Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Głębia ostrości - od czego zależy itp. itd.
Tak sobie myślę... i myślę... I (jak zawsze, gdy długo myślę) dochodzę do wniosku, że to bez sensu.
Zrozumiałem już, że GO nie zależy od ogniskowej. Teraz powoli dochodzę do tego, że zależy tylko od otworu względnego (jego fizycznej wielkości). Chociaż... podczas ostrzenia na bliskie odległości obiektyw ciemnieje (przynajmniej w mojej teorii :-P ) a GO się zmniejsza. Ale... zależy jak na to spojrzeć. Jeśli głębię liczymy w centymetrach, to pewnie i się zmniejsza, tylko czy można ją tak liczyć? Przecież to jest rozłożenie się plamek (bardziej i mniej rozmytych) na powierzchni płaskiej, nie w przestrzeni. Idąc dalej w tym kierunki, GO się nie zmienia przy zmianie skali odwzorowania. Zmienia się tylko skala przedmiotów. Czy jakby wziąć dwa identyczne przedmioty (jeden mały, drugi duży) i zrobić im zdjęcia tak (na takich samych efach), żeby wypełniały taką samą część kadru, to czy nie wychodziły by z głębi w tych samych miejscach?
Następna sprawa, to to, że podobno im większy format, tym mniejsza GO. Dlaczego? Z jakiej racji? Chociaż... jak sobie przypomnę co na początku napisałem, to chyba wiem... Bo f2.8 dla 6x6 jest większym otworem, niż f2.8 dla 135mm. Ale czy to tak może działać?

To bez sensu...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Głębia ostrości - od czego zależy itp. itd.
Stachu napisał/a:
zależy tylko od otworu względnego (jego fizycznej wielkości)
A np odległość od przedmiotu?

No właśnie z mojej rozkminki wywnioskowałem, że nie. Nie wiem, czy to wyżej jest zrozumiałe i czytelne.
Pentagram, proszę o jakieś przykłady, dowody, rozwiązania, teorie, coś, co będę mógł obalić :-P .

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Stachu napisał/a:
Zrozumiałem już, że GO nie zależy od ogniskowej.

To coś mnie ominęło w którymś wątku? Dlaczego nie zależy?

Teoria oparta na praktyce: Portret z 1m na 1.4 - ostre oczy (jedno oko jeśli bokiem) i nic poza tym. Portret z 5 metrów tym samym obiektywem (czyli ta sama ogniskowa) też 1.4 - ostra cała postać.
I przykład czysto teoretyczny, czyli wzór matematyczny na głębię z dowolnej literatury/strony, np tej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości
We wzorze jest rochę więcej zmiennych niż jedna.

PS. Miłego obalania

PS2. Do obalania najlepsza jest flaszeczka ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przesłona
Ogniskowa
Odległość

Co decyduje o głębi ostrości, moim zdaniem:
Im większa wartość przysłony, tym większa głębia ostrości.
Im dłuższa ogniskowa, tym mniejsza głębia ostrości
Im bliżej obiektu, tym mniejsza głębia ostrości.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
plwk napisał/a:
Przesłona
Ogniskowa
Odległość

Wielkość elementu światłoczułego?

Nie ma co obalać, ja po prostu pytam.
Ogniskowa to tylko 1 zmienna w całym układzie obiektyw/otwór przysłony/obiekt/tło.

Idąc takim tropem
Pentagram napisał/a:
Teoria oparta na praktyce: Portret z 1m na 1.4 - ostre oczy (jedno oko jeśli bokiem) i nic poza tym. Portret z 5 metrów tym samym obiektywem (czyli ta sama ogniskowa) też 1.4 - ostra cała postać.

to z kolei odwróćmy:
Portret 1m - szkło 50mm/1.4@2.0
Nie oddalamy się, zmianiamy szkło na 35mm/2@2
Czy GO będzie taka sama? No bo wg tej teorii powyżej, powinna się nie zmienić.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czyżby mrozy sprawiły, że miast fotografować wdajecie się w takie jałowe dyskusje?

Marek, jakie tam jałowe, padło odważne stwierdzenie, że ogniskowa nie wpływa na GO.
No i chciałbym wiedzieć. :-)

SQ6GIT, wg mnie GO będzie inna, większa z mniejszej ogniskowej

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matth napisał/a:
plwk napisał/a:
Przesłona
Ogniskowa
Odległość

Wielkość elementu światłoczułego?

Średnica krążka rozproszenia.

Pentagram, wg mnie również.

No i o to mi chodzi, a z postu Stacha wynikałoby, jakoby ogniskowa nie wpływała na GO. Raczej fortunniej byłoby napisać:
Zrozumiałem już, że GO nie tylko zależy od ogniskowej.

I wtedy bym nie zabierał tu głosu. Chyba.. :-)

Pentagram napisał/a:

Moja teoria jest chyba zbyt abstrakcyjna...

Kolejny pomysł:
Większa ogniskowa wymusza większy otwór (jeśli chce się zachować jasność) - wracam do punktu wyjścia. Tym samym mieszam w teorii, że GO nie zależy od ogniskowej, ale jednocześnie ją potwierdzam, bo nie zależy od ogniskowej tylko od otworu... :shock:

Bez sensu!

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poćwiczcie więc sobie mając do dyspozycji możliwość zmieniania wszystkich zmiennych o jakich wspominacie: http://www.fotografuj.pl/..._ostrosci/id/41
:mrgreen:

>Tu< ładnie opisali.

O, wiem czego mi brakowało. Jak sobie wcześniej o tym myślałem, to w grę wchodziła jeszcze skala odwzorowania. I to ona zastępowała ogniskową i odległość. I dalej tak twierdzę.
Czyli, ogniskowa i odległość ostrzenia składa się na skalę odwzorowania, od której zależy GO.

Skocz do: