projektor  Dołączył: 16 Wrz 2008
synchronizacja z krótkimi czasami
Witam,
Próbuje zmusić moją kadyszkę + 540 FGZ do pracy w trybie "M" z synchronizacją krótkich czasów (HSS) tak jak w tym linku:
http://www.fototv.pl/wide...ync-1-8000.html
i coś niestety nie daje rady :(
Macie może jakiś pomysł?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
projektor, a 540 FGZ ma fotocelę? Rozumiem że masz 2x540 i chcesz wyzwolić bezprzewodowo tą która nie jest podpięta do K10D za pomocą tej która jest na gorącej stopce, tak?

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Znajoma przerabiała to (takie bardzo krótkie czasy) z Nikonem D40 Działało nawet z 1/4000 sec. Serio. Jak? Wymagało lamp studyjnych ustawionyc z max mocą (albo blisko tego). Tajemnica poliszynela jest, że wtedy ich błysk (wyłądowanie kondensatota) trwa jakiś określony (i dosyć długi czas), powiedzmy 1/100 sec (wcale nie jest to tak krótki czas jakby się mogło wydawać). Zreszta im gorszej jakości lampy (a większa ich moc) tym ten czas jest dłuższy. Aparat zaś dokonywał swojej (ekstremalnie krótkiej) ekspozycji w trakcie tego czasu (nie wykorzystywana była pełna moc błysku, a jedynie jej mały procent). Dla aparatu to było jakby robione przy świetle ciagłym, ale włączonym na b.krótki czas (słaba analogia, ale nie jestem w stanie znaleźć lepszej).
Radziłbym tym się zainteresować (czas błysku lampy przy określonej mocy) - np w manualu Lampy Metz 58AF-1 (systemowa lampa, nie studyjna, jednak dalej błyskowa) jest wyraźnie napisane, że z pełną mocą jej błysk trwa 1/125 sekundy. Długo, co nie? Teoretycznie jakby podpiać do niej fotocelę i wyzwolić (jak na filmie) np z czasem 1/250 wykorzystalibyśmy około połowe jej mocy (ekspozycja trwałaby połowe czasu trwania błysku). Z 1/500 byłoby to około 25% itp itd. Mam nadzieję,z ę napisąłem to zrozumiale (wiem to zawikłany problem deko).

Zaś jak z Pentaxem to wyzwolić "jak na filmie"?
Wykonalne, ale trudne (tak trudne, że prawie de facto niemożliwe). Lampy w systemie Pentax (zarówno 540 jak i Metz 58) obsługują HSS jedynie w trybie P-TTL ("P-TTL HSS" w Metzu). Wtedy rzeczywiscie da się ustawić czasy krótsze niż 1/180 w puszce (mówimy oczywiscie o trybie M aparatu jako tym "studyjnym") jednakże lampa będzie starała się wziaść udział w ekspozycji (nie mamy bezpośredniej kontroli nad jej mocą - to robi automatyka). To może być problem psujacy cały efekt. Trzeba ustawić lampe na odbijanie błysku, dużą ujemną korektę (EV) na siłe błysku (ogólnie starać się max osłabić jej siłę by nie psuła nam oświetlenia sceny). Zaś lampy studyjne (zapewne) powinny być wyzwalane drugim błyskiem (a nie pierwszym, pomiarowym). Aczkolwiek to wartałoby sprawdzić - może czas błysku lampy studyjnej będzie na tyle długi, że zdąży się w nim zawrzeć za równo przedbłysk (wyzwalajacy lampę studyjną) jak i właściwa ekspozycja. Anyway to jest tylko moje teoretyzowanie na podstawie doświadczeń i wiedzy - wartałoby to jeszcze sprawdzić w praktyce.

@ Bruinen - zobacz film z linka to zrozumiesz o co mu biega. Bo jak na arzie podążasz złym tropem.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
RiddlerPL napisał/a:
Znajoma przerabiała to (takie bardzo krótkie czasy) z Nikonem D40 Działało nawet z 1/4000 sec. Serio.
Z Nikonem D40 działa to nawet bez żadnych trików, bo aparat ten ma migawkę hybrydową.
RiddlerPL napisał/a:
Wymagało lamp studyjnych ustawionyc z max mocą (albo blisko tego). Tajemnica poliszynela jest, że wtedy ich błysk (wyłądowanie kondensatota) trwa jakiś określony (i dosyć długi czas), powiedzmy 1/100 sec (wcale nie jest to tak krótki czas jakby się mogło wydawać).
Nie. Wiekszość kompaktowych lamp studyjnych ma najkrótszy błysk dla pełnej mocy - im lampa bardziej skręcona, tym błysk jest dłuższy. W przypadku tanich lamp małej i średniej mocy, błysk 1/1 trwa ok. 1/250s (przybliżony czas t.1 dla lamp o t.5 w okolicach 1/800s).
RiddlerPL napisał/a:
Lampy Metz 58AF-1 (systemowa lampa, nie studyjna, jednak dalej błyskowa) jest wyraźnie napisane, że z pełną mocą jej błysk trwa 1/125 sekundy.
Musiała by to być strasznie wolna lampa. Przeciętnie, błysk mocnego speedlighta na pełnej mocy podawany jest jako 1/1000s (t.5), co przekłada się na ok. 1/300s całkowitego czasu trwania błysku (t.1). Oczywiście speedlighty skracają błysk wraz ze zmniejszaniem mocy, aż do czasów rzędu 1/40000s...

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
właśnie- da się jakoś wymusić krótszy czas żeby odpalił lampę poza HS? triger niby mi działa do 1/500s, ale powyżej 1/180 nie chce iść

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
citipunk napisał/a:
da się jakoś wymusić krótszy czas żeby odpalił lampę poza HS

Nie

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
piny na stopce pospinać? żeby się aparatowi wydawało że jest lampa w HS zapięta?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To tak nie działa.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:-o
citipunk napisał/a:
da się jakoś wymusić krótszy czas
jasne że sie da - z obiektywem z migawką centralną :idea:

Skocz do: