powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Swiatłomierz Lunasix
Wpadł mi w ręce taki jak w tytule, bez żadnej cyferki. Używanie zewnętrznych światłomierzy
zakończyłem na "kultowym" ( tak, tak ) Svierdłovsku 4. W tym Lunasixie, w futerał jest wszyta taka kolorowa karteczka z napisem "Color Finder". Ktoś może wie do czego toto służy?
Już dziękuję za odpowiedź. :-B

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
O ile wiem to Color Finder jest nasadką pozwalającą na mierzenie temperatury barwowej ś
światła. Mógłbyś podesłać zdjęcie całego zestawu?

Bardzo fajny światłomierz, nawiasem mówiąc ;-)

No właśnie tej nasadki nie mam tylko w futerał jest wszyta taka tabelka z różnymi odcieniami czerwieni, literkami, np. B18, B12,R6 R18 itp. Wobec tego przypuszczam, że na tej nasadce musiało pojawiać się coś co się porównywało z kolorami w tej tabelce. A może jakiś link to instrukcji tego światłomierza, bo ja znajduję tylko do wersji "Lunasix 3". Co to fotek to musiałbyś sporo czekać, bo ja tylko tym co w stopce, no chyba,że Nokią. :evilsmile: Pzdr.

dawaj nokią :-)

alkos chciałeś no to masz.rl=http://www.vpx.pl/foto,lunasix001m.html][/url]
A swoją drogą to całkiem spory klocek. Jego wymiary to:D=10,5cm, S=7cm W=3,5cm. Są to wymiary w najszerszych lub "najgrubszych miejscach. W futerale dochodzi tego jeszcze trochę

O prosze, mam minimalnie nowsza wersje. Swietny do padającego, niestety w bardzo słabym świetle wskazowka "zwalnia" - odczyt moze trwac i 5-10s... Ale mowie tu o swietle w stylu 3-4EV ;-)

No i problem z bateriami. Najlepiej zaopatrzyc sie w takie do aparatow sluchowych...

alkos wielkie dzięki. Z bateriami jakoś sobie poradzę. Rzeczywiście te od słuchowych będą chyba dobrze pasowały. Mówisz, że świetny do padającego? Czy to znaczy, że do odbitego dużo gorszy, czy też jest to jego dodatkowa zaleta ?

powalos napisał/a:
Mówisz, że świetny do padającego? Czy to znaczy, że do odbitego dużo gorszy, czy też jest to jego dodatkowa zaleta ?

Mysle ze tak samo dobry, ale do odbitego mam w aparacie i jakos tez malo uzywam... ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
powalos, nie myślałem że to napiszę kiedyś

ale całkiem całkiem to zdjęcie wyszło, jak na 2MPix matrycę w tej Nokii 3120 i plastikową "optykę" ;-)

Pełny rozmiar to 1600x1200. Zmniejszyłem w Irfanie na dłuższym boku do 700. Komórka to dokładnie NOKIA 3120 NEW. Nie wiem jak się spisywała jej poprzedniczka.Pzdr.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
powalos, ten color finder jest kompletny
masz ten pasek czerwony duży na górze i szukasz w świetle zastanym który z pasków na dole się zbiega kolorystycznie z górnym i ... voila, masz odczyt! :-)
poważnie, to tak działa

SQ6GIT napisał/a:
oila, masz odczyt! :-)
poważnie, to tak działa

wow, serio?!?

szydzisz czy poważnie pytasz? :-P
jeśli szydzisz to sorki, nie wiedziałem, że to oczywiste
jeśli serio - to tak, wyczytałem to w instrukcji innego gossena, więc zakładam że i w tym podobnie

dobra, już nic nie mówię...

Cytat
szydzisz czy poważnie pytasz?

Nie, serio myslalem ze ten color finder to taka nasadka byla na swiatlomierz ;-) Ja swojego mialem bez futerału...

nasadka jest do zawężania kąta pomiaru dla innych obiektywów, mam ją
mam instrukcję pdf do niego, jakby ktoś chciał, na końcu jest info z obrazkami o wszystkich nasadkach chyba, było ich kilka

SQ6GIT napisał/a:
nasadka jest do zawężania kąta pomiaru dla innych obiektywów, mam ją

Ta też, ale kilka ich było.. . ;-)

Jakby ktoś chciał te nasadki poogladać: http://www.smolak.net/kon...n_lunasix_3.pdf

Wielkie dzięki SQ6GIT, a ja myślałem, że ten kolor "wyskakuje na jakiejś nasadce właśnie. Czyli inaczej mówiąc mam natychmiastowy odczyt potrzebnego filtra korygującego. Tylko teraz jeszcze pytanie: jakiej firmy to filtry?

tego to już nie wiem... nigdy nie korzystałem z tego...
wiem jedynie, że taki "color finder" był w gossenie sixtomat, takim za 15zł go kupiłem... :-)
no i tam odczyt mam w Kelwinach, nie w numerkach filtrów...

a możesz bardziej powiększenie tej wkładki zaserwować?

Skocz do: