weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Sigma ef 500 dg super luźna głowica
Już w momencie zakupu mojej Sigmy zauważyłem, ze palnik nie jest sztywny, tylko wykonuje nieznaczne ruchy pod wpływem grawitacji. Tak jak by głowica była przymocowana za luźno. Oczywiście utrzymuje żądany kierunek, ale sprawia wrażenie, ze zaraz odpadnie. Najbardziej jest to widoczne przy odchyleniu palnika w bok. Czy u innych posiadaczy tego sprzętu jest podobnie? Może trzeba coś dokręcić? Te ruchy nie wpływają na zdjęcia, ale niesamowicie mnie wnerwiają.

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Odpadnie czy opadnie?
Mam 500 ST i jest ok. Widocznie z Twoja jest coś nie tak u mnie po ustawieniu wszystko jest sztywne a palnik utrzymuje bez problemu pozycję w jakiej się go ustawi. Przy podnoszeniu palnika dwie pozycje są całkiem blokowane ta na wprost i po całkowitym odchyleniu, w tych pozycjach palnik da się ruszyć po naciśnięciu przycisku. W pozostałych pozycjach palnik da się przestawić ale jest wyczuwalny opór.

No właśnie chodzi mi o pozycję na wprost. Jest minimalny ruch góra dół- zatrzask trzyma, bardziej się nie obróci, ale i tak sie lekko rusza.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
weiss77 napisał/a:
Czy u innych posiadaczy tego sprzętu jest podobnie?
Nie stwierdzono, siedzi sztywno. Masz tak od początku?

piotr_luk napisał/a:
]Nie stwierdzono, siedzi sztywno. Masz tak od początku?

No, od początku. Gwarancja jest niestety Amerykańska, a nie ma dowodu zakupu- wcięło. Oczywiście do dystrybutora nie sposób się dodzwonić. Pewnie coś z zatrzaskiem. Sam bym ja rozebrał, ale nie wiem jak. Może da się jakoś wyjąć gumowe zaślepki na głowicy. Te ruchy są naprawdę minimalne.

weiss77 napisał/a:
Te ruchy są naprawdę minimalne.
To przestań na nie zwracać uwagę ;-)

piotr_luk napisał/a:
To przestań na nie zwracać uwagę ;-)

W sumie racja. Jak mi coś buczy w samochodzie, to puszczam głośniej muzykę :mrgreen:
Najważniejsze, ze lampa działa, jak należy. Lubię, jak coś działa dobrze, ale niestety czasem trzeba się pogodzić z drobnymi wadami.

weiss77 napisał/a:
niestety czasem trzeba się pogodzić z drobnymi wadami.
Być może wytarł się lekko plastik, stąd ten luz

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
U mnie po zblokowaniu palnika na wprost trochę się on rusza ale minimalnie.

mertel napisał/a:
U mnie po zblokowaniu palnika na wprost trochę się on rusza ale minimalnie.

O to to! Rozkręciłem, popatrzyłem, złożyłem. W między czasie szukałem sprężynki, która umknęła. W środku są karby, w które wchodzi zapadka. I w pozycji na wprost zapadka nie trafia w karb- jest on nieco przesunięty. Najwyraźniej jakaś wada fabryczna. W sumie to nie przeszkadza mi to na tyle, żeby brać się za remont lampy. Chociaż mocno zastanawiam się nad wypiłowaniem rowka, dzięki któremu palnik zablokuje się w pozycji 45 stopni, bo trochę tego brakuje.

weiss77 napisał/a:
Rozkręciłem, popatrzyłem, złożyłem
Ojojoj
weiss77 napisał/a:
Chociaż mocno zastanawiam się nad wypiłowaniem rowka, dzięki któremu palnik zablokuje się w pozycji 45 stopni, bo trochę tego brakuje.
Przydałby się

Skocz do: