wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
uchwyt do lampy - jak zrobić/dostać?
Potrzebowałbym prosty uchwyt do lampy błyskowej: dokładnie taki, jak ten , tylko zamiast sanek na końcu musi mieć gwint (mam na gwint głowicę kulkową, do której chcę przykręcić lampę, a samą głowicę do uchwytu).

Ten uchwyt z linka by mi wystarczył, zrobiłbym dziurę i zdemontował sanki - ale od dawna nie ma go w ofercie.
Macie jakieś pomysły, czy można to gdzieś kupić, albo u kogo coś takiego zamówić? U ślusarza jakiegoś?... A może ktoś ma taki uchwyt w szafie i chciałby się pozbyć?...

Bartex  Dołączył: 23 Kwi 2009
Witam,
Ja kupiłem ostatnio taką (http://allegro.pl/item617...m_1_4_cala.html) podstawkę. Posiada od spodu gwint na statyw, a oprócz tego można ją postawić na dowolnej powierzchni bez statywu. Jest to zwykły wtryskowy odlew plastikowy, nie wart swojej ceny, ale długo szukałem i nic innego nie znalazłem. Obawiam się, że samoróbki wcale taniej nie wyjdą, chyba, że posiadasz jakiś stary aparat w którym wyjmiesz sanki od lampy i przymocujesz (np na klej) do jakiejś podstawki lub bezpośrednio do nakrętki pasującej do statywu.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
A nie prościej zrobić sobie?

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Bartex, dzięki za radę, ale ta podstawka mi się nie przyda - ja nie potrzebuję sanek, bo lampę będę mocował na statywowy gwint (przez kostkę z kabelka pttl). Więc potrzebuję szynę, która ma z jednej strony gwint statywowy (żeby przymocować aparat) z drugiej strony gwint ciut większy (dla głowicy kulkowej - ona z kolei kończy się gwintem statywowym, do tego kostka od kabelka i lampa)... W ten sposób mam zestaw do makro z dowolnym kątem ustawienia lampy - mam już wszystkie elementy, brakuje mi tylko tej cholernej szyny..

Meggido napisał/a:
A nie prościej zrobić sobie?

Pewnie prościej - tylko z czego?.... Nie mam pomysłu trochę... Ja technicznie kiepski jestem... :oops:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
wojtek_c napisał/a:
Ja technicznie kiepski jestem

Uznaj moją uwagę za niebyłą. ;-)

Bartex  Dołączył: 23 Kwi 2009
wojtek_c napisał/a:
Bartex, dzięki za radę, ale ta podstawka mi się nie przyda - ja nie potrzebuję sanek

Spoko, po Twoim opisie po prostu nie zrozumiałem tak do końca o co Ci chodzi :-P

Skocz do: