TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
k200d inny grip
Czy ktoś z was zastanawiał się nad faktem, dlaczego do k200d żadna z firm nie zrobiła dodatkowego Gripa który by byl Gripem, ten fabryczny jest trochę mały .. Fakt pewnie konkurencja musiała by zejśc 30% poniżej Ceny nowego oryginalnego ale gdyby zrobili coś na kształt tego do k10d to by całkiem ładnie wyglądała puszka .. ;-)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
A widziałeś ile kosztują gripy Delty do Nikosiów na przykład? Myślę, że taniej już się nie da. Pentax sprzedał mnóstwo gripów w zestawach, mało kto (ja na przykład) kupuje grip oddzielnie. Wydaje mi się, że cena D-BG3 juz jest na granicy opłacalności. A zapewne większość osób mając do wyboru produkt Pentaxa i tańszego o 30 pln "kundelka" wybierze ten pierwszy. Jest mały, ale wygodny. Chociaż brakuje mi kółka i zielonego guziczka.

weiss77, wiem wiem, łąy grip ma swoje zalety, ale ma tez wady, np. że jest mały :-P :-P .

Fajnie by było, gdyby był pokryty taką sama gumą, jak puszka- na pewno lepiej by to leżało. Gdyby jeszcze dołożyli kółko i "zielony" to pewnie zamieniłbym oryginalny grip na taki wynalazek. Przy założeniu, że jakość i cena byłaby podobna. Był zdaje się produkowany grip do kasetki i jego wykonanie nie było najlepsze- na przykład guma odłaziła. Nie mam za dużych dłoni, ale K200 był dla mnie trochę za niski i strasznie denerwował mnie spadający z puchy mały palec, dlatego dokupiłem grip. Zgadzam się z Tobą, ze gdyby przybrał wygląd i wymiary gripu do K10/K20, to pucha nabrałaby bardziej zawodowego wyglądu. Tylko schowek na pilota by się już nie zmieścił raczej, a to przecież największy bajer :mrgreen:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
weiss77, nie lepiej się na k10/20 przesiąść po prostu? ;-)

matth napisał/a:
weiss77, nie lepiej się na k10/20 przesiąść po prostu? ;-)

Bardzo chętnie, tylko jakoś nikt się nie chce zamienić :-( . A przecież K200 jest lepszy, bo mniejszy. Właściwie to czekam na K30, składam pieniążki wiec jak się pojawi za 2 lata, to od razu pobiegnę do sklepu. Chociaż chodzą słuchy, ze ma być już latem. Co prawda do tego czasu nie zbiorę odpowiednich funduszy, ale na K40 to już na 100% będę przygotowany. :lol:

A tak na poważnie, zamieniłbym się tylko ze względu na lepszy wizjer i regulację AF. Wymiary są już mniej istotne. A większa matryca i LV to raczej tylko taki bajer jest. Tak naprawdę, to żałuję, ze nie kupiłem puchy przed wakacjami 2008. Był taki okres, ze kadyszka była tylko 100 pln droższa od K200. Chociaż teraz bym się już nie zamienił na K10.

matth, Moim zdaniem K200 w stosunku do k100d oferuje wiele rewolucyjnych zmian, Puszka posiada Wiele cech kadyszki przy wyglądzie k100d a przy tym jest nowsza technologicznie i stanowi ciekawą alternatywę dla k10d jako przystanek w drodze do k30d/k3d. :mrgreen: :-P

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Się czepiacie... 8-) Pentax jako jedyny chyba wypuścił tak tani, USZCZELNIONY i oryginalny uchwyt do swojej puszki. Inne marki każą sobie płacić chore pieniądze.

weiss77 napisał/a:
Wydaje mi się, że cena D-BG3 juz jest na granicy opłacalności

Ciekaw jestem ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie gripa a o ile cene windują firmy i dystrybutorzy. Bo moim zdaniem żadna rewolucyjna technologia to nie jest: ot kawałek wytłoczonego tworzywa z przedłużkami do spustu, tudzież kółek i pojemnikiem na baterie/akumulator. BC-700 lub 900 jest pewnie droższa i o wiele bardziej skomplikowana w produkcji a kosztuje o wiele mniejsze pieniądze... :roll:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
weiss77, TomaSzSz, jak kupowałem k10 to k200 akurat weszło i kosztowało tyle samo. Wziąłem do reki i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby go kupić :-) Funkcjonalność K10 jest dużo większa.

matth napisał/a:
weiss77, TomaSzSz, jak kupowałem k10 to k200 akurat weszło i kosztowało tyle samo. Wziąłem do reki i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby go kupić :-) Funkcjonalność K10 jest dużo większa.

Ja ostatnio wziąłem do ręki K-M, odczucia mam podobne. U mnie K200 jest raczej "drogą do" a nie samym celem. Jak kupowałem swoje lustro, to nowych K10 już nie było, a jakoś nie lubię używanego sprzętu.

makak napisał/a:

Ciekaw jestem ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie gripa a o ile cene windują firmy i dystrybutorzy. Bo moim zdaniem żadna rewolucyjna technologia to nie jest: ot kawałek wytłoczonego tworzywa z przedłużkami do spustu, tudzież kółek i pojemnikiem na baterie/akumulator. BC-700 lub 900 jest pewnie droższa i o wiele bardziej skomplikowana w produkcji a kosztuje o wiele mniejsze pieniądze... :roll:

Kosztuje tyle, bo TAK!
Firma zewnętrzna produkująca grip musiałaby albo obejść zastrzeżenia patentowe, albo zapłacić Pentaxowi za wykorzystanie zastrzeżonych rozwiązań. No chyba, że Chińczycy zrobili by jedną ze swoich słynnych, świetnych jakościowo podróbek "prawie jak". Ja bardziej zastanawiam się, co sprawia, ze grip do kadyszki jest prawie trzy razy droższy od tego do K200. Pewnie ktoś doszedł do wniosku, ze "Półprofesjonalista" (idiotyczne to słowo) zapłaci każde pieniadze, za możliwość poprawienia swojej puszki, a amator po prostu gripa nie kupi, jeśli będzie za drogi.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
tatsuo_ki napisał/a:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt20250-Ownuser-FBH-P2-do-Pentax-K100D-i-K200D-moc-Pentax.html

To już wolę oryginał :-P , jakos nie wyobrażam trzymania aparatu "z tym czymś" :evilsmile: w pionie. Zaletą może być wykorzystanie różnych typów akumulatorów.

tatsuo_ki napisał/a:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt20250-Ownuser-FBH-P2-do-Pentax-K100D-i-K200D-moc-Pentax.html

Nawet niezły, bo ma dwa spusty. Tylko gorzej dopasowany do puszki, oryginalny wygląda, jakby był integralna częścią, czyli prawie jak EOS 1D :mrgreen: No i te kabelki- traci się zalety związane z uszczelnieniami. Ciekawe, jak z odczytem napięcia w puszce, ale pewnie aparat go nie wykrywa i pokazuje albo pełne, albo puste, bo to przecież złącze zasilacza. Ale można użyć jako substytutu wężyka.

tatsuo_ki napisał/a:

Bo to jest Grip do k100d a nie do k200d, porostu dopisano nazwie k200d ;) taki Chłit Makrietingowy ;P
A propo Gripów Olympus Daje swoje za darmo ;D

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
TomaSzSz napisał/a:
gdzie??? dam hinta koledze ;-)

TomaSzSz napisał/a:
tatsuo_ki napisał/a:

Bo to jest Grip do k100d a nie do k200d, porostu dopisano nazwie k200d ;) taki Chłit Makrietingowy ;P

Dokręcić się go pewnie da, zasilanie i spust też będzie, a to, ze będzie odstawał od puchy to juz mało dla sprzedawcy istotne.

Dicain II tutaj ładnie się prezetuje < do k100d>

Skocz do: