hiszpan1331  Dołączył: 17 Kwi 2007
Problem z lampą SIGMA EF-500ST
Witajcie

Jestem użytkownikiem poczciwej K10D. Przez prawie 2 lata używałem z nia lampy (analogowej) SIGMA EF-500 ST. Ostatnio jednak lampa przestała działać. Zawiozłem Body K10D do serwisu i tam stwierdzili że z BODY jest oki. Testowali na orginalnej lampie Pentax 540. Obecnie lampa nadal nie współdziała z aparatem. Po podłączeniu i ustawieniu na TTL mrygają na raz dwie diody przy 28 i 105 - obie na raz. Czy ktoś może mi doradzić co mogło się stać? Czy muszę kupić nową lampę czy też próbować uratować obecną?
Będę wdzięczny za sugestie.
A jeszcze jedno - jak odłączę lampę i włączę ją samą to nadal świecą się obie diody na 28 i 105. Naciskam test i jest błysk kontrolny.

As pik  Dołączył: 09 Kwi 2009
Diody tak mrugają jak jest wysunięty wbudowany rozpraszacz.

ale dlaczego? czy nie można używać rozpraszacza?

pozdr

As pik  Dołączył: 09 Kwi 2009
Można, chodziło mi o mruganie diod nie o pracę całej lampy. Wygląda na to że uszkodził się jakiś mechanizm wysuwania tego rozpraszacza i mimo że jest schowany (jak się domyślam) lampa myśli że jest wysunięty. Skoro działa test to najwidoczniej z lampą nie jest tak źle.
Myślę że może coś jest nie tak z komunikacją lampa-body, przeczyść styki, może któryś się uszkodził. Nie spisują jej na straty oddaj na sprawdzenie do jakiegoś elektronika może naprawa nie będzie droga.

Faktycznie jak wsunąłem rozpraszacz do obudowy lampy to ustawia się teraz na 28 - więc chyba ok. Jak podepnę ją do Body to zobaczymy co dalej będzie.
Pozdrawiam.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Re: Problem z lampą SIGMA EF-500ST
hiszpan1331 napisał/a:
Ostatnio jednak lampa przestała działać. (...) Obecnie lampa nadal nie współdziała z aparatem. Po podłączeniu i ustawieniu na TTL mrygają na raz dwie diody przy 28 i 105 - obie na raz. (...) Naciskam test i jest błysk kontrolny.
Trochę mylący opis. Bo niby nie działa, a nie napisałeś czy błyska jak jest podpięta do aparatu i robisz zdjęcie. :-)

Re: Problem z lampą SIGMA EF-500ST
Faktycznie jak podniosłem wbudowany rozpraszacz to problem zniknął. Lampa reaguje automatycznie (jeździ) zoomem zgodnie z ruchem na obiektywie. Niestety nie błyska. Naciskam test i raz błyska a raz nie błyska. Swoją drogą to dość głośno pracuje silnik w tej lampie. Kupiełm ją kiedyś na allegro za małą kaskę jako uzywaną więc być może jej żywot się kończy. Mam przed sobą imprezy gdzie będę musiał dużo błyskać więc chyba zakupię nową - chyba Sigmę 530 DG Super.

Z innej beczki - wiem że to nie na ten wątek ale - czy macie czy mieliście efekt trochę przyciemnych zdjęć na K10D? Nawet jak używam automatyki (generalnie większość obiektywów mam manualnych - starych) to mam dość ciemne zdjątka.

pozdrawiam

Gwiazdor napisał/a:
hiszpan1331 napisał/a:
Ostatnio jednak lampa przestała działać. (...) Obecnie lampa nadal nie współdziała z aparatem. Po podłączeniu i ustawieniu na TTL mrygają na raz dwie diody przy 28 i 105 - obie na raz. (...) Naciskam test i jest błysk kontrolny.
Trochę mylący opis. Bo niby nie działa, a nie napisałeś czy błyska jak jest podpięta do aparatu i robisz zdjęcie. :-)

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Napisz czy te ciemne zdjątka masz z lampą czy bez lampy. Jakiej automatyki skoro obiektywy manualne?

Chciałbym mieć takie podejście lampa coś trochę nie teges to kupujemy nową.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jeśli nie zawsze błyska po naciśnięciu TEST (i robisz to dopiero, kiedy jest naładowana) to do serwisu.

Skocz do: