gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
przeliczanie walut na PayPalu, jak to jest?
Zawsze jak cena za towar była podana w GBP to przeliczano mi to na pln po kursie GBP\PLN. I było prosto i jasno.
Teraz widzę że jest jakoś inaczej. Cena w GBP zostaje podana w USD (nie wiem po co podają mi kurs USD/GBP ?? np dzisiaj "Kurs wymiany: 1 USD = 0.643500 GBP") potem znów podana w GBP i z karty ściąga mi się kwota w pln. Po co to tak robią?

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
gezaj napisał/a:
Po co to tak robią?

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;-)

W regulaminie mają zapis odnośnie wymiany...przeliczają to ponoć wg. własnego kursu PayPal.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
gregorisan napisał/a:
W regulaminie mają zapis odnośnie wymiany...przeliczają to ponoć wg. własnego kursu PayPal.
Dla wiekszosci kart mozesz sobie wybrac, kto ma przeliczyc - paypal, czy bank. Wychodzi w zasadzie na jedno. Niestety, wiekszosc kart rozliczana jest w euro, czyli kazda transakcja w funtach lub dolarach oznacza dwukrotne przewalutowanie. Jesli czesto kupujemy w Stanach, warto sprawic sobie karte rozliczana w dolarach.

gezaj napisał/a:
Teraz widzę że jest jakoś inaczej. Cena w GBP zostaje podana w USD (nie wiem po co podają mi kurs USD/GBP ?? np dzisiaj "Kurs wymiany: 1 USD = 0.643500 GBP") potem znów podana w GBP i z karty ściąga mi się kwota w pln. Po co to tak robią?

Bo PayPal rozlicza sie w dolarach. Oni chca od Ciebie dostac dolary. Mozesz sobie zmienic sposob przeliczania na ekranie platnosci, jesli twoja karta na to pozwala.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Dla wiekszosci kart mozesz sobie wybrac, kto ma przeliczyc - paypal, czy bank.

chyba tylko dla Visy (MC nie mogę - już o tym ostatnio pisałem), czyli jakieś 505 rynku ;-)

oczywiście Visa rozliczana w dolarach wychodzi najlepiej (i taką teraz podpiąłem)

A jaki jest teraz limit do ewentualnego oclenia? Na razie zacząłem kupować "duperele", ale gdy się przekonam to wysilę się na większe kwoty. A tak dla zainteresowanych porównanie cen pilotów, parasolek, stopek itp. do tego co oferują nasi rodzimi handlowcy na allegro pokazuje stosunek w cenie 1\3 :-)

do oclenia coś koło 120 dolarów

tyle że do podatku VAT limit to jakieś 20kilka dolarów

a że cło to często 0%, 4.5% zaś VAT to zawsze 22%, to VAT boli dużo bardziej od cła, a tu limit masz minimalny (koszty przesyłki są często wyższe od tych 20 dolarów, a są wliczane do ceny zakupu)

opiszon napisał/a:
(koszty przesyłki są często wyższe od tych 20 dolarów, a są wliczane do ceny zakupu)

A tego nie wiedziałem...dzięki za info. Chińczycy często oferują "darmową" przesyłkę - jak to wtedy wygląda? Bo na przesyłce zapewne są koszty wysyłki i czy wtedy celnicy biorą to pod uwagę?

gregorisan napisał/a:
A jaki jest teraz limit do ewentualnego oclenia?
Jak kupujesz do Chinczyka, to jest duza szansa, ze ominiesz clo. Ostatnio kupowalem kabel USB i gosc mial gotowa koperta z nadrukowana deklaracja celna, ktora defaultowo miala zaptaszkowane "gift" i wartosc "USD 5".

gregorisan napisał/a:
Chińczycy często oferują "darmową" przesyłkę - jak to wtedy wygląda? Bo na przesyłce zapewne są koszty wysyłki

nie bój się - będzie tyle ile zapłaciłeś, albo minimalnie ;-)

dzerry napisał/a:
Ostatnio kupowalem kabel USB

przy takich p***** to się nie ma co obawiać - z większymi/cięższymi rzeczami jest gorzej, bo pracownicy urzędu celnego ostatnio bardzo dociekliwi się stali ;-)

czyli reasumując - cło naliczane jest od około 120$, natomiast vat od około 22$ wraz z kosztami przesyłki? W sobotę dokonałem pierwszego zakupu za ponad 20$ z darmową przesyłką - ciekaw jestem teraz jak to wyjdzie w praniu...

[ Dodano: 2010-03-08, 15:24 ]
opiszon napisał/a:
przy takich p***** to się nie ma co obawiać - z większymi/cięższymi rzeczami jest gorzej, bo pracownicy urzędu celnego ostatnio bardzo dociekliwi się stali ;-)

Dziura budżetowa ;-)

A tak dla porównania:

Stopka do lampy: ebay - 8zł z przesyłką, allegro - ponad 40zł z przesyłką :evil:

opiszon napisał/a:
przy takich p***** to się nie ma co obawiać
To ja wiem, mowie tylko jaka maja praktyke. Choci mi o to, ze Chinole z zasady zanizaja kwoty, bo dla nich klient, ktory nie zaplaci cla, to klient, ktory wroci.

opiszon napisał/a:
z większymi/cięższymi rzeczami jest gorzej, bo pracownicy urzędu celnego ostatnio bardzo dociekliwi się stali
Zaluj, ze nie widziales paczki z ostatniej akcji darkroomowej :-P

[ Dodano: 2010-03-08, 15:27 ]
gregorisan napisał/a:
W sobotę dokonałem pierwszego zakupu za ponad 20$ z darmową przesyłką
Za ile? Jesli ponizej 100 dolarow, to obastawiam, ze nie zaplacisz.

dzerry napisał/a:
Zaluj, ze nie widziales paczki z ostatniej akcji darkroomowej

ech, to tylko ja mam takiego pecha, że mi łapią paczki z Alaski, Filipin, itd.. ;-)

czas zacząć kupować w UE :-D

Cytat
To ja wiem, mowie tylko jaka maja praktyke.

ostatnio zawyżyli mi wartość :!: (wylicytowałem pena 16GB za 2$ z darmową przesyłką a walnęli na deklaracji 5$ :lol: )

opiszon napisał/a:
ostatnio zawyżyli mi wartość :!: (wylicytowałem pena 16GB za 2$ z darmową przesyłką a walnęli na deklaracji 5$ :lol: )

Reklamuj :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
czas zacząć kupować w UE
Tylko ceny już nie takie

piotr_luk, weź mnie nie dołuj ;-) ja o tym wiem, ale wypieram tą wiedzę głęboko do podświadomości :-P

piotr_luk napisał/a:
opiszon napisał/a:
czas zacząć kupować w UE
Tylko ceny już nie takie

A jak to wygląda w przypadku Niemiec? Mimo tego, że jesteśmy w UE to też naliczane jest cło i vat? ostatnio widziałem na ebay.de dłuższą nową "gwiazdkę" za 3000zł...

UE to jeden obszar celny - nie płaci się cła

natomiast jeżeli chodzi o podatek VAT

to jeżeli nabywcą jest ostateczny konsument (nie-podatnik VAT), to podatek VAT płacony jest w kraju pochodzenia

czyli na granicy nic ci nie doliczają

inna sytuacja jest, gdy kupujesz "na firmę" (płatnika VAT) - wtedy w kraju pochodzenia naliczony być musi podatek VAT 0% i płaci się go docelowo w kraju nabywcy -> no ale ta sytuacja Ciebie nie interesuje jak rozumiem

Nie dotyczy. To w takiej sytuacji jedynymi obciążeniami są koszty przesyłki - myślałem, że jest tak jak w przypadku zakupów za oceanem lub w Chinach...no proszę jak "miło" jestem rozczarowany :-) A z cenami w UE to rzeczywiście nie jest już tak różowo jak kilka lat temu. Ostatnio kupiłem zegarek u nas w Polsce i tak z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje na ebay.de i ebay.us. Paradoksalnie w Polsce zakup był najbardziej opłacalny - w Niemczech średnio 80-90euro no i wiadomo, że w Stanach najtaniej - około 60$.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
gregorisan napisał/a:
w Niemczech średnio 80-90euro no i wiadomo, że w Stanach najtaniej - około 60$.
Mnie najtaniej Rolexy wychodzą zawsze na bazarze na sąsiedniej ulicy 8-)

emigrant napisał/a:
Mnie najtaniej Rolexy wychodzą zawsze na bazarze na sąsiedniej ulicy 8-)

Już z tego wyrosłem ;-) Od 19 lat jestem wierny jednej firmie.

Skocz do: