PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
Bateria 1.35 V
Hej
Mam problem z aparatem(canonet 28), a mianowicie gdy włożę do niego zwykłą baterie pastylkę 1.5V jak inni ludzie radzą, i gdy jest mocne słońce to mimo tego że przestawię czułość z iso 400 na 100 aby skorygować napięcie to nie mogę robić zdjęć, bo wskazówka mocno leci do góry(prześwietlenie). Czy istnieje jakiś sposób żeby baterie normalnie działały?(jakiś polski wein cell albo coś podobnego?) Dzięki

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Są baterie powietrzno-cynkowe 1.4V, ale dość szybko się zużywają.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
PrzemoWu napisał/a:
czułość z iso 400 na 100 aby skorygować napięcie to nie mogę robić zdjęć
Chyba ciut za duzo, co?

Jesli chodzi o baterie, to wein cell nie jest dobrym pomyslem, bo sie sam rozladowuje w momencie zerwania folii. Jesli masz smykalke do lutownicy, to tutaj -> http://www.buhla.de/Foto/batt-adapt-US.pdf znajdziesz tutorial jak zrobic adapter z 1.5V na 1.35. Ten akurat dotyczy bateri PX625, ale znajomy elektronik robil taki do minolty hi-matic.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
W wykazie materiałów i sprzętów potrzebnych do wykonania tego urządzenia brakuje jednej rzeczy:

mikroskopu :mrgreen:

Ale dzięki za wskazanie sposobu, może nareszcie ożyje światłomierz mojego OM 1N :-B

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
PrzemoWu, ja kupiłem przejściówkę 1,5V na 1,35V. Na razie nie testowałem, ale już niebawem.. :-)

Skocz do: