pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
FGZ360
Witam,

Czy korzystając z przedmiotowej lampy i K100DS da się wyzwolić błysk na zamknięcie migawki ??

Cytat z instrukcji:

Wbudowana lampa błyskowa w aparatach serii SF/ZX i Z-10/PZ-10 nie posiada funkcji synchronizacji błysku na zamknięcie migawki: przy użyciu z AF360FGZ lampa nie wykona
błysku.

Z tego co wiem to K100D nie ma takiej umiejętności...

Pzdr
paw

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Działa przy czasach 1/90 i wolniejszych :-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
zrobiłem tylko kilka zdjęć przy 1/20 sek i u mnie działa

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
chyba zamiast czytać instrukcje to powinienem zacząć robić zdjęcia ;) dziękuję za info anyway...

Odgrzebuję temat w celu rozwiania pewnych wątpliwości.
Zamierzam poużywać sobie nikona N75 na wyjeździe. Jego prawowity właściciel nie ma lampy do niego. W takim razie zastanawiam się nad wzięciem swojej AF 360 fgz. Nie mam teraz pod ręką tego nikona i nawet nie wiem czy nawet da się założyć na niego 360-tkę. Oczywiście wystarczy mi tylko jak N75 mi ją wyzwoli. Lampę puszczę we własnej automatyce.

Czy ktoś ma wiedzę na temat/próbował "pokryć" nikona naszą lampą (360 ewentualnie 540-tką)? Albo czy mogło by to być niebezpieczne dla któregoś z urządzeń?

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kilka razy użyłem AF 280T z Nikonem D40. Było OK. Podobno Nikony mają duża tolerancję na wysokie napięcie na stopce.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Żeby się nie rozpisywać, to np. http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=16541

Kiwak napisał/a:
Żeby się nie rozpisywać, to np. http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=16541
heh no to ja zadałem pytanie jako pierwszy :-P tylko że wyniki będę znał dopiero po wywołaniu kliszy :-?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Ale nie chciałem się powtarzać, więc linknąłem. A co do "pokrywania", to krzyżowałem na parę sposobów i zawsze działało. Zawsze lampa miała A. I żadnemu z urządzeń nie zaszkodziło.

Skocz do: