pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Torba Mekko, wytrzymałość na deszcz i śnieg
Wiem, że na forum są użytkownicy Mekko, torba jest chwalona i polecana.
Ponieważ prawdopodobnie jutro kupię któryś z modeli Super lub Tech, mam pytanie jak w temacie. Czy padający deszcz lub śnieg zaszkodził zawartości torby ? :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Mam S803. Nie wiem czy to plotno jest impregnowane - obawiam sie, ze nie. Przy ulewie to raczej bym z nia chodzil. Co prawda sama torba tak szybko nie przemoknie, bo to plotno jest naprawde grube, ale z tego samego powodu bardzo dobrze utrzymuje wilgoc. Bylem z nia na dwugodzinnym spacerze w deszczu po klifach nad oceanem. Sprzet nie przemokl, ale wilgoc w torbie byla. Jakies papiery z kieszeni na klapie byly w zasadzie mokre.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
dzięki dzerry, tak myślałem, że coś napiszesz :mrgreen:
A jak zimą, spacerujesz z torbą gdy pada sobie śnieg ? Jakieś wrażenia ?
Co do impregnacji, to chyba można zakupić jakieś środek w sklepie turystycznym i bez problemu zaimpregnować.

ps. właśnie zastanawiam się nad S803 albo którymś z Tech'ów o podobnej wielkości

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
dzerry napisał/a:
Jakies papiery z kieszeni na klapie byly w zasadzie mokre.

Akurat kieszeń w klapie to chyba nie jest najlepszy wyznacznik przemakalności torby, bo zawartość jest wówczas przykryta wyłącznie warstwą płótna. Tymczasem dalej jest dodatkowa warstwa, która ma chyba chronić przed deszczem.

Krótkie oględziny torby wyjawiają jednak, że jedyna powierzchnią z taką warstwa jest klapa. Reszta torby to w zasadzie tylko płótno.

Warto jeszcze zwrócić uwagę, że S803 nie zamyka się szczelnie. Między klapą a bokami torby są normalne szpary przez które zacinający deszcz pewnie mógłby się wedrzeć.

Konstruktorzy Mekko pewnie zakładają, że w deszczu się zdjęć nie robi :-) .

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
DDspeed napisał/a:
Konstruktorzy Mekko pewnie zakładają, że w deszczu się zdjęć nie robi :-) .
Nie mekko, tylko domke. F803 to nic. Widziales jak wyglada F2 i F3? Najbardziej kultowe torby domke, ukochane przez polowe reporterow na swiecie? Czasami az dziw, ze sprzet z nich nie wypada, a co dopiero deszcz i snieg.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Jakby z S803 wyciągnąć paddingi to by pewnie podobnie wyglądało :)

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
póki co miałem okazję chodzić z tą torbą w mocniejszą ulewę przez kilka minut, potem miałem się gdzie schować. nic poważniejszego jeszcze mnie nie spotkało (śnieżyce, grady i monsuny w jednym :-P )
deszcz wsiąkł w płótno ale, nie wiem jak to nazwać.. ta śliska, wyglądająca na nieprzemakalną warstwa wyścielająca kieszenie zatrzymała go, wewnątrz było całkowicie sucho. jednak dla przestrogi na dnie trzymam 6 woreczków pochłaniających wilgoć, 3 pod body z obiektywem i 3 pod obiektyw jaki akurat znajduje sie obok :-)
myślałem jeszcze nad wsadzeniem w kieszeń w klapie jakiegoś nieprzemakalnego, grubszego materiału (jeśli się oczywiście tej kieszeni nie używa), który miałby zatrzymywać wodę jeśli klapie zdarzyło się przemoknąć

nopik  Dołączył: 02 Lis 2007
http://www.mekko.net/mekko/photobag.html
O ile to ich strona [wygląda raczej ubogo] to :
Cytat
The soft canvas is puncture resistant, abrasion resistant and water resistant.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
"water resistant." to nie "waterproof" - to łatwo sprawdzić na np. odzieży turystycznej.

Skocz do: