afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
koniec produkcji 35mm f/2.0 SMCP-FA
http://www.bhphotovideo.c...35mm_f_2_0.html

cóż, na stronie P tej info nie ma, ale nie są to radosne wieści, a już na pewno nie dla głosicieli rychłego objawienia FF

.. no chyba ze maja plan na hsm-y w prime'ach

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Przecież mówilismy wszyscy, że po teście opacznych.pl będzie to jedyne słuszne posunięcie ze strony Pentaksa - wycofać go z produkcji.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Ale niby czemu?

W tescie napisali, ze jest lepszy na brzegach od 50-tki? I w ogole dobrze o nim napisali...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
A tak na poważnie - jaka motywacja przyświecała temu posunięciu? Wycofali FA 35/2 bo za słabo schodził Ltd 31/1.8? To chyba tylko jedno sensowne uzasadnienie.

Wobec tego na dniach możemy się spodziewać wycofania FA 50/1.4. Pewnie po to, żeby lepiej schodziła *55 / 1.4.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Benek napisał/a:
A tak na poważnie - jaka motywacja przyświecała temu posunięciu? Wycofali FA 35/2 bo za słabo schodził Ltd 31/1.8? To chyba tylko jedno sensowne uzasadnienie.

A słyszałeś o DA 35mm f/2.8 Macro Ltd? ;-) Dla mnie to nie dziwne, że w dobie kryzysu ograniczają koszty - po co produkować dwa obiektywy o tych samych ogniskowych i prawie tej samej jasności? Tylko nie piszcie znowu o FF, bo mi się niedobrze od tego robi :-/

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
andrusz, prawie robi różnice, to cała działka różnicy, nie pół, nie jedna trzecia..

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
dagio napisał/a:
andrusz, prawie robi różnice, to cała działka różnicy, nie pół, nie jedna trzecia..

I co z tego wynika? Bo nie rozumiem aluzji? Chciałbyś mieć wszystkie obiektywyz jasnością co 1 działkę? :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
ladyhawke napisał/a:
I w ogole dobrze o nim napisali...
to właśnie ten powód :-P

Cóż część chciałaby, aby teraz Pentax ogłosił, że wypuszcza 35/2 SDM, ale jakoś nie sądzę aby to miało się stać. Może to ma coś wspólnego z planowanym przez pentaxa szkłem 30/1.4 SMD (nie pamiętam tylko czy to ma byc *)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
andrusz napisał/a:
po co produkować dwa obiektywy o tych samych ogniskowych i prawie tej samej jasności?

Jasniejszy jest bardziej uniwersany, bo zawsze mozna go domknąć..

andrusz napisał/a:
I co z tego wynika? Bo nie rozumiem aluzji?

To nie aluzja ale fakt, odpowiedź wyżej.

andrusz napisał/a:
Chciałbyś mieć wszystkie obiektywyz jasnością co 1 działkę?

Nie, z dwóch wolałbym jaśniejszy o działkę.

Nie znam polityki Pentaxa, więc nie mam nic do dodania

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Żaba napisał/a:
(...) planowanym przez pentaxa szkłem 30/1.4 SMD (nie pamiętam tylko czy to ma byc *)

DA*
Za to nie kojarzę, by gdzieś oficjalnie pojawiła się informacja, że to ma być f/1.4

Tymeq może mi się cos pomyliło, może czytałem na amerykanckim forum Pentaxa, może to plota nie pamiętam :mrgreen: W kazdym razie ma byc 30* jest 35/2.8, widocznie uznali, że nie ma miejca na 35/2

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest przewidziany DA* 30 SDM ale nie wiadomo jak jasny http://www.pentax.jp/engl...ens/roadmap.pdf

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Już w czerwcu chodziły słuchy, ze go wycofują, dlatego szybko zabezpieczyłem.
Swoją drogą dziwne jakby zakończyli produkcję, chociaż może za mało na nim zarabiają ;-)

Cóż a ja sie przyznam, iż mimo faktu, że to bezapelacyjnie świete szkło jakos nigdy mi nie spasował :-/ Podchodziłem do tego szkła wielokrotnie i jakos robienie nim zdjęć nie sprawiało mi radości. Więc przynajmniej ja nie będę po nim płakał :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ja też nie będę płakał, bo mam ;-)

10 lat produkują to szkło. Może im się znudziło?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ech no, wszyscy odświeżają produkty.. Wyjdzie jakieś nowe 30 za 600usd (jak z *55) i wszyscy będą happy :-D :-P

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Żaba napisał/a:
Podchodziłem do tego szkła wielokrotnie i jakos robienie nim zdjęć nie sprawiało mi radości
No i uwolniłem Żabę, od tego problemu :mrgreen:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
mcgyver, jak znowu wpadnę do lbl to mogę i Ciebie uwolnić :evilsmile:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Benek napisał/a:
A tak na poważnie - jaka motywacja przyświecała temu posunięciu? Wycofali FA 35/2 bo za słabo schodził Ltd 31/1.8?

Gdyby jeszcze 31 był o 20%, a nie 3x droższy... (wtedy już dawno bym go kupił zamiast 35mm...). A 35mm/2,8 jest jednak o działkę ciemniejszy...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Żaba napisał/a:
Podchodziłem do tego szkła wielokrotnie i jakos robienie nim zdjęć nie sprawiało mi radości. Więc przynajmniej ja nie będę po nim płakał :mrgreen:

Mam dokładnie tak samo. :-) Za to wolałbym, żeby nie wycofywali FA 50/1.4...

Skocz do: