TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Czy obiektyw może wpływac na współprace z lampą ?
mam taki problem gdy podepnę do kadyszki tamrona 28-75 to lampa wariuje a gdy podepnę kita jest ok , zaczynam się wkurzać już . co się dzieje czy to możliwe ?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Ale że jak wariuje? Nie zauważyłem u siebie jakichś wyjątkowych objawów szaleństwa, z wyjątkiem tego że czerwona lampka wspomagania nic Tamiemu nie daje i pudłuje aż świszczy. Z ekspozycją jakichś problemów nie zauważyłem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jakieś styki może brudne? Nie jestem pewien, ale może warto przeczyścić.

a u mnie tak przepala ze cały biały kadr + wskakuje z digital na 35mm i znika skala odległości na lampie. Tylko z tamronem to mam, czyżby 2 sztuka do wymiany ?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Może styki przetrzyj, chociaż tego już pewne próbowałeś...

czyścilem, pozatym ciagle mi przesłona zmienia sie na 2.8 obstawiam że to walnięte szkło wrrr. znowu odsyłać :-/ chyba zrezygnuje z tego szkła.

[ Dodano: 2008-10-03, 23:02 ]
taką sieczkę mi robi z fotkami .

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Rozumiem, że mówimy o lampie zewnętrznej. Sprawdź, czy lampa odczytuje ogniskowe i czy pracuje zoom lampy. U mnie 540 z Sigmą 24-60 ma tendencję do lekkiego prześwietlenia z palnikiem wycelowanym na wprost.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
TomaSzSz napisał/a:
taką sieczkę mi robi z fotkami .
Też miałem taką sieczkę jak mi pierścień przysłon przez przypadek "zeskoczył" z pozycji A.

mi nie przymyka przesłony do zdjęć.

Nie przymyka z lampą zewnętrzną, czy wbudowaną?

i jak to naprawiłeś?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
TomaSzSz napisał/a:
mi nie przymyka przesłony do zdjęć.

To znaczy? Jest zepsuty, czy nie ma A?

Jeśli chodzi o mnie, to przy obróbce wprowadzam lekką korektę w PS, lub jeśli robię więcej fotek ustawiam korekcję w body. Sprawdź,czy nie masz jakiegoś problemu w komunikacji body-szkło-lampa. Rozumiem, że korzystasz z PTTL-a?

[ Dodano: 2008-10-05, 21:49 ]
TomaSzSz, postaram się jutro skołować Tamrona i przetestuję u siebie.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
U mnie 540 FGZ i Tamron 28-75 nie robi takich problemów... coś masz nie tak z obiektywem lub body.

TomaSzSz, nie masz kogoś znajomego z kadyszką? Jaki masz soft w body?

Łukaszzz, a jaki Ty masz soft w body, bo być może wersja softu ma znaczenie.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
A mi przeswietla aparat/lampa jak podepne lampe FGZ540, gdy mam zalozony obiektyw manualny Helios 58mm. Nie starcza kompensacji ani na aparacie, ani na lampie by to poprawic :-/ - tylko lampa w trybie manual. Wbudowana nie ma trybu manual i wszystkie zdjecia z wbudowana lampa mozna spokojnie do smietnika wrzucic :-/

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
elgreen napisał/a:
Wbudowana nie ma trybu manual

To w takim razie w jakim trybie pracuje?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Zdano napisał/a:
To w takim razie w jakim trybie pracuje?

Przy podpięciu obiektyw bez styków wali pełną mocą i nie można (przynajmniej w kasetce) regulować mocy błysku - chyba o taki manual mu chodzi.
elgreen napisał/a:
Wbudowana nie ma trybu manual i wszystkie zdjecia z wbudowana lampa mozna spokojnie do smietnika wrzucic :-/

Po staremu - ekspozycje regulujesz czułością i przysłoną :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
elgreen napisał/a:
A mi przeswietla aparat/lampa jak podepne lampe FGZ540, gdy mam zalozony obiektyw manualny Helios 58mm. Nie starcza kompensacji ani na aparacie, ani na lampie by to poprawic

Obiektyw nie gada z korpusem to lampa musi być na manualu i regulujesz czułością, przesłoną obiektywu oraz podziałem mocy w lampie.

a wiec odpowiadając na swoje pytanie w wątku, miałem walnięty obiektyw który nie przekazywał danych do Body i dlatego lampa wariowała.

Skocz do: