mam lampę metz 40mz-1 z której jestem jak do tej pory zadowolony pomimo że swoje lata już ma- szukam do niej dyfuzora - na allegro widzę 2 do metzów serii 40:
jeden do 40mz-1i i 40mz-3i
drugi do 40mz-2 i 40mz-3
w opisie żadnej z nich nie ma wymienionej 40mz-1 stąd moje pytanie- porównywałem zdjecia tych lamp i początkowo uważałem że odpowiedni będzie ten sam co do 40mz-1i i 40mz-3i (te lampy posiadają wbudowany mały rozpraszacz lda 24mm) ale potem zobaczyłem że lampa 40mz-3 (do której dedykowany jest ten drugi) posiada również taki rozpraszacz - przy czym 40mz-2 tego nie posiada, z uwagi na to że nie ma podanych wymiarów tych dyfuzorów a allegrowicz na takie pytanie nie odpowiedział proszę znawców tematu o pomoc (wymiarów palników w tych lampach również nie mogę znaleźć) proszę o pomoc tych którzy taką lampę mieli/mają i wiedzą o co chodzi
dla innych powyższy tekst może być niezrozumiały bo chyba się trochę zakręciłem
[ Dodano: 2009-11-17, 07:48 ]
po przestudiowaniu kilku angielskich stron doszedłem do wniosku że w opisie jest błąd- dyfuzor nie może pasować zarówno do 40 mz-2 i 40 mz3, a 40 mz-1 ma taką samą wielkość palnika jak 40-mz1i, 40-mz 3 i 40 mz3i- moze jeszcze komuś przydadzą się te informacje