Ktory wizjer wybrac :
o-me53
38% Complete
5 (38%)
u-13c
38% Complete
5 (38%)
szkoda kasy, nic nie pomaga
23% Complete
3 (23%)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Ktory wizjer

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
paradziqs, oryginalny - O-ME53

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
zaadoptowałem od prakticy szkoda zachodu !

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
paradziqs, już gdzieś w tym dziale pisałem, że sprawiłem sobie z u-13c do mojego gx20. Po koniecznej modyfikacji mogłem się cieszyć sporo większym wizjerem, mi do tego podoba się duża muszla oczna. Ale i tak do manualnego ostrzenia będę potrzebował matówki, bo chyba jakiś ślepy jestem. Mam przeczucie, że kolejność u mnie powinna być odwrotna, najpierw matówka z klinem/microrastrem a potem, jak cos, powiększenie wizjera. Więc jeżeli ma to być sposób na manuale to nie wiem czy jest on najlepszy - mieszane uczucia.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
zakupilem juz u-13c, jest juz wyslana i lada dzien ja dostane.
matowke chcialem zamowic na focusing screen ale neisety akjtualnie akceptuja oni jedynie platnosci via paypall, a troszke jest z tym klopotu.
moge jedynie czekac az ktos bedzie zamawial matowke z tej strony i sprobowac sie "podpiac".

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
godojoshi, a jak wygląda sprawa z rogami kadru? W przypadku o-me53 niestety są częściowo zasłonięte :-(

Raven, będę musiał zerknąć, żeby nie skłamać, ale chyba nie było to bardzo upierdliwe. Dziś sprawdzę dokładniej i Ci powiem.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Wyglada na to, iz do K100D i K20D niespecjalnie pasuje prosto z pudelka:
http://pentax.org.pl/prin...f8faacba42d5112

Raven, patrzę przez ten wizjer i patrzę i w sumie można się uprzeć, że rogi lekko niewidoczne, ale w sumie wystarczy niewielkie przemieszczenie oka i już widać. Dla mnie nie stanowi to problemu. Właśnie dla przypomnienia zdjąłem powiększenie i brrr...zaraz założyłem - jednak w przypadku KPSa jest różnica ;-)

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
ja zaadoptowalem nikonowską muszlę DK-21M, dołożyłem jeszcze DK-21 zamiast tej oryginalnej gumki i jest OK - mam wrazenie że nawet szerzej widać niż przez pentaksową. Tu jest link jak przerobić:
http://www.tech-blog.pl/2...zajacego-dk-21m
przy dzisiejszych cenach jest to koszt ok. 130 zł (DK-21M + DK21)

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
kwantus napisał/a:
Tu jest link jak przerobić:
http://www.tech-blog.pl/2...zajacego-dk-21m

Link nie bangla :-?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
opiszon, :-B , jeszcze zaspany bylem :mrgreen:

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
Takie pytanko a rozmiar sanek muszli DK-21M pasuje do pentaxa - co by to bez problemu włożyć do samsunga :mrgreen:

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Tak. Tzn przynajmniej do k100d pasuje idealnie.

Skocz do: