luksur  Dołączył: 07 Paź 2008
EXAKTA DPZ 38AF - opinie
Witam!
Chciałbym poznać opinie na temat lampy EXAKTA DPZ 38AF na Pentax'a. Ma p-TTL, jest obracana poziomo i pionowo... I cena - niska... ;-) . Co o niej sądzicie? A może ktoś ma taką i chciałby coś powiedzieć? Jak się to ma do pentax-owej 360-tki, którą lepiej wybrać? Przeglądałem dwa tematy, gdzie była jakaś wzmianka o tej lampie [TU i TU], ale nie rozwiało to moich wątpliwości w kwestii wyboru...
Z góry dzięki za pomoc ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest praktycznie to samo co Tumax 386 tylko pod inną nazwą.

luksur  Dołączył: 07 Paź 2008
Czyli odradzasz?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
zależy jak bardzo Ci zależy na poprawnym działaniu PTTL-a - miałem tego Tumaxa - moim zdaniem - omijać szerokim łukiem. Jak chcesz tanio, lepiej kupić starą lampkę z własną automatyką, zaoszczędzi się sporo nerwów i niespełnionych nadziei. A najlepiej dołożyć do Metz-a czy Sigmy.

Miałem Tumaksa 386, mam również lampę z własna automatyką - dla mnie Tumax był łatwiejszy do opanowania. Teraz mam Metza 48 i z nim jest najłatwiej.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
[lampa] EXAKTA DPZ 38AF
Witam. Czy ktoś z kolegów posiada lampę EXAKTA DPZ 38AF? Wiem, ze jest to klon tumaxa, który jest uznawany za kaszanę. Exakta ma ponoć inne oprogramowanie i jest produkowana pod patronatem Pentacona. Jak się sprawuje? Czy jest tak samo awaryjna jak tumax? Przeszukałem forum, znalazłem kilka postów, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Na lampę mogę wydać nie więcej, niż 500 pln. Celowałem w Sigmę EF 500 DG ST, ale w fotozakupach już jest niedostępna a w innych sklepach kosztuje około 700 pln. Wiem, ze na pewno lepszym wyborem jest Metz 48, ale po prostu mnie na niego nie stać. Miałem Metza 36 c2 którego sprzedałem w nadziei na zakup Sigmy, ale niestety się spóźniłem. I chciałbym coś bogatszego w funkcje od Metza 36 af4, przede wszystkim obracany palnik. Muszę kupić jakąś lampę. Proszę o rzetelne opinie użytkowników Exakty.

Nie wiem czy ktoś to ma. Dotychczas zainteresowanie tą lampą wyraziły na forum chyba 3 osoby i co najmniej jedna z nich zrezygnowała bo ewentualny sprzedawca miał problem z określeniem terminu dostawy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
weiss77, niestety jesteś pionierem wsród potencjalnych użytkowników tej konstrukcji. :evilsmile: ;-) Moja sugestia : w twoim mieście jest sprzedawca tych lamp (to jest numer aukcji : 531 789 022)- umów się z nim na "macanie". Lampy te sa zbyt krótko w sprzedaży,by ujawniły sie ich mankamenty. Spotykając się ze sprzedawcą,masz szansę uzyskac niewerbalne komunikaty,co on sam myśli o tym sprzęcie.Możesz też zapytać wprost o ilośc reklamacji,czy ilośc sprzedanych egzemplarzy.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: EXAKTA DPZ 38AF
Olalbym ten wynalazek i kupil metza 48af1.
Byc moze cudo toto nie jest, ale przynajmniej w miare pewny produkt, ktory nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
mazi, wskazuje jedynie słuszną drogę : sprzęt od sprawdzonego producenta. Może trochę droższy,ale pewniejszy.

Umówiłem się ze sprzedawcą na "macanko". Twierdzi, że nie miał do tej pory reklamacji. Serwis jest ponoć w Bielsku Białej, najczęściej wymieniają lampę na nową. Tylko skąd to wie, skoro nie miał reklamacji? O wynikach autopsji poinformuję. Może nawet zarzucę jakąś recenzję. W końcu jeśli kupię przez internet to mam 10 dni na zwrot, nawet jeśli pomacam wcześniej. A powiedzcie mi, te awarie tumaxa 386 były najczęściej spowodowane uszkodzeniem mechanicznym, czy softem? Coś w końcu musieli wpisać w karcie gwarancyjnej...

Re: EXAKTA DPZ 38AF
weiss77 napisał/a:
Wiem, ze jest to klon tumaxa, który jest uznawany za kaszanę.

Klon kaszany... no właśnie... Kup od razu Metza - zaoszczędzisz nerwów i czasu... A i różnica w cenie szybko Ci się zwróci - zaoszczędzisz na przesyłkach / wycieczkach do serwisu... ;-)

[ Dodano: 2009-01-22, 15:54 ]
Awarie Tumaxa? On po pierwsze nie działał w P-TTL jak należy (testowałem 2 egzemplarze). Sprzedawca twierdził, że tak ma być, bo przecież nawet lampy Nikona się mylą (!). Po drugie mechanika - nie zdążyła się rozpaść, bo oddałem to cudo ale daleeeeko jej do wykonania Metza czy Sigmy. Tumaxa można traktować jako tanią lampkę manualną - ale jak tak - to są jeszcze tańsze opcje...

weiss77 napisał/a:
te awarie tumaxa 386 były najczęściej spowodowane

U mnie oba (pierwszy i wymieniony) przestawały błyskać. Po naciśnięciu spustu mrugała kontrolka na lampie, że jest OK i tyle.

Wziąłem Exaktę niejako na próbę, mam jeszcze kilka dni na zwrot. Jestem niemalże pewien, że zachowuje się tak samo, jak Tumax. W związku z tym ma kilka nowych pytań do użytkowników Tumaxa. Chciałbym ja przy okazji porównać do Metza 36-af4 i Pentaxa 360
1. Exakta ładuje się dość szybko na świeżych aku, Energizer 2500, niezbyt zużyty, po zrobieniu około 60 zdjęć prędkość ładowania drastycznie spada. Czy to jest normalne?
2. Ile zdjęć mozna było wykonać Tumaxem do pełnego rozładowania?
3. Czy niedoświetlania o jakieś 1-2 ev przy błysku odbitym od sufitu (biały, odległość od lampy 1.5m.) obiektu odległego o o 3 m przy programie "P" jest typowe dla Tumaxa, czy inne lampy (Pentax, Metz) też tak mają?
4. W trybie Slave lampa błyska, ale nie widać jej błysku na zdjęciu. Czy Tumax też tak ma? Może trzeba ją jakoś ustawić- na przykład zmienić czas albo moc lampy? Próbowałem wyzwalać lampą z puszki w trybie sterującym. Błysk było widać tylko przy mocy 1/8 i 1/16
w trybie Tv i czasie 180.
Raczej ją oddam, niezbyt mi podchodzi. Chyba kupię wymienionego Metza, bo tańszy. Wolałbym Pentaxa, ale droższa o jakieś 200 pln od Exakty, nie wiem, czy starczy funduszy. Metz 48 całkowicie poza zasięgiem.

Nie wiem czy dokładnie pamiętam
1. Chyba normalne zresztą instrukcja podaje chyba 90 błysków na komplecie baterii
2. Ilość błysków zależy od wykorzystania mocy, mi akumulatory 2500 starczały na około 300 błysków
3. Nie używałem nigdy programu P, na wszystkich innych przy odbiciu musiałem dawać minimum +1EV i podnosić ISO do 400 lub nawet 800
4. Tu nie pamiętam dokładnie jak to działało ale chyba było tylko wyzwolenie błysku za pomocą fotoceli na pierwszy błysk

Właśnie się trochę pobawiłem w trybie Slave. Juz nic z tego nie rozumiem. Jak pisałem, błysk widać jedynie przy ustawieniu mocy lampy na 1/8 i 1/16. Tylko nie działa w trybie sterujacym, błysk jest wyzwalany przy standardowym trybie flasha, czas 1/60 i f4.0. No i fotocela obrócona w stronę aparatu. Również staram się nie używać programów automatycznych, ale myślę, że Auto i P to najlepsze tryby do przetestowania działania lampy w P-TTL. Moze mam walnięte aku, włożyłem inny komplet, trochę rozładowane i jest wyraźnie lepiej. A jak byś porównał ilość możliwych błysków w Tumaxie i Metzie 48? Podobnie, czy Tumax żre więcej? Pewnie będę musiał kupić kolejne Eneloopy. Co do korekcji ekspozycji przy lampie w K200 jest możliwe od -2 do +1, więc nie starcza. Chyba, żeby użyć globalnej korekty, ale to trochę skomplikowane, bo mam sklerozę i potem będę się zastanawiał dlaczego zdjęcia bez palnika wychodzą prześwietlone :mrgreen: Oczywiście niedoświetlanie nie jest spowodowane niedostatkiem mocy, bo na manualu trochę przepala.
Może się mylę, ale P-TTL jest chyba po to, aby parametry ekspozycji były dobrane dobrze, niezależnie od obrotu palnika. Przy strzałach na wprost jest OK, przy obrotach nie doświetla. Rozumiem, ze nawet najlepsze spawarki się mylą, ale żeby o tyle? Nie po to kupowałem lampę z obracanym reflektorem, żeby strzelać na wprost.
A jak było w Tumaxie z lampka AF? W tym egzemplarzu Exakty widać płotek prawie w centrum, ale sprawdzałem też inną, gdzie światełko szło w kosmos. Czy taki rozrzut jakości jest typowy dla tych lamp? Swoja droga to smutne, ze tak renomowana firma jak Pentacon wypuszcza produkt delikatnie mówiąc nie najwyższych lotów.

weiss77 napisał/a:
A jak byś porównał ilość możliwych błysków w Tumaxie i Metzie 48?

Nie mam platformy odniesienia. Na Tumaksie robiłem ślub z imprezami towarzyszącymi - razem około 1000 zdjęć (na roboczo) - zużyło to 3 komplety akumulatorów, Metzem nie robiłem dużej imprezy, w Chabówce jeden komplet starczył na cały pobyt.
weiss77 napisał/a:
Co do korekcji ekspozycji przy lampie w K200 jest możliwe od -2 do +1, więc nie starcza.

Z Metzem jest luz bo korekcja jest z poziomu lampy i do tego większa a sama lampa lepiej doświetla. Niuans może być w kolorze światła bo na histogramie w metzu czerwony jest do prawej krawędzi a po skorygowaniu balansu bieli okazuje się, że jednak zdjęcie niedoświetlone. Tumax bardziej niedoświetla ale też jest to powtarzalne czyli do opanowania i nie widziałem takiego przesunięcia czerwonego.
weiss77 napisał/a:
A jak było w Tumaxie z lampka AF?

W tych egzemplarzach, które miałem, dla odległości powyżej metra, punkt centralny AF trafiał w płotek.

weiss77 napisał/a:
A jak byś porównał ilość możliwych błysków w Tumaxie i Metzie 48? Podobnie, czy Tumax żre więcej?

Trudno porównywać, bo dużo zależy od stanu akumulatorów i siły błysku, ale Metz sprawia wrażenie wydajniejszego - zdażyło mi się zrobić 300 - 400 fotek na 1 komplecie.
weiss77 napisał/a:
Może się mylę, ale P-TTL jest chyba po to, aby parametry ekspozycji były dobrane dobrze, niezależnie od obrotu palnika. Przy strzałach na wprost jest OK, przy obrotach nie doświetla. Rozumiem, ze nawet najlepsze spawarki się mylą, ale żeby o tyle? Nie po to kupowałem lampę z obracanym reflektorem, żeby strzelać na wprost.

Nie mylisz się i nie daj sobie wmówić sprzedawcy, że jest inaczej. To po prostu największa wada tej lampki - niedopracowany PTTL. Moja nawet przy zdjęciach z 1m i niskim suficie, gdy tylko była odchylona, niedoświetlała w sposób nieprzewidywalny - i nie była to kwestia zbyt małej mocy, bo w trybie manualnym dawało się uzyskać prawidłową ekspozycję.
weiss77 napisał/a:
A jak było w Tumaxie z lampka AF? W tym egzemplarzu Exakty widać płotek prawie w centrum, ale sprawdzałem też inną, gdzie światełko szło w kosmos. Czy taki rozrzut jakości jest typowy dla tych lamp?

Moja miała przesunięcie w dół, przy krótszych ogniskowych AF nie widział "płotka"...

Nie chciałbym gderać ale... A NIE MÓWIŁEM ;-) ?? Oddaj ten złom póki możesz i kup Metza - problemy się skończą.

Aha - zastanów się jeszcze nad Metzem-48 niby 2x drożej, ale ma HSS, co jest świetną funkcją (chyba najtańsza lampa z HSS) i głowicę odchylaną w 2 płaszczyznach - też rzecz nie do przecenienia... Ja bym dozbierał... jak już kupować lampę - to z funkcjami, które starczą na dłużej...

Jestem już po negocjacjach z żoną :-D Kupuje Pentaxa 360- brak mu tylko obracanego palnika. Sprzedawca powiedział, że przyjmie zwrot. Największa wada Exakty- losowe naświetlanie. Nie zauważyłem żadnej reguły przy świetle odbitym. Raz jest dobrze, innym razem za ciemno.
Mam nadzieję, że Pentax nie będzie mnie wnerwiał. Potrafię pracować na manualu, przez lata cykałem Zenitem. Teraz przydałoby się trochę wygody, a według mnie Exakta nie jest wygodna.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
weiss77 napisał/a:
Kupuje Pentaxa 360- brak mu tylko obracanego palnika.
Nie lepiej dołożyć te 100PLN do metza 48? Obracany palnik to BARDZO ważna funkcja lampy, szczególnie przy fotografowaniu w pozycji pionowej...

Skocz do: