thadeus napisał/a:
jej własna automatyka także powinna działać o ile ją ma.

Nie ma z tego co dobrze pamiętam. Swoją drogą ciekawe czy się da, jakoś nie przyszło mi do głowy 420 do Pentaksa podłączyć...

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Powinna być wyzwalana środkowym kontaktem - nie wiem jak będzie reagować na pozostałe styki. Choć mogą nie być w tym samym miejscu.

A propo Mikołaja to ja czekam na Swieta :)

Wesołego mikołaja :)

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Podpinałem taką lampę do KaDyszki i działa bez problemu. Przynajmniej nic się nie stało :->
Tryb M na lampie i można pstrykać (oczywiście tak jak ja, na własną odpowiedzialność ;-) )
Automatyki z tego co pamiętam lampa nie ma więc trzeba parametry dobierać na czuja :-)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Thadeus napisał/a:
A propo Mikołaja to ja czekam na Swieta :)

W takiego mikołaja to ja nie wierzę :evilsmile:
Ale powiem za agentem Foxem Mulderem: Chcę wierzyć :mrgreen: :mrgreen:

marcin711  Dołączył: 08 Sty 2007
A mnie kolega namawia , żeby spróbować podpiąć mojego metza 48 AF1P do canona 350D?

będzie działać?

nie piszcie, ze durny pomysł bo to wiem, ale się uparł i co mam zrobić :-?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
popo76 napisał/a:
Podpinałem taką lampę do KaDyszki i działa bez problemu. Przynajmniej nic się nie stało
Tryb M na lampie i można pstrykać

Pozostaje jeszcze w tym momencie kwestia definicji słowa "działa". Czy oczekujesz, że działa to znaczy, że wyzwala, czy jeszcze dobiera naświetlanie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Będzie błyskać pełną mocą i być może będzie działać regulacja mocy z poziomu lampy i to pewnie tyle.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to ja też się podłącze z idiotycznym pytaniem

w sobotę jadę na picie ;-) do kumpla nikoniarza (bezlampowy biedaczysko)
jak podłączymy do jego d200 mojego 540 to automatyką lampy będziemy mogli strzelać mam nadzieję?

tzn jestem prawie pewien że tak, ale warto się spytać bardziej doświadczonych życiem kolegów ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
plwk, ale to, to ona potrafi nawet bez aparatu ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To aparat jej nie przeszkodzi, wygodniej będzie się ją trzymało :mrgreen:

marcin711  Dołączył: 08 Sty 2007
Dobra, ważne żeby się nie zepsuła

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Arti napisał/a:
Pozostaje jeszcze w tym momencie kwestia definicji słowa "działa". Czy oczekujesz, że działa to znaczy, że wyzwala, czy jeszcze dobiera naświetlanie.

Napisałem przecież, że parametry trzeba dobierać ręcznie. Na pewno błyska w momencie wciśnięcia przycisku migawki :-) Czyli "działa" oznacza tutaj, że wyzwala i nic złego się nie dzieje :->

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
opiszon napisał/a:
jak podłączymy do jego d200 mojego 540 to automatyką lampy będziemy mogli strzelać
Jasne: ładuj....ognia!!
A na poważnie, to chyba każda lampa z własną automatyką będzie działać: body na M, X albo AV (będzie światło zastane o ile czas się nie zrobi za krótki), na lampie parametry przysłony i czułość i....ładuj.... :mrgreen:
Zresztą mam wrażenie, że Ty i tak to wszystko wiesz... :-P

[ Dodano: 2008-11-05, 18:33 ]
Tylko jak będziecie jechali na tym picie, to żebyście nie spadli przypadkiem, bo będziecie oba bezlampowe :evilsmile:

Kiwak napisał/a:
Tylko jak będziecie jechali na tym picie, to żebyście nie spadli przypadkiem, bo będziecie oba bezlampowe

ha!
tak mi źle życzysz ?

no cóż, najwyżej wezmę drugi kredyt na lampę :-D

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
opiszon napisał/a:
tak mi źle życzysz ?
Ja?? W życiu!
Napisałem, żebyście nie spadli. Znaczy: zakazuję Wam spadać....z lampą tudzież na lampę :-P

spoko, ostatnio tylko się zgubilismy po wyjściu na nocny spacerek

100 metrów od domku

ale pewnie to że domek jest na skraju lasu, może nas tłumaczyć :mrgreen:

Skocz do: