mateusz_  Dołączył: 10 Kwi 2009
Ustawienie REAR w K10D - problem
Witam

Mam problem z ustawieniem na lampie Metz 48 opcji REAR na ON. Próbowałem to zmienić w różnych trybach i opcjach błysku na aparacie (K10D).

Już myślałem że problem rozwiązany bo znalazłem w instrukcji aparatu informację że aby włączyć tryb błysku na drugą kurtynę należy ustawić tryb na GREEN MODE lub X i błysk na TRAILING CURTAIN SYNC, ale takie ustawienie było możliwe tylko w trybie P (błąd instrukcji??). Eksperymentując ustawiłem w trybie P błysk na drugą kurtynę, a lampa dalej swoje pokazując OFF.

Co robię źle?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Z ciekawości musiałem sprawdzić - bez problemu chodzi, chociażby na trybie M w K10.
Rear ustawione w metzu, a w body zwykły błysk.

[ Dodano: 2009-04-20, 19:56 ]
Aha, wyłącz hss ;-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mateusz_ napisał/a:
Mam problem z ustawieniem na lampie Metz 48 opcji REAR na ON.

Czy przyciskasz równocześnie oba przyciski SELECT na lampie :?: Tłumaczenie instrukcji jest tak denne, że trudno się tego doczytać.

Przyznam się szczerze że przez pierwsze 5min obcowania z nową lampą wciskałem uparcie jeden z przycisków SELECT a dopiero po chwili pomyślałem żeby wcisnąć oba :-)

Ale to nie była przyczyna mojego problemu.

Dziwię się trochę jak to rozwiązałem ale lekko wkurzony wyłączyłem lampę i aparat i jak go z powrotem wziąłem do ręki po 15min już na większości trybów funkcja REAR działała poprawnie.

Mój pierwszy dzień z nową lampą także jeszcze sporo zagadek przede mną :-)

Dzięki i pozdrawiam :!:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
możliwe że miałeś włączony pttl - hss, bo wtedy właśnie nie idzie zmienić rear na on ;-)

volender Bardzo możliwe, ale szczerze mówiąc nie mam na razie pojęcia co i jak w niej włączyć. Śmigam na czuja. Muszę dokładnie wyczytać co jakie funkcje oznaczają w praktyce bo na razie tylko zauważyłem że najlepsze fotki wychodzą jak mam TTL i HSS na wyświetlaczu :-P

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Pewnie mateusz_ chcial sterowac druga kurtyna z body, co nie uda sie. Druga lamelke mozna wlaczyc tylko w samym metzie, wlaczanie jej z body nie dziala (albo ja nie wiem czegos...)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Skocz do: