aksoglam  Dołączyła: 28 Cze 2008
Pentax k10d - problem
Witam

Mam problem najprawdopodobniej z matryca w korpusie aparatu Pentax k10d . Po wykadrowaniu i zrobienia zdjecia na wyswietlaczu LCD aparatu pojawia sie tylko czesc zdjecia - dokladnie mowiac aparat ucina dolna krawedz zdjecia ... Podejrzewam ze moze jest to problem z matryca poniewaz po wybraniu z menu opcji mirror up - po podniesieniu lustra matryca wpada w wibracje co nie mialo nigdy wczesniej miejsca po wybraniu tej opcji...
Jest dla mnie to bardzo klopotliwa sytuacja jako ze jestem w trakcie polrocznej podrozy a zdjecia sa nieodzownym jej elementem ...

Czy jest to powazny problem ? Zastanawiam sie nad naprawa ? I co moglo byc przyczyna tej awarii - jestem co prawda na 2giej polkuli i aparat sluzy w duzej rozpietosci temperatur ...

Pozdrawiam i czekam ze zniecierpliwieniem na odpowiedz...

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Zdjęcie jest ucięte tylko na LCD aparatu? Czy po zrzucie do komputera, na monitorze też dolna krawędź jest ucięta?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no i o ile na komputerze tak też jest, to pozostaje kwestia RAW vs JPG

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A na innej karcie to samo ?

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Ale na drugiej półkuli której?Północnej południowej zachodniej czy wschodniej?Bo to daje cztery półkule.

aksoglam  Dołączyła: 28 Cze 2008
Ucieta krawedz jest rowniez widoczna na komputerze . To rowniez nie jest wina karty a raczej odklejonej matrycy ktora sie przesunela i po wykadrowaniu zdjecia to co wczesniej widzialam jest ucieta z dolnej krawedzi ale za to mam wiecej z gornej krawedzi czego wczesniej nie bylo podczas wykadrowania stad smiem przypuszczac ze to przesunieta matryca ktora sie obluzowala - stad po podniesieniu lustra matryca wpada w wibracje . Czy naprawa matrycy to droga usluga?

Czy ktos zna moze dobry serwis w Argentynie dokladnie w Cordobie ? Wiem tylko ze jedyny serwis Pentaxa jest w Buenos ale tam bede dopiero za 4 mc ...

Pozdrawiam

Raziel  Dołączył: 06 Paź 2007
Nie wiem czy dobry kurcze ale może coś poradzi ten adres:
http://articulo.mercadoli...LA-45412800-_JM
albo ich podpytać:
http://cordoba.vivavisos....ax-k1000/117239
i tu komplet chyba:
http://www.deremate.com.a...as_pr_categ_id=

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Możliwe że masz problem z SR. Bo podczas focenia, nawet jak SR jest wyłączony, cały mechanizm i tak pracuje (ustawia matryce w miejscu centralnym), ale niech tylko coś o coś tam haczy to już powstaje problem, bo elektromagnesy nie dają rady tego wszystkiego dobrze ustawić.

Miałem podobny problem w GX-10, po upadku (dopięty był pentacon 5.6/500 :P) cały czas podczas focenia, self timera i podniesienia lustra do czyszczenia, matryca mi drgała jak podczas Dust Removal. Nie dało się zrobić nieporuszonej foty. Okazało się, że aparat dostał takiego udaru podczas upadku, że odkształciła się obudowa matrycy/shake reduktion (blaszka z matrycą porusza się pomiędzy dwoma innymi blaszkami). Objaw był taki, że matryca nie mogła przesuwać się swobodnie we wszystkie zakamarki. W serwisie zaśpiewali mi za naprawę o wiele za dużo i powiedzieli, że jest tylko 20 procentowa szansa na naprawę. Postanowiłem to zrobić własnoręcznie. Oczywiście byłem pewny, że jak zacznę coś tam prostować to już będzie kompletny śmieć z korpusu, ale z ciekawości rozkręciłem i wpadłem na inny pomysł. W zewnętrznych blaszkach w prowadnicy występują otwory, w których umieszczone są kulki łożyskujące (po 3 sztuki czyli razem 6 na cały mechanizm). Na każdych kulkach są blaszki dociskające, wystarczy je poluzować (ale tylko na tyle żeby mechanizm swobodnie się poruszał, zbyt duży luz spowoduje chaotyczne ruchy matrycy w kierunku osi obiektywu). Poluzowałem 3 dociski od strony wyświetlacza (już nie chciałem rozgrzebywać GX'a jeszcze dalej i dobrze, bo to wystarczyło). Śrubki z docisku trzeba tylko posmarować klejem żeby się nie odkręcały i pozostawały w ustawionej pozycji. Wszystko śmiga wyśmienicie, można powiedzieć, że jestem z siebie dumny :D

Aha i jeszcze jedno, kiedyś mi lustro w Canonie 20D nie odbijało do końca, efektem był ciemny pas na dole kadru przy każdym zdjęciu tym bardziej widoczny im większa przysłona była ustawiona.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Witam. Kolego podobny efekt paska mialem w K100 i okazao sie że po wgraniu nowego softa jak ręką odjąl. Powodzenia :lol:

Skocz do: