nipen  Dołączył: 08 Sty 2008
Lampa AF-360FGZ
Witam bardzo. Chciałbym zapytać, czy możliwe jest odpalenie powyższej lampy na kostce z gniazdem PC i fotocelą z kablem, podłączoną do tej kostki. Wiem, że lampa ma fotocelę, ale nie zawsze możliwy jest bezpośredni błysk w kierunku fotoceli.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
nipen napisał/a:
czy możliwe jest odpalenie powyższej lampy na kostce z gniazdem PC i fotocelą z kablem, podłączoną do tej kostki

albo fotocela albo kabel - po co oba na raz? Jeśli fotocela, to najlepiej z możliwością ignorowania pierwszego błysku.
Wbudowana fotocela nie musi widzieć bezpośrednio błysku - może być światło odbite. We wnętrzach to nie problem, na zewnątrz to już raczej tylko radio zostaje.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
nipen napisał/a:
fotocelą z kablem, podłączoną do tej kostki
l_uka napisał/a:
albo fotocela albo kabel - po co oba na raz?
rozumiem, że chodzi sytuację w której lampa jest schowana a wystawiasz fotocelę na kablu :)
da się oczywiście

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
nemo napisał/a:
lampa jest schowana a wystawiasz fotocelę na kablu

spox, na to nie wpadłem :evilsmile: :-B

Po prostu ja tak często muszę robić :-P

Dzięki za reakcję : ). A jak ustawić lampę, bo podłączyłem na wireless i nic. I czy trzeba izolować styki w stopce?

Jak wyzwalasz na kablu to tryb normalny. Wireless tzlko wtedy gdy wyzwalasz wbudowaną lampą.

Dodam, że na drugim końcu jest fotocela i nie działa, chociaż z lampą za 30pln działa. O co chodzi? Styki lampa-kostka?

Po pierwsze ustaw lampę w tryb normalny jeśli to nie pomaga to niestety nie będzie działać. W wyzwalaczach radiowych trzeba zmodyfikować połączenie masy, możliwe, że w tej fotoceli też by to trzeba było zrobić. Ale najpierw poprawne ustawienie lampy.

SB800 działa, jakaś Exakta za 30pln działa, a Pentax nie działa. Dziwoląg? Inne styki, inna filozofia? I ten brak PC. Czy faktycznie ta lampa nie trawi tak wyrafinowanej konstrukcji, jak kostka z PC?

Przestawiłeś ten tryb czy nie?

Tak, przełącznik w pozycji ON, tryb M, lampa jako SLAVE (zresztą w pozostałych też nie świeci).

jak masz
nipen napisał/a:
w pozycji ON,
to
nipen napisał/a:
lampa jako SLAVE
nie ma już znaczenia bo to działa tylko przy ustawieniu "wireless ".
Cóż mogę powiedzieć - pecha masz. Widać fotocela nie daje pełnego zwarcia i akurat ta lampa tego nie lubi. Tak przypadłość Pentaksa i zdaje się też Canona.

Dzięki, nemo za pomoc. Spróbuję z odbłyśnikiem (fofocela lampy schowana jest za podstawę beauty dish`a własnej roboty ; ). Pozdrawiam.

Generalnie to polecam kabelek :-)

Skocz do: