zawimlody  Dołączył: 21 Lut 2010
lampa błyskkowa Miranda P-AF35
Witam
Na allegro kupujac obiektyw jako gratis byla dorzucona w pełni sprawna lampa jak w temacie.
Czy bedzie ona współpracowala z aparatem Pentax K-X.
Dziekuje wszystkim za odpowiedz i pozdrawiam.

Robert Z

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zmierz napięcie na stopce, jeśli jest poniżej 10V przy rozładowaniu to tak, jeśli powyżej to trzeba dołożyć układ obniżający napięcie.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
plwk napisał/a:
Zmierz napięcie na stopce, jeśli jest poniżej 10V przy rozładowaniu to tak, jeśli powyżej to trzeba dołożyć układ obniżający napięcie.

Dlaczego akurat 10V ? Mogę prosić jakieś źródło? Norma ISO dotycząca gorącej stopki przewiduje że aparat powinien wytrzymać do 24V, a wg. cytowanej kiedyś na forum wypowiedzi przedstawiciela Pentaxa granica w aparatach tego producenta wynosi 30V.

30V było podawane dla istów, dla K jest podobno 10V. Źródła nie podam bo nie pamiętam kto podał jako pierwszy taką wartość i jakie podał źródło.

plwk napisał/a:
30V było podawane dla istów, dla K jest podobno 10V. Źródła nie podam bo nie pamiętam kto podał jako pierwszy taką wartość i jakie podał źródło.

Mój K10 przeżył 14V :-) .

To niczego nie dowodzi :-D

To dowodzi :-) . Gość miał wątpliwości czy lampa nie usmaży mu k10d, napisał do Pentaxa i dostał odp. że do 30V jest bezpiecznie. Na paru innych forach też można znaleźć cytowane odpowiedzi z działu technicznego Pentaxa gdzie piszą o 30V w kontekście k10d. Zresztą dziwne byłoby gdyby *ist miał układ zabezpieczający a w serii K by go wymontowali. Oszczędność żadna, a tylko kłopot. No ale jak ktoś się bardzo boi, to lepiej dmuchać na zimne :-) .

Lampa ta wspołprcowala z Pentaxem K-7 wiec chyba bez problemow powinna tez chodzic pod K-x. A moze sie myle ? Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam

Praca lampy a bezpieczeństwo body to dwie różne kwestie. Lampa o zbyt dużym napięciu na stopce też będzie wyzwalana tylko nie wiadomo ile tych wyzwoleń wytrzyma body.

Witam

plwk napisales :Zmierz napięcie na stopce, jeśli jest poniżej 10V przy rozładowaniu to tak, jeśli powyżej to trzeba dołożyć układ obniżający napięcie.

Moje pytanie jest nastepujace :
Jak mam to napiecie zmierzyc ? Czy po rozladowaniu to po wykoaniu przez lampe blysku?
Czy lmpa musi byc zamowocowana na aparacie czy tez nie?

Dziekuje za zainteresowanie sie tematem i za odpowiedz.
Pozdrawiam

Robert Z

Szyszon  Dołączył: 06 Lut 2010
zawimlody napisał/a:

Moje pytanie jest nastepujace :
Jak mam to napiecie zmierzyc ? Czy po rozladowaniu to po wykoaniu przez lampe blysku?
Czy lmpa musi byc zamowocowana na aparacie czy tez nie?

Na stopce lampy masz prawdopodobnie dwa bolce (jeden z dolu, drugi z boku) między nimi zmierz napięcie gdy lampa się naładuje i będzie gotowa do błysku, zanim ja zmierzyłem w swojej lampie, używałem jej parenaście razy z k200d, pomiar wskazał ok 80 V na stopce ;-) aparat żyje, nie usmażył się, ale to nie jest reguła, drugi taki mógł wykitować już przy zakładaniu lampy!

Napiecia na stopce.
Witam
Jestem juz posiadaczem lampy jak w temacie.
Na stopce lampy sa 4 styki (w kształcie mniej wiecej jak poniżej styki tworza trojkat z przedluzonym jednym ramionem) . Na styku nr 1 - 2 i 1 - 3 i 1 - 4 jest napiecie 3.75 V. Czyli chyba nie ma zagrozenia podpinajac ja do Pentax K-X.

. 2
. 1
4 . . 3

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Robert Z

Skocz do: