andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Muszla oczna z korekcją dioptrii
Witojcie ludziska Hej!

Doznałem urazu oka i jestem po wymianie soczewki.Z tego co wiem(choć jestem w okresie rekonwalescencji) wzrok będę miał lekko pogorszony na prawym oku.
W związku z tym mam pytanie-prośbę.Co prawda spotkałem się z wizjerami kątowymi z korekcją,ale muszli nie spotkałem.Po przesunięciu suwaczka całkiem w prawo widzę prawie ostro,ale chciałbym mieć możliwość jeszcze niewielkiej korekcji(mam nadzieję,że się jeszcze poprawi,ale wolę być przygotowany na stan w jakim jest oko dziś).
Jeżeli któryś z kolegów spotkał się z takim ustrojstwem to proszę o linka.Pozdrawiam Andrzej

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jest "Correction Lens M". Tracisz gume wokol wizjera, bo w sanki wsuwasz oprawke z soczewka. Akurat jest troche na ebayu. Tylko w minusie. http://shop.ebay.com/i.ht...&_dmd=1&_ipg=50

Skoro mi jednak brakuje w prawo to chyba jednak potrzebuję +.Ale dzięki dzerry, za namiary teraz wiem chociaż jak to się nazywa po "innemu" :lol:

EDIT
Sorki :oops: Z lenistwa nie zdjąłem muszli i nie sprawdziłem :oops: W prawo jest na minus :-B

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Jest jeszcze wynalazek pn. correction lens adapter-M.
Podobny do tej muszli, tylko:
- w środku okrągły a nie prostokątny,
- ma wykręcany wewnętrzny, plasticzany pierścień, pod który można włożyć odpowiednią soczewkę.

Tylko nie znalazłem optyka, który by taką małą, okrągłą soczewkę chciał przyciąć.

dzerry napisał/a:
Tylko w minusie
andybond, potrzebujesz taką "w plusie" czy już po problemie?

dickkett, Problem jest nadal :-) Tylko po poście dzerry-ego "pofatygowałem" się i po zdjęciu oryginalnej muszli okazało się że suwaczek w prawo idzie na minus- i o to mi chodzi.Nawet jeśli po rekonwalescencji okaże się że będę musiał nosić brile to nie pasi mi focić w okularach(przymierzałem się do szkieł żony)-jest po prostu nie wygodnie i oko jest oddalone,dlatego myślę o korekcji wizjera za pomocą właśnie muszlą.Wizjer kątowy nie wiem czy będzie w każdej sytuacji wygodny i poręczny.Natomiast celowanie lewym okiem to nie to co tygryski lubią najbardziej-nochal nie mieści się na body i w dodatku nie wychodzi mi zamykanie prawego oka.Tak więc jedyne rozwiązanie to korekcja na minus tylko trochę większa od tej oferowanej przez SAMA.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
andybond, przez przypadek zauważyłem ciekawą rzecz: miałem korekcję maksymalnie w prawo w K200d i brakowało mi jeszcze dosłownie ząbka. Po założeniu zwykłej muszli OM-53 zauważyłem, że widzę ostro na przedostatnim ząbku (mam jeszcze ząbek luzu na ślepnięcie :evilsmile: ).
Nie wiem, czy jest to powtarzalna cecha OM-53, ale może warto przymierzyć się do jakiejś.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
andybond napisał/a:
nie pasi mi focić w okularach(przymierzałem się do szkieł żony)-jest po prostu niewygodnie
Myślę, że to przyzwyczajenie.
W puszce, która ma taką możliwość mam ustawioną korekcję do swojego wzroku.
Powinienem więc gdzieś odłożyć okulary. Często po paru pstrykach stwierdzam, że mam je na nosie a czasem nawet o tym nie pamiętam.
Mam nasadkę, o której pisał dzerry.
Tylko często zapominam o "uzbrojeniu" pleśniaka.
Fakt, ogarnąć wszystko co w wizjerze, w "brelach" trochę gorzej.

Szkła, które mi zapakowano w oprawkę to nie 0,25.

dickkett, Dzięki za spostrzeżenia z autopsji :-B Poczekam do końca "stabilizacji" wzroku i potem przedsięwezmę stosowne kroki.
MCsubi, Twoja propozycja również ciekawa,ale wydaje mi się że w pewnym stopniu ryzykowna a nie chcę dublować akcesoriów na wizjer ;-)

andybond, może znajdzie się ktoś, kto Ci OM-53 na chwilę wypożyczy. Np. ja, gdybyć był we Wrocławiu kiedyś.

MCsubi napisał/a:
może znajdzie się ktoś, kto Ci OM-53 na chwilę wypożyczy. Np. ja, gdybyć był we Wrocławiu kiedyś.

I to się nazywa cudowna koleżeńska atmosfera na Pentax-ie :-B Dziękuję za propozycję,choć na Dolny Śląsk w najbliższym czasie nie jadę mimo,że mieszkam na Dzikim Zachodzie i do Wrocka mam 190 km.Ale gdybym kiedyś trafił do miasta lat szkolnych to dam znać ;-)

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Podepnę się do pytania czy warto kupić coś takiego
http://www.tenpa.us/en/index.htm
Cena to 150 zł, Czy ktoś zna to urzadzenie czy tylko powieksza czy cos jeszcze?

seweryn1, to jest muszla oczna z powiększeniem.Korekcji według mnie nie ma :-( A takie coś właśnie by mi pasiło najbardziej gdyby była korekcja

andybond napisał/a:
MCsubi napisał/a:
może znajdzie się ktoś, kto Ci OM-53 na chwilę wypożyczy. Np. ja, gdybyć był we Wrocławiu kiedyś.

I to się nazywa cudowna koleżeńska atmosfera na Pentax-ie :-B Dziękuję za propozycję,choć na Dolny Śląsk w najbliższym czasie nie jadę mimo,że mieszkam na Dzikim Zachodzie i do Wrocka mam 190 km.Ale gdybym kiedyś trafił do miasta lat szkolnych to dam znać ;-)

Luz, śniegi zejdą to może i na Dziki Zachód przepędzi się rowerek :-B

Skocz do: