Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
Problem chyba z body
Witam
Jeśli umieściłem źle temat to proszę o przesunięcie. Posiadam k200, ostatni zauważyłem że przy każdym zdjęciu jakie robię osobom pojawia się jak by biały pisel ( w powiększeniu około 4) w gałce ocznej. Na innych powierzchniach czy też zdjęcia jego nie ma, nie ważne kogo fotografuje to zawsze na środku gałek ocznych na środku źrenicy wyskakuje piksel jak by odbicie lampy błyskowej, chociaż jej nie uzywałem. Proszę o pomoc czy to normalne
Przykłady tutaj
Przykład
Przykład

Robiłem czyszczenie "flaczków" obiektywów itp ale problem nie znika

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Primo - pierwsze zdjęcie zostało zrobione przy użyciu lampy. Dlaczego piszesz, że bez użycia lampy, skoro jej użyłeś?

Secundo - w obu zdjęciach masz ustawione nasycenie, kontrast i wyostrzanie na max., więc co się dziwisz, że wychodzą ci takie rzeczy?

Benek napisał/a:
Primo - pierwsze zdjęcie zostało zrobione przy użyciu lampy. Dlaczego piszesz, że bez użycia lampy, skoro jej użyłeś?

Pierwsze z lampą z racji że przy sobie nie mam zdjęć tylko te które udało mi się odkopać gdzieś na pendrive`s . Mówiąc o saturacji nasyceniu itp, to otwierając surowego rawa oczy są takie same jak po obróbce, więc to nie wina opcji wymienionych przez ciebie. Dzięki za odpowiedź czekam na dalsze propozycje

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
W drugim niebo się pani w oczach odbija.

Preacher napisał/a:
Pierwsze z lampą z racji że przy sobie nie mam zdjęć tylko te które udało mi się odkopać gdzieś na pendrive`s ...

To po co wklejasz to zdjęcie jako przykład? To tak jakbym wklejał zdjęcie zepsutego zęba, pisząc ""tak wygląda zdrowy ząb".

Preacher napisał/a:
Mówiąc o saturacji nasyceniu itp, to otwierając surowego rawa oczy są takie same jak po obróbce, więc to nie wina opcji wymienionych przez ciebie. Dzięki za odpowiedź czekam na dalsze propozycje

Czyli zdjęcia które pokazałeś są wywoływane z RAW-a? Nie są to JPEG-i z puszki?

rawy zapisane w jpg w photoshopie

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym masz odbicie od lampy na drugim od nieba jak Jarek Dabrowski mówi. Poza tym wątpię, że puszka by Ci specjalnie rozpoznawała oczy i robiła tam hot pixele ;-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Pawelzqx napisał/a:
Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym masz odbicie od lampy na drugim od nieba jak Jarek Dabrowski mówi. Poza tym wątpię, że puszka by Ci specjalnie rozpoznawała oczy i robiła tam hot pixele ;-)

moze wykrywanie uśmiechu przesunęło się na oczy i rozpoznaje je jako zęby próbując jednoczesnie wybielić :mrgreen:

a tak poważnie ja tam nic niepokojącego ani dziwnego nie widzę

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Benek napisał/a:
To tak jakbym wklejał zdjęcie zepsutego zęba, pisząc ""tak wygląda zdrowy ząb".

Ty się śmiejesz. A gdy bolało mnie ucho, to lekarz zawsze zaczynał oględziny od tego drugiego "żeby zobaczyć jak wygląda zdrowe". :-P

Co do problemu - tak jak koledzy piszą, światło się w oczach odbija. Niektórzy robią nawet tak, żeby się ładnie odbijało (beauty dish).

Pierwsze zdjęcie nawet niezłe. :-P

Dzięki Panowie za odpowiedzi bo już trochę zwątpiłem, przynajmniej będę spał spokojnie :)

Preacher napisał/a:
Dzięki Panowie za odpowiedzi bo już trochę zwątpiłem, przynajmniej będę spał spokojnie :)

No i git. Wszystko z puchą dobrze. Nie bój żaby.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Preacher - strzelasz fotę z lampą, powstają (normalne w takich warunkach) bliki, zakładasz temat z pytaniem co to za bliki i jeszcze pokazujesz problem przestawiając zdjęcia zrobione "nibybezlampy", ale jednak z lampą?

powód umieszczenia napisałem we wcześniejszym poście, sprawa została wyjaśniona temat uważam za zamknięty, dzieki za pomoc

Skocz do: