JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Plecak (nie)fotograficzny do fotografowania.
Temat o torbach i plecakach przeczytany ale propozycje/oferty nie odpowiadają moim wyobrażeniom.

Poszukuję plecaka, który mam usztywniane plecy, najlepiej taką siateczkę jak plecaki rowerowe, pas biodrowy oraz dwie komory (góra i dół).

Najważniejszym kryterium jest swobodny dostęp do dolnej komory od prawej strony (a nie od dołu jak we wszystkich mi znanych modelach).

Zamysł jest taki - puszka jest w dolnej komorze, gdy chcę zrobić zdjęcie sięgam prawą ręką za plecy (nie zdejmując szelek), otwieram klapkę i wyciągam kasetkę. W celu ponownego zapakowania konieczne było by pewno zdjęcie plecaka ale nie jest to problemem.

Zastanawiałem się nad rozwiązaniem typu sling-shot ale przerzucanie plecaka na pierś nie bardzo mi pasuje. Dodatkowo takie plecaki są na ogół małe, a ja poszukuję kompromisu pomiędzy daypackiem, a plecakiem fotograficznym.

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
Właściwie to jest na świeżo z plecakiem typu sling i rozmiarami Kata 3N1-30 jestem pozytywnie zaskoczony. Dodatkowo dostałem gratis uchwyt służący do taszczenia niedużego statywu, więc wszelkie klamoty na eskapadę w góry bez problemu się zmieszczą. Dodatkowo, do górnej kieszonki bez problemu upchasz pelerynę przeciwdeszczową ;)

Widziałem Twoje posty, oglądałem torby Kata. Problemem jest to, że mi się marzy dużo większa komora główna.

Komora główna = komora na sprzęt foto? jeśli tak, to raczej się nie zawiedziesz. Napisz może, ile klamotów chciałbyś w tym plecaku taszczyć, będzie łatwiej. Moje wyposażenie w rzeczonym plecaku... ginie ;) Jeśli będę miał trochę wolnego czasu, przełoże wszystko do plecaka i przedstawię to fotograficznie tutaj na forum.

Komora główna=komora na wszystko inny oprócz puszki.

Komora dolna tylko, i tylko na puszkę. Chodzi o to, że jeżeli będę wyjmował aparat z plecaka nie zdejmując go z pleców to jeżeli w dolnej komorze będzie jeszcze jakieś szkło etc. to może wypaść przy wyjmowaniu kasetki "na ślepu".

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
lowe pro primus aw sprawdz ten

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
JuiCe, a jaka łączna pojemność Cię interesuje i ile masz na to funduszy?

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam plecak Lowepro Fastpack 250. Bardzo wygodny i do chodzenia i na rower. Ma 4 komory, w tym 1 dużą dolną na aparat i obiektywy. Aparat wyjmuje się z boku. Na górze 2 komory: 1 duża i druga mniejsza z organizerem. Z tyłu pod klapą mała komora na drobiazgi. Jest też kieszeń na laptopa 15 cali. Można weń włożyć camelback, jakby chciało się pojechać gdzieś dalej na rowerze. Brak mocowania statywu, ale znalazłem rozwiązanie: wkładam go nogami w dół do siateczkowej kieszeni z boku i przywiązuję do górnego uchwytu paskiem od nosków rowerowych. Cena poniżej 300 zł.

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
Zdecydowanie Lowepro Primus.

Trudny wybór, co? Ja bym wszedł np. na stronę cyfrowe.pl i porównał wszystkie omawiane propozycje.

thrackan napisał/a:
JuiCe, a jaka łączna pojemność Cię interesuje i ile masz na to funduszy?

Pojemność ok. 20 litrów

Cena nie gra roli.

Na Lowepro Fastpack 250 patrzyłem - kłopot w tym, że jest to typowy plecak fotograficzny.

Wiem, że jestem wybredny :oops:

JuiCe napisał/a:
[...]Chodzi o to, że jeżeli będę wyjmował aparat z plecaka nie zdejmując go z pleców to jeżeli w dolnej komorze będzie jeszcze jakieś szkło etc. to może wypaść przy wyjmowaniu kasetki "na ślepu".

W przypadku Katy, słoiki raczej nie wypadną - "wyjdzie" tylko body z podłączonym szkłem.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
JuiCe, jeżeli:

JuiCe napisał/a:
Cena nie gra roli.

JuiCe napisał/a:
Wiem, że jestem wybredny :oops:

to polecam Ci kontakt z http://www.wisport.com.pl/ i
http://pajaksport.pl/. Obie firmy robią bardzo solidne plecaki, szyją w Polsce i można u nich zamówić prawie dowolny projekt. Podobno nie jest jakoś strasznie drogo w stosunku do jakości wykonania. Pajak nawet ma na dniach wypuścić system projektowania spersonalizowanego plecaka online. ;-) Obejrzyj ich katalogi, zadzwoń, porozmawiaj - może to będzie najwygodniejsze wyjście?

Bardzo ciekawa propozycja. Dzięki!

Na stronie kata jest teraz konkurs - można zaprojektować plecak i wygrać 5D :D

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
Patrzyłeś Primusa?

Zobacz w takim razie Deuter Transalp 30. Ma dużą komorę górną i 2 dolne - jedną niewielką, na narzędzia i różne drobiazgi oraz drugą, calkiem sporą, do której wchodzi korpus nawet lustrzanki średniego formatu z wielkim obiektywem (Pentax 67 z Sonnarem 300 mm).

Deutery (szczególnie te narciarskie) bardzo mi się podobają zarówno optycznie jak i pod względem jakości.

Tylko.... dolna komora nie ma bocznego dostępu.

qorel  Dołączył: 09 Lis 2008
No tak w ramach ciekawostki sprawdź tego producenta
http://www.fstopgear.com
Tylko jak go sprowadzisz?

Ta Tilopa dosyć ładna ale to nadal nie to :-/

Ze sprowadzeniem nie ma problemu.... sama cena sprowadza na ziemię :lol:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
wiktor33 napisał/a:
Zobacz w takim razie Deuter Transalp 30

Również posiadam i sobie chwalę. Dolna kieszeń nie rozpina się do boku ale masz możliwość włożenia do niej kabury z aparatem. Jak masz możliwość robienia zdjęć - wyjmujesz kaburę. Jak potrzebny jest większy komfort poruszania - kabura do plecaka. Na rowerze super się ten plecak sprawdza.

Skocz do: