Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
Dyfuzor - proszę o poradę
Na wstępie wiem, że tematów było wiele, jednak w żadnym nie znalazłem informacji. Posiadam aktualnie dyfuzor Dyfuzor LIGHTSPHERE II Cloud , który mi bardzo dobrze służy jednak przy mojej profesji ( fotografia ślubna) jest dla mnie dużym problemem z racji na swoją wagę (palnik opada w lampie 540 ).

Moje pytanie co polecacie zamiast tego, czy np jakiś fajny softbox ( w kościele często wali się lampą na wprost ludzi bo nie ma możliwości odbicia światła) np. taki http://allegro.pl/item916...ympus_sony.html .

Z chęcią bym nie zmieniał, ale wiadomo aparatem macha się na lewo i prawo szybko a uciążliwe jest ciągłe opadanie lampy

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
http://fripers.pl/product...ba9baf0fa849893 bardzo ciekawe rozwiązanie :-B

jak to się sprawdza w praktyce?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Preacher, miałem ten sam problem co Ty, też na ślubie i też z Lighphere - sprzedałem i kupiłem tani jak barszcz kawałek plastiku udający Sto-fen - całkiem zmyślne, a przede wszystkim - lekkie, błyskawiczne w montażu i demontażu itd. Na wprost przydało by się właśnie coś w stylu mini softboxa - jak nie zwiększysz powierzchni błysku nie ma cudów ;-) Po takie małe rzeczy polecam wybrać się na ebay - przekonałem się do zakupów w HongKongu, różnica w cenie jest warta zachodu.

podróbka sto-fena: KLIK - jakieś 10zł z darmową wysyłką

niby softbox: KLIK - jakieś 25zł z darmową wysyłką

Jak dobrze poszukasz znajdziesz taniej ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Bruinen, oczywiście wiesz, że ten stefan z ebay, to się znacząco różni od oryginału, choć dyfuzuje całkiem ok (jak za 10zł to nawet idealnie)

mam właśnie przy sobie 540tkę z chińskim Stefanem i 360 ze STO-FENem i różnicę widać gołym okiem ;-) (nie wiem czy jest warta dopłaty tych 80zł, ale jest widoczna)

tzn żeby nie było, że nie polecam zakupów z chińskiego ebay - oczywiście polecam i uskuteczniam ;-)

opiszon, wiem. Ale dla mnie to jest coś w stylu porównania żurku z baru "U Jolki" i żurku z Wierzynka - różnicę poczuję, ale na ten drugi mnie zwyczajnie nie stać :-D

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Bruinen, widzę że podzielasz mój punkt widzenia :-)
może nie, że nie stać na ten żurek, ale widzę milion innych potraw, na które mogę wydać tą różnicę w cenie żurków :-P

Bruinen napisał/a:
Preacher, . Na wprost przydało by się właśnie coś w stylu mini softboxa - jak nie zwiększysz powierzchni błysku nie ma cudów ;-) Po takie małe rzeczy polecam wybrać się na ebay - przekonałem się do zakupów w HongKongu, różnica w cenie jest warta zachodu.

to oznacza, że lepiej soft box ? bo głównie błysk jest na twarz?

Preacher napisał/a:
to oznacza, że lepiej soft box ? bo głównie błysk jest na twarz?

Mam ręcznie zrobionego softboxa (co prawda do makro, ale jak go niego wyprostować to i do portretu się nadaje) i światło wygląda z niego dużo przyjemniej niż z lampy na wprost albo wszelkich dyfuzorów tylu Stefan. Po prostu jak nie ma od czego odbić światła musisz zwiększyć jego powierzchnię albo zakładając softbox albo próbując różnych odbłyśników przyczepianych do lampy (ale nie wyglądają one wg. mnie na zbyt "mobilne", po przygodnie z Lightsphre mam uraz do wszystkiego co duże i wystające wysoko nad lampę). Softbox (ten mój, ręcznie robiony) trzyma się dobrze na lampie nawet przy gwałtownych ruchach ;-)

czyli chyba bardziej sprawdzi się softbox w moim przypadku

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Zainteresuj się jeszcze LumiQuest ProMax System.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Planuję kupić Lightsphere. Są jednak 2 wersje: cloud i clean
Gary Fong pisze:

The Lightsphere-Photojournalist (PJ) is made of soft, transparent vinyl, and currently comes in two colors - CLEAR and CLOUD. The light quality transmitted through the CLEAR is somewhat cooler and a little more contrasty when compared to the CLOUD. The Lightsphere-CLEAR maximizes diffusion while minimizing light loss, allowing it to be used at greater distances. The CLEAR is highly recommended for photojournalistic assignments and general purpose photography. The Lightsphere-CLOUD creates a more diffuse, softer, and somewhat warmer light. For this reason, it is well suited for "portrait style" lighting situations, where skin tones and flattering light are the primary focus.
Gary recommends, "Choose the CLEAR version for fast action, large groups and dimly lit scenes. Switch to the new CLOUD for the softest, warmest light yet. Great for close-ups, portraits, couples and intimate group shots."

Czy ktoś porównywał oba? Czy rzeczywiście widoczna jest różnica między nimi czy to chwyt marketingowy?
Chciałbym tego dyfuzora używać do portretów w plenerze 60% makro 20% ślubów i chrzcin 20%, ale nie wiem na co się zdecydować.

I jeszcze jedno pytanko - co robi srebrna nasadka?

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Jaki czas temu zamowilem sobie dyfuzor za 10 zl.Jednak sprzedawca oznajmil , ze mimo iz ma wystawiony na aukcji nie ma go na stanie. Trafilem na dobry moment (przedswiateczny) bo zaproponowal mi , ze moge sobie wybrac co tylko zechce z jego zapasow do 50 zl.Zamowilem, Lightsphere cloud, pieknie rozprasza swiatlo ... w zasadzie glownie korzystam z nasadki białej, najbardziej mi pasuje do zdjec mojego malucha, pomaranczowa stosuje sie aby uzyskac efekt zblizony do slonecznego dnia, natomiast srebrna przydaje sie w wysokich pomieszczeniach, konsiołach itp.(tak przynajmniej podaja na interneci).Ale najwazniejsze jest to, ze Lightsphere cloud ladnie rozprasza swiatlo dookoła, rownomiernie.

Pozdrawiam.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
axolotl domyślam się, że z białą nakładka ustawiasz w aparacie temp. 5600 (taką przynajmniej ma YN), a jaką temp. przy żółtej i srebrnej?

Oryginalny lightsphere ma wypukłą nakładkę, natomiast podróbki wklęsłą. Czy różnica w oświetleniu jest zauważalna?

Jeszcze nie widzialem lightsphere cloud'a z wypukła białą nasadka.Ja mam wklesła, tak samo pomaranczowa jak i srebrna. Nie bawielem sie w ustawienia temperetur.Srebrna i pomaranczowa zalozylem tylko na kilka minut aby zobaczyc efekt i pozostalem przy białej.Oczywisice dyfuzor zakladam na metza 50.

Pozdrawiam.

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Kupiłem lightsphere do portetów i lipa-przez przedbłysk pomiarowy na każdym zdjęciu prawie dzieciak ma zamknięte oczy.Ciekawe jak się sprawdzi do forografii pod światło jako doświetlenie zakładając że ustawie korekcje lampy na - 1 lub 2 ev żeby delikatnie błysło - ma ktoś takie doświadczenia?

teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
bez lightsphere też jest przedbłysk pomiarowy, wieć to nie wina LS, ustaw lampę manualnie i wio do przodu, dzieciak napewno nie zdaży zmrużyć oczu

Red  Dołączył: 16 Wrz 2010
Ktos ma doświadczenia z takim wynalazkiem? Na prezentacji wyglada to ciekawie, jak to zwykle na prezentacji, pytanie jak się takie cudo sprawuje w praktyce?

http://allegro.pl/dyfuzor...2221322370.html

Patrzac na cene to chyba jakas magiczna nasadka, z tego co widze to jedyna zaleta to to ze jest skladana. Lightsphere clouda nie zlozysz, a pokaznych jest rozmiarow.Nie sadze, zeby dawal duuuuzo lepsze rezultaty jak jego poprzednik.

Pozdrawiam

tlf  Dołączył: 07 Paź 2010
Jeśli nie musi "wyglądać" można popróbować z wersją DYI np. w tym stylu http://www.youtube.com/watch?v=3TnGFYXA5qc Czasami po prostu nie warto przepłacać ;)

Skocz do: