Czy znasz chociaż jeden POTWIERDZONY przypadek uszkodzenia body Pentaxa przez zbyt wysokie napięcie na stopce lampy ?
Tak
9% Complete
3 (9%)
Nie
90% Complete
29 (90%)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Body Pentaxa uszkodzone przez lampę o zbyt wysokim napięciu
Do założenia tego wątku skłoniły mnie wielokrotnie przewijające się na forum ostrzeżenia że zbyt wysokie napięcie na stopce może spalić body, przy czym często padają napięcia 10V, 6V czy inne, bez podania źródła. Niektórzy twierdzą też że nowsze body są bardziej wrażliwe niż starsze (na jakiej podstawie?). Oficjalne odpowiedzi z działu technicznego Pentaxa znalezione w sieci zazwyczaj mówią że bezpieczną granicą jest 30V, ale znalazłem też informacje sugerujące że Pentaxy tak naprawdę wytrzymują 300V.

Zastanawia mnie fakt, że na żadnym forum Pentaxowym, ani polskim ani zagranicznym nie znalazłem ani jednego posta osoby której spaliłby się aparat marki Pentax z powodu podłączenia lampy. Biorąc pod uwagę że przez fora przewijają się tysiące osób narzekających na obiektyw (FF/BF), matryce (hot pixele, szumy), i inne prawdziwe bądź wyimaginowane problemy, jest to co najmniej dziwne i zastanawiające :roll: . Za to znalazłem wiele postów osób, które świadomie będź nie, podłączały lampy o napięciu 100 czy więcej volt. Zresztą sam znam też takie osoby :-) .

Jeśli spalił Ci się aparat (tylko Pentax, inne marki nie są tematem tego wątku) po podłączeniu lampy, lub znasz kogoś takiego, proszę o opisanie tutaj tego przypadku, razem z podaniem modelu lampy, jeśli to możliwe napięcia na stopce, okoliczności (ile błysków etc.).

Proszę raczej nie wpisywać postów w rodzaju "podłączyłem lampę o napięciu x volt i działa", bo to o niczym nie świadczy. Interesują mnie tylko przypadki uszkodzenia.

Jeśli masz doświadczenie z układami elektronicznymi i rozbierałeś któreś body Pentaxa i możesz coś napisać o zabezpieczeniach (lub ich braku) gorącej stopki, również proszę o wpisanie tego tutaj.

Proszę darować sobie wszelkie niepoparte faktami dywagace, przypuszczenia itp. a kolorowych proszę o wycinanie takich postów.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Re: Body Pentaxa uszkodzone przez lampę o zbyt wysokim napię
ClicoFantastico napisał/a:
Jeśli masz doświadczenie z układami elektronicznymi i rozbierałeś któreś body Pentaxa i możesz coś napisać o zabezpieczeniach (lub ich braku) gorącej stopki, również proszę o wpisanie tego tutaj.

Rozbierałem K100d i wiem jedno, że nawet z wyciągniętymi barterami, Kopie prądem jak .... bardzo mocno ;-) , gdy dotknie się w złym miejscu. Równie mocno jak Mz-50 i Mz30.

Co do wątku, myślę, że nie ma opisanych przypadków, gdyż więcej osób woli nie ryzykować i nie praktykować takiej partyzantki z prądem kosztem spalenia drogiego aparatu. ;-) :-B

TomiTom  Dołączył: 13 Sty 2007
Pogromcy mitów ;)

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Nie znam potwierdzonego przypadku, ale jest to możliwe. Nowe aparaty do styków informacyjnych mają podłączony procesor i cały układ sterujący aparatu, zaś stare miały styk wyzwalający który nie był połączony z żadną podatną na uszkodzenie elektroniką(np. Pentax K1000 :-) ) .

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Rozchodzi się o to, że autor zna zagadnienie teoretyczne. Teraz chce tę teorię zweryfikować.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Karol Popik napisał/a:
ale jest to możliwe. Nowe aparaty do styków informacyjnych mają podłączony procesor i cały układ sterujący aparatu

Niby tak ale jest pytanie bezpośrednio sa podłączone styki od pttl i punkt centralny, czy jednak styk zwierający w gorącej stopce jest w jakiś sposób zabezpieczony (np. zwarcie poprzez optotriak)

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Karol Popik napisał/a:
Nowe aparaty do styków informacyjnych mają podłączony procesor i cały układ sterujący aparatu

Tylko, że nie jest podłączone tak po prostu.
Inaczej to już te 30V byłoby dużo za dużo (100% uszkodzenia).

Zapewne dlatego autor pytania prosił, żeby nie zgadywać tylko napisać co się wie.

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Na logikę układ wyzwalania lampy w body powinien być zabezpieczony. To wcale nie jest trudne ani skomplikowane. Co do swoich doświadczeń z paleniem body pentaxa, to mam jedynie doświadczenie z ME i starą Toshibą. Na stopce ok 270-290V. Aparat błysnął lampą tylko raz - więcej już nie chciał. Jednak ona potrafiła też upalić czysto mechaniczne styki w starym kievie 4.

pozdrawiam

belzebub  Dołączył: 05 Sty 2010
kesek napisał/a:
Jednak ona potrafiła też upalić czysto mechaniczne styki w starym kievie 4.

:shock: Napisz proszę co to za lampa.

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
Drodzy Państwo :-) Skoro ankieta wykazuje że 90% ankietowanych nie zna takich przypadków proponuje aby wybrać jeden dzień (np w łekend) i wszyscy solidarnie podłączymy wysokie napięcie do naszych puszek :-) ) Później zrobimy nową ankietę i będziemy sławni. Opiszą nas w gazetach, może TV! Już widzę nagłówki gazet "Forumowicze z pentax.org.pl jednogłośnie potwierdzili, że maksymalne bezpieczne napięcie na stopce lamp dla sprzętu cyfrowego wynosi 10V..." albo "Po grupowym eksperymencie polskich forumowiczów z pentax.org koncern Pentax odnotował wysoką sprzedaż swoich lustrzanek ..."

Czemu ma służyć ta ankieta?
Równie dobrze można zrobić ankietę " Czy zanotowano potwierdzony przypadek śmiertelny osoby która uczepiła się drutów tramwajowych ;-) ). Nie zanotowano? To super czyli mozna sie wieszać na kablach wysokiego napięcia bo ankieta nie kłamie!

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Nagroda Darwina?
Ja tam nie wiem czy Pentax, ale Zenek z Prakticą potrafi dzielnie kponąć podłączony pod lampę.
To tak jakby mieć ochotę sprawdzić słuszność teori o szkodliwości tel komórkowego na żyjącej babci z rozrusznikiem serca.
Moje obie babcie już nie żyją, ale zgon był z przyczyn naturalnych i bardzo obie kochałem.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Gregor napisał/a:

Czemu ma służyć ta ankieta?

Widać nie przeczytałeś mojego posta :-/ . Ankieta jest dodatkiem do dyskusji, prosiłem żeby Ci którzy zagłosują na tak, opisali jednocześnie w jakich okolicznościach i jaka to była lampa. Jak na razie jedna osoba opisała przypadek lampy palącej ME Super i nawet styki w Kievie (bardzo ciekawe, czy ta lampa była na pewno sprawna :shock: ?) a są już 3 głosy na tak. To gdzie opis dwóch pozostałych przypadków ?

Jak na razie to w wątku zaczyna się robić śmietnik, dużo nic nie wnoszących postów (takich jak Twój). Może jednak pojawi się jakiś elektronik, który miał okazję rozbierać cyfrowe body Pentaxa i mógłby coś powiedzieć o układzie zabezpieczającym gorącą stopkę ?

Skocz do: