Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Dyfuzor - Skarpeta a prześwietlone zdjęcia
Nabyłem chwalony dyfuzor uniwersalny, taki niby tekstylny na gumce i mam prześwietlone foty (zamiast niedoświetlone. Ktos wie o co chodzi? Lampa sigma jak w stopce tryb ttl (czyli chyba p-ttl) i

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dlaczego miałyby być niedoświetlone zdjęcia z dyfuzorem. Jeśli mocy lampy wystarcza to nie ma to nic do rzeczy. Dyfuzor powoduje zmniejszenie kontrastów i to może wpływać na pomiar.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Chyba, że ten TTL to jednak nie P-TTL, to wszystko jasne. Za jasne, jak widać.

Nie rozumiem

plwk, jak na mojej lampie nieobsługującej P-TTL-a ustawię TTL, to prześwietla. Bo jeśli nie to, to ja też nie rozumiem.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cytat
plwk, jak na mojej lampie nieobsługującej P-TTL-a ustawię TTL, to prześwietla.
W stopce masz K10, z tym body prześwietla? Czy K10 ma TTL? Sam widzisz :P.

Ekajana, nie powinno tak się dziać. Sprawdź czystość styków łączących body i lampę.

Tak PiotruśP, dokładnie tak jak piszesz. I właśnie dlatego prześwietla. Bo K10 ma P-TTL, a moja lampa TTL. I to właśnie miałem na myśli.
Jeśli Ekajana ma sigmę dedykowaną P, to ja przepraszam, że się w ogóle odezwałem, ale tej pewności po prostu nie mam. A że się jakoś sigmami do P nie bawiłem, to tylko przypuszczam: ma TTL i P-TTL? Do analogów i cyfry? To może sprawdzić, bo
Ekajana napisał/a:
Lampa sigma jak w stopce tryb ttl (czyli chyba p-ttl)
Czyli nadal nie wiadomo...

Kiwak napisał/a:
I właśnie dlatego prześwietla. Bo K10 ma P-TTL, a moja lampa TTL. I to właśnie miałem na myśli.

Ale nie w każdych warunkach :mrgreen:

Kiwak, aaa trzeba było tak od razu :P. Lampy 500 sigmy mają tylko jedno oznaczenie "TTL" własnie, ale pracują zarówno w TTL jak i w pTTL - tryb pracy zależy od body.
Ekajana, być może zakladając dyfuzor przypadkiem wysuwasz lampę z sanek -> traci kontakt w body -> przeswietla. No i wstaw zdjęcie oczywiście :).

PiotruśP napisał/a:
być może zakladając dyfuzor przypadkiem wysuwasz lampę z sanek

Ta Sigma nie ma blokady wysuwanym trzpieniem?

Nie ma. Jest obrotowy pierścień, którym dociska się lampę do sanek. Czasem przy dłuższym foceniu, mimo mocnego dokręcenia, lampa może lekko się wysunąć z sanek.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
PiotruśP napisał/a:
Czasem przy dłuższym foceniu, mimo mocnego dokręcenia, lampa może lekko się wysunąć z sanek.

Nigdy mi się to nie przytrafiło więc nie jest to zdarzenie łatwe do zajścia przy minimalnej uwadze poświęconej sprzętowi.
PiotruśP napisał/a:
ale pracują zarówno w TTL jak i w pTTL - tryb pracy zależy od body.

Z tym, że pTTL obsługuje tylko Sigma dedykowana do Pentaxa (inny układ styków na stopce) ale to chyba oczywiste?

Szumak napisał/a:
Z tym, że pTTL obsługuje tylko Sigma dedykowana do Pentaxa

Pentaksy *istD(S) miały zarówno TTL jak i PTTL i o takim wyborze pisze PiotruśP.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Ekajana napisał/a:
Ktos wie o co chodzi? Lampa sigma jak w stopce tryb ttl (czyli chyba p-ttl) i

sigma 500DG ST osluguje zarowno p-ttl jak i ttl. u mnie dziala zarowno z DS jak i k10. ogolnie znanym (ja wczyczytalem o tym dosc dawno temu na dpreview) faktem jest ze te lampy z numerami 'do jakiegos tam' (czyli te pierwsze) nie chca dzialac z nowszymi na owe czasy puszkami (posiadajacymi tylko p-ttl, wykastrowanymi o ttl). lekarstwem na to mial byc myk pod tytulem upgrade-firmware robiony za wielka woda za free w serwisie sigmy (serwis pl swego czasu wogole nie wiedzial o co chodzi..). wszystko by bylo fajnie tylko ze moja lampa ma wlasnie ow trefny numer i...dziala z k10, ale zeby nie bylo ze mam fuksa, to z k110d przyjaciolki (ta puszeczka ma juz tylko p-ttl) juz dzialac nie chce (o ile pamietam to walila max przy ustawieniu na auto).
lubie sigme jako producenta sprzetu czesto w dobrej cenie, ale przyznaje ze bywa nieprzewidywalna
pozdrawiam
kp

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
klimecki_ napisał/a:
dziala z k10, ale zeby nie bylo ze mam fuksa, to z k110d przyjaciolki (ta puszeczka ma juz tylko p-ttl)
a K10D ma też tylko P-TTL, chyba że ja czegoś nie wiem?

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
predoo napisał/a:
a K10D ma też tylko P-TTL, chyba że ja czegoś nie wiem?

dokladnie, k10 tylko p-ttl dlatego pisze ze to dziwne bo ten uklad mi dziala (a powinno byc analogicznie do k110d kumpeli)
pozdrawiam
kp

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
zerknij w moją stopkę ja też mam sigmę tylko model....(stopka) i też mi prześwietla przy dyfuzorze choć nie zawsze.... poprostu przedbłysk jest dość znacznie tłumiony przez dyfuzor i lampa wali mocniej żeby nadgonić.... ale zrób kompensacje i powinno być ok choć nie zawsze... bo jak zrobisz fotkę z bliska to pomiar przedbłysku będzie ok i lampa niedoświetli czasem....

przynajmniej ja tak mam...
zreszta ja mam jakiś badziewny dyfuzor albo coś bo dziwnym trafem jak na dyfuzor to środek zawsze mam dość znacznie jaśniejszy niż obrzeża zdjęc. ;/

ups ale mi się odgrzebało temat.. ;)

Skocz do: