SpinDoc  Dołączył: 05 Paź 2008
[SpinDoc] Takie tam... :)
Witam! Na początek jedno zdjęcie, ale z czasem będę coś dorzucał... W tym momencie pod ręką mam tylko to bo większość fotek mam na innym komputerze.

Zdjęcie nieskalane przez jakąkolwiek obróbkę. ;-) Nie bawi mnie to zbytnio, przynajmniej na razie, ale każdą sugestię chętnie przyjmę

1.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdjęcie z gatunku - nawetfajnekolorki ;-) sam mam takich parę 8-)

Hmmm... Ja tam widzę jeszcze dosyć fajną formę.

2.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli B&W to ja bym poszedł w większy kontrast. Kontrast dodaje dramatyzmu 8-)

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
SpinDoc napisał/a:
przynajmniej na razie, ale każdą sugestię chętnie przyjmę

Zlituj Ty się człowieku i popatrz na tę fotkę... Nie licząc kolorków drzewa, nic się w niej jakoś nie układa.

zorzyk napisał/a:
Zdjęcie z gatunku - nawetfajnekolorki

Hehe-hehehe. Ciekawe jakie będą wyniki ankiety kalendarzowej ;)

Mertz napisał/a:
nic się w niej jakoś nie układa.
Rozwiń swoją... ekhm... "myśl".

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Jeżeli tematem jest drzewo to wtedy zdjęcie jest poprawne ale poza tym jakoś nie leży. Kolorki fajne a wersja B&W słaba imho dlatego bo kolorki odbiera. Tak ostatecznie też nie wiem czy na zdjęciu chodzi o drzewo czy pana drzewo focącego.

Pozdrawiam

SpinDoc napisał/a:
Rozwiń swoją... ekhm... "myśl".

A bardzo Cię proszę.
Co chcialeś pokazać/przekazać wybierając to zdjęcie? Bo już w drugim zdaniu wykazałeś, że selekcja była wyjątkowo ostra ;]
Jest na nim (nie licząc kolorów - o czym już wspomniano) cokolwiek, co jest warte uwagi? Gościu z prawej strony? Słup blisko linii horyzontu? Wypalona trawa? Wstawiłeś to zdjęcie w dziale "foto do oceny" - ale na nim po prostu nie ma co oceniać, nie da się go poprawić, nie da się na jego temat dyskutować, bo tematycznie jest nijakie. Kolory to nie wszystko.

Takich fotek przewala się przez fora i galerie (również i nasze) setki, więc nie dziw się, że praktycznie nikt nie był zainteresowany komentowaniem jeszcze jednej, podobnej do innych.

Wybacz, nie będe nawijał o złotym podziale i temu podobnych p*****, bo nie o to chodzi. Jestem od tego jak najdalszy.

[ Dodano: 2008-10-20, 22:16 ]
zorzyk napisał/a:

Zdjęcie z gatunku - nawetfajnekolorki ;-) sam mam takich parę 8-)

Jedna z lepszych puent, jaką tu czytałem :)

de gustibus... I w zasadzie nic więcej nie musiałbym pisać, ale napiszę...
Mertz napisał/a:
Co chcialeś pokazać/przekazać wybierając to zdjęcie?
A muszę coś przekazywać przez każde moje zdjęcie? Nie muszę? Ależ dziękuję serdecznie. Trochę inaczej podchodzimy do fotografii, pokazałem zdjęcie które mi się podoba i którę lubię. Nie ma tu żadnej sztucznej myśli przewodniej i nie będę tutaj wypisywał farmazonów o interakcji człowieka z drzewem :lol: Jak dla mnie jest fajne kolorystycznie, ma w sobie jakąś dynamikę i jest to dosyć fajna forma. Ale generalnie jest to dosyć mało ważne... Mi się podoba, tobie nie, tyle na ten temat. Jeśli znasz jakieś ogólnie przyjęte obiektywne zasady na podstawie których można zdjęcie sklasyfikować jako dobre, bądź kiepskie podziel się nimi... Albo lepiej, pokaż mi zdjęcie o którym każdy z tu obecnych powie, że jest świetne. Najlepiej swojego autorstwa.
Mertz napisał/a:
Takich fotek przewala się przez fora i galerie (również i nasze) setki, więc nie dziw się, że praktycznie nikt nie był zainteresowany komentowaniem jeszcze jednej, podobnej do innych.
A tutaj formułuje pan dosyć daleko idący wniosek, przedstawiając mi punkt widzenia użytkowników tego forum i tłumacząc mi dlaczego znudzeni, nie chcą komentować mojego zdjęcia. Niezwykła lotność umysłu i przenikliwość. Taka kuchenna psychologia, w dodatku psychologia grup społecznych. I'm lovin it. Nie twierdze, że nie ma w tym racji. Bawi mnie po prostu retoryka rodem z forów onetu.
Mertz napisał/a:
Bo już w drugim zdaniu wykazałeś, że selekcja była wyjątkowo ostra ;]
Przepraszam bardzo bo coś mi umknęło, w którym moim sformułowaniu widać coś, co świadczy o tak ostrej selekcji?

p.s Spuszczę zasłonę milczenia, na kulturę twojej krytyki która po prostu emanowała z twojego pierwszego posta w tym temacie.

p.s. 2 Umieściłem tu zdjęcie które akurat miałem pod ręką, ale które po prostu lubię. Wybrałem złe zdjęcie, do umieszczenia w tym dziale, bo mam bardzo ugruntowany pozytywny stosunek do tego zdjęcia i czyjś ocena nie wywoła we mnie chęci poprawienia go czy zrobienia następnym razem inaczej. Dyskusja nad tym zdjęciem sprowadza się do "de gustibus"... Następnym razem wrzucę zdjęcie/cia które rzeczywiście będę chciał poddać ocenie. :)

Przepraszam za mój komentarz.

SpinDoc napisał/a:
Wybrałem złe zdjęcie, do umieszczenia w tym dziale, bo mam bardzo ugruntowany pozytywny stosunek do tego zdjęcia i czyjś ocena nie wywoła we mnie chęci poprawienia go czy zrobienia następnym razem inaczej.

To po co wstawiłeś to w dziale "Foto do oceny"? :]

Z mojej strony EOT.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
IMO dyskusja nieco odbiegła od tematu. Umieszczając fotkę w tym dziale autor zgadza się jednocześnie na wszelką krytykę swoich dzieł, nawet tak mało konstruktywną jak w wykonaniu Mertza.

Co do zdjęcia, to nie jest gorsze niż średnia forum - nawet biorąc pod uwagę jego treść.

Skocz do: