rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
  Bezprzewodowe synchro na drugą kurtynę - PORAŻKA !
:-/ jak to zrobić ?

Opowiem w skrócie.

Dzisiaj poniosłem sromotną klęskę na turnieju tańca córki. Chciałem wyzwalać drugą lampę na statywie bezprzewodowo na drugą kurtynę i nie udało się.

Wymyśliłem coś takiego.

Na aparat K10d miałem założoną FGZ 540. Zsynchronizowałem ją z puszką na drugą kurtynę. Do palnika lampy podłączyłem fotocelę MIF 2,1 e z czujnikiem o obniżonej czułości, i próbowałem ją "nauczyć" na wszelkie możliwe sposoby (oddalając i przybliżając czujnik od palnika) żeby ignorowała przedbłysk i reagując na ten "właściwy" błysk dawała sygnał do wyzwalacza radiowego, a ten, żeby wtedy wyzwalał druga lampę na statywie - niby wszystko proste.

Nie wiem co się dzieje - z lampką wbudowaną udało mi się "nauczyć" tą fotocelę reagować na właściwy błysk, nawet z FGZ mi się raz udało ale przy czasie wyzwolenia ok. 1 s, ale jak chciałem zsynchronizować na druga kurtynę przy czasach rzędu 1/60, 1/80s to nici z tego.
Wymyśliłem więc, że ustawię lampę FGZ 540 na tryb manualny (bez przedbłysku) i zsynchronizuję poprzez tą fotocelę drugą lampę na pojedyńczy błysk wyzwalany przy zamknięciu migawki - a tu ... nie da się. FGZ 540 przy synchro na drugą kurtynę przestawia mi się samo z M na PTTL i nie da się wogóle pozbyć przedbłysku w trybie synchro na drugą kurtynę.

Poradźcie jak to zrobić, bo sam już nie wiem. Zakładam, ze tej francowatej fotoceli nie da się niestety nauczyć poprawnie funkcjonować, a jak się nawet da, to dla jakiegoś określonego czasu a dodatkowo nauczenie jej czegokolwiek to droga przez mękę. Do tego jak się zmieni czas wyzwalania to wszystko trafia sz...g.

RATUNKU !!! Doradźcie coś.

P.S. - czy Metza 58 założonego na sanki K10d da się zsynchronizować na drugą kurtynę w trybie M (bez przedbłysku) ?

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Ja odniosłem również porażkę... co do drugiej kurtyny..
Miesiąc temu robiłem (próbowałem) zjazdy sankami pewnych dzieciaków w Matysówce..
Była już noc. Co prawa nie dotyczy to wirlessa, ale drugą kurtyne.

Albo ta druga kurtyna jest nieosoągalna albo nie działa.
Naświetlałem 2 sek. ale co bym nie ustawił lampa zawsze robiła przedbłysk.. i zawsze psuła całe ujęcie!!!
Czy da się ustawić tak aby przez pierwsze 1,9 sek nie wypalała lampa, tylko dopiero pod koniec zamknięcia migawki był błysk?

A jaki masz soft w puszce ? Mi też to źle działało i musiałem wgrać 1,30.

Mam 1,10 :/ szkoda mi troche tej kalibracji BF i FF, czy w Twoim jest mozliwośc korekcji? Jeśli nie ma da sie zrobić downgrade?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Danin, w 1.3 też możesz kalibrować, tyle że menu serwisowe uruchamia się przy pomocy ruskiego programu, a nie kombinacji klawiszy na korpusie

a w razie czego downgrade można zrobić takim zmodowanym firmawarem 1.1 (przedstawia się jako 1.3, da się go nałożyć na 1.3 a potem na niego oryginalny 1.1)

opiszon, :-B :-B

opiszon napisał/a:
w 1.3 też możesz kalibrować, tyle że menu serwisowe uruchamia się przy pomocy ruskiego programu,

Z poziomu kompa i kabelka?

Danin, w razie gdybyś miał problem ze znalezieniem tego zmodowanego firmware, to wal do mnie kiedyś w przyszłości na PW, mam to zarchiwizowane na dysku, jak i na skrzynce pocztowej, bo już paru osobom wysyłałem

Też mam ten ruski programik i go nawet testowałem na swojej puszcze (chociaż nie mam bf/ff) - działa jak trzeba. Jak coś to też Ci mogę wysłać na PW. Na firmware 1,10 nie będzie Ci lampa dobrze działać . Aha - możesz sobie aparat zostawić z "otwartym" menu serwisowym z możliwością regulacji bf/ff z poziomu aparatu kiedy chcesz. Wyświetla się tylko wtedy jakiś napis na wyświetlaczu (już nie pamiętam dokładnie co). Jest gdzieś o tym na forum napisane dokładniej co i jak.

rozio napisał/a:
Wyświetla się tylko wtedy jakiś napis na wyświetlaczu (już nie pamiętam dokładnie co).
DEBUG MODE ON :?: ;-)

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Bezprzewodowe synchro na drugą kurtynę - PORAŻKA !
rozio napisał/a:
:-/ jak to zrobić ?

Opowiem w skrócie.

Dzisiaj poniosłem sromotną klęskę na turnieju tańca córki. Chciałem wyzwalać drugą lampę na statywie bezprzewodowo na drugą kurtynę i nie udało się.

Wymyśliłem coś takiego.

Na aparat K10d miałem założoną FGZ 540. Zsynchronizowałem ją z puszką na drugą kurtynę. Do palnika lampy podłączyłem fotocelę MIF 2,1 e z czujnikiem o obniżonej czułości, i próbowałem ją "nauczyć" na wszelkie możliwe sposoby (oddalając i przybliżając czujnik od palnika) żeby ignorowała przedbłysk

Doczytałem do "przedbłysk" i stwierdziłem, że coś nie tego robisz...

1. Lampa 540 pracuje w trybie własnej automatyki, więc możesz wykorzystać ten tryb.
Nie będzie wówczas przedbłysków na które aparat traci czas, lampa traci energię,
a fotocela traci przy nich orientację...

2. W przypadku gdy na aparacie nie masz ustawionego czasu na konkretną wartość,
to lampa najpierw błyska przedbłyskiem, a następnie w zależności od dobranego czasu
naświetlania błyska w różnym odstępie czasu od przedbłysku.
Zmiany czasu naświetlania - czyli odstępu między przedbłyskiem a błyskiem właściwym
ogłupiają fotocele. Chcesz koniecznie mieć z przedbłyskiem przejdź w manualny czas naświetlania.

Cytat
Zmiany czasu naświetlania - czyli odstępu między przedbłyskiem a błyskiem właściwym ogłupiają fotocele.

Tej fotoceli (MIF) nie dałem rady na krótszych (ustawionych na "sztywno") czasach nauczyć ignorować przedbłysk.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Czegos tu nie kumam. Po co ci ta fotocela? Ustawaisz lampe w tryb wireless i synchro na druga kurtyne, a potem wyzwalasz ja przy pomocy lampy wbudowanej. Do tego nie potrzeba zadnej zewnetrznej fotoceli.
Wstepne blyski beda robione ale one sa potrzebne dla pttla do ustawienia mocy glownego blysku i do komunikacji miedzy apratem i zewnetrzna lampa, bez tego pttl nie zadziala.

Re: Bezprzewodowe synchro na drugą kurtynę - PORAŻKA !
rozio napisał/a:
Chciałem wyzwalać drugą lampę na statywie bezprzewodowo na drugą kurtynę i nie udało się.

[ Dodano: 2009-03-09, 10:12 ]
druga lampa canonowska

tzn. masz dwie FGZki czy ta druga to jest jakas inna (starsza, niededykowana, ...)?
Czy dobrze rozumiem, ze masz jedna 540ke i druga jakas inna lampe, i chcesz je obydwie wyzwolic bezprzewodowo na druga kurtyne za pomoca wbudowanej lampy?
Jezeli tak, to obawiam sie, ze to nie bedzie mozliwe, raczej nie bedziesz w stanie ustalic po ktorym blysku FGZki masz wyzwolic niededykowana. Musialbys dokupic jeszcze jedna FGZke i wtedy takie czary beda mozliwe.

armar jak się lampę ustawi na M lub A to i tak w trybie synchro na drugą kurtynę przełącza na pttl z tego co pamiętam

Sebastian wydaje mi się, że bezprzewodowo nie da się zsynchronizować lampy 540 FGZ na druga kurtynę - chyba, że się mylę?. W każdym razie sprawdzę to po powrocie do domu z pracy.

OK, wlasnie zobaczylem dopisek. Skoro canonowska, to na moje sie nie da :-( Musialaby byc FGZka.
Koniecznie musza byc 2 lampy zewnetrzne i do tego na druga kurtyne? Wydaje mi sie, ze w obecnej konfiguracji musialbys zrezygnowac z jednego z tych wymagan.

pomyślałem o dokupieniu przewodu nissina sc-01. Na jedną kostkę na aparacie zakładam lampę fgz 540 i synchronizuje z aparatem na 2 lamelkę , a na drugą kostkę przewodu wyzwalacz radiowy. Może uda mi się w ten sposób zsynchronizować niesystemową lampę bezprzewodowo na błysk FGZ wyzwolony na drugą lamelkę - sam nie wiem :roll: .

[ Dodano: 2009-03-09, 10:29 ]
nie wiem czy na ten główny styk idzie napięcie jak lampa robi pomiary w pttl-u ? Jeśli nie, to może jest szansa, że się uda :-P

No wlasnie tez zastanawialem sie nad sprawdzeniem styku... moze to jest jakies wyjscie

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
rozio napisał/a:
pomyślałem o dokupieniu przewodu nissina sc-01

ten sposób chyba nie przejdzie, mam ten przewód i u mnie działa tylko jedna kostka - ta która jest wybrana przełącznikiem

jack napisał/a:
rozio napisał/a:
pomyślałem o dokupieniu przewodu nissina sc-01

ten sposób chyba nie przejdzie, mam ten przewód i u mnie działa tylko jedna kostka - ta która jest wybrana przełącznikiem

:shock: kurcze- w takim razie po co są dwie kostki na tym przewodzie? Myślałem, że na obydwie można można założyć lampy i je zsynchronizować.

Skocz do: