Sabiego  Dołączył: 19 Gru 2008
  Kingston Class 6 czy SanSisk Class 4 ?
Cześć

Dawno nie zaglądałem na forum, muszę trochę to nadrobić. Ostatnio wzięło mnie na kupno większej karty, posiadam SD SanDiska Ultra II 2GB.
Słyszałem, że niektóre (tanie) karty SDHC słabo współpracują z Pentaxami.
Wg. tebelkowych danych karta Kingston 8GB Class 6 jest tańsza i szybsza od karty SanDisk 8GB Ultra II (Class 4). Oczywiście wszyscy polecają SanDiska, bo to dobra i sprawdzona firma, jednak Kingston chyba do najgorszych nie należy, więc nasuwa się pytanie:
Czy na karta Kingstona klasy 6 będzie porównywalnie dobra (szybka) do karty SanDiska klasy 4 oraz czy na Kingstonie nie będą wyskakiwać żadne błędy jak to ma miejsce w tanich wynalazkach ?

Pozdrawiam

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
tutaj są testy na róznych lusterkach http://www.robgalbraith.c...ge.asp?cid=6007 , niestety pentaxów nie ma , ale może przyda ci sie ten link.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Od niemal miesiąca używam SanDiska class 4 UltraII co prawda 4GB, w K-x. Działa ok, bez zarzutu.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Sabiego to prawda, że Sandiski nikomu nie sprawiają problemów i są szybkie. Z innymi jest różnie - trzeba je sprawdzić z Pentaksem.

Miałem wcześniej kartę Pretec 2GB i był dużo, dużo wolniejszy od Sandiska Ultra II. Za to teraz na próbę kupiłem kartę Toshiba 4GB Professional (biała) i z K-7 śmiga tak szybko, jak Sandisk Extreme III.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
No, z tym nie sprawianiem problemów to bym dyskutował. Jedyną kartą, jaka mi padła, był Sandisk Extreme III :evil:
Ale Sandiska polecam - sam używam trzech sztuk (Ultra II i Extreme III) i jest ok.

mariolo63  Dołączył: 21 Lis 2009
Witam Serdecznie!
To mój pierwszy post na tym Szanownym Forum :).

Włączę się do dyskusji z pytaniem o karty SD firmy Toshiba. Realizują transfer na poziomie 20MB/s. ZOBACZ TU Rozprowadza je sklep ze sprzętem foto
Czy te karty będą dobre do K20D?
Kto pyta nie błądzi - a ja dopiero co kupiłem sobie K20-tkę (czekam na dostawę) i zbieram tzw. akcesoria.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Toshiby należą do kart polecanych przez Pentaksa.

I taka 4 GB karta wystarcza swoją pojemnością dla takiego amatorskiego "pstrykania"?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ile zdjęć chcesz robić w sesji? Tu się zmieści pewnie około 250.

Jeśli mogę to jeszcze coś się zapytam. Otóż przeglądam posty, portale w temacie pamięci (i różnych innych) i jak wspomniałem w sklepie specjalistycznym natknąłem się na te karty Toshiby. Kolega w pierwszym poście pisze o SanDisku 8GB ultraII. Toshiba ma 20 ms czasu zapisu i odczytu a SanDisk 15. Jak to się przekłada w praktyce? K20D wykorzysta w pełni tę szybkość (20) czy wystarczy w zupełności 15?
Pytam się bo nie miałem nigdy takich problemów. Ale to pewnie dla Was Szanowni userzy pestka więc tak nieśmiało poproszę o ukierunkowanie. Bo 4GB Toshiby i 8GB SanDisk to jeden pieniądz a jednak pojemność różna. W tym wypadku nie chodzi głównie o koszty ale o praktyczne wykorzystanie.

Pozdrawiam :-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ultra II to karta godna polecenia - jest bardzo dobra i wystarczająco szybka w większości przypadków. Jeśli na dodatek jest 2x bardziej pojemna, to nie masz się co dłużej zastanawiać. :)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
To i ja się podepne pod ten wątek w kwestii kart, a konkretnie Toshiby.

Czy używa ktoś 32 GB Toshiby?

Mam przykre doświadczenia z kartami... 16GB A-Data mi zapisywała tylko pierwsze zdjęcie z serii, a po miesiącu padła. Z Lexara mi coś odpadło w slocie i zablokowało blokade karty. (szczęście udało mi się to przesunąć, ale w body dalej ten śmieć siedzi, tyle, że nie bruździ)
Dlatego chce kupić coś co mnie nie zawiedzie, albo przynajmniej ryzyko zawodu zminimalizuje. No i coś co będzie duże (do użytku również w pendrajwie)

co sądzicie o sensownych 32GB? coś jeszcze oprócz Toshiby?

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Mnie od Lexar-a odpadł kawałek plastiku, mała listewka za stykami. Po przyklejeniu klejem aparat przestał ją czytać, za to działała w czytnik kart do komputera i kompakcie brata. Ostatecznie dokonałem zamiany z bratam mój szybki Lexar 4 GB na zwykły SanDisc 2 GB ech to dopiero interes. Czyżby jakaś wada tych kart.

Mi odpadła listwa, która znajdowała się pod stykami. nie wiem czy karta bez tego działała, bo sie wk*** i ją zutylizowałem.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
A z jakie serii Lexara były te karty ?
Ja mam 2 GB professional i na razie nic mi nie odpadło ?

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Chyba chodzi o tą samą listewkę. Moja karta to: Lexar Professional SDHC 4GD 133x speed.

Pinus_  Dołączył: 08 Lut 2009
Wlasnie naprawialem Sandiska Extreme II 8GB. Rozlecial sie caly plastik , wypadlo zabezpieczenie zapisu i cala plytka krzemowa. Nie chialo nic tego skladaka czytac dopoki solidnie nie scialem przegrodek na stykach. Po naprawie Kropelka nie wyglada za elegancko ale dziala juz bez problemu. Trzeba bylo dokleic kawalek plastiku w miejscu suwaczka chroniacego przed zapisem i teraz nie da sie juz zablokowac zapisu. Sama karta jest szybka i jakby nie to uszkodzenie mechaniczne to nie moglbym polecic nic innego. Widze ze te przednie listewki na kartach SD to wszedzie jakies takie delikatnie. Juz mialem zwalic wine na moj czytnik ze niszczy karty. W takim razie ominie go wymiana.

moja była ta żółta, chyba to nie PRO - 8GB.

A co z tymi 32GB, ktoś używa?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
A nie są one przypadkiem jeszcze za drogie? Te 32GB? Ponad 300PLN w tej chwili na alledrogo.

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Tak się zastanawiam nad tymi awariami Lexarów. Mam Lexara SD 2GB 133x Pro kupioną w Agito. Jest na nią dożywotnia gwarancja. Przecież przy takich wadach firma by splajtowała. Może to są karty lexaropodobne?

Skocz do: