barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
K100D super - zasilanie
Witam. Jestem w trakcie kupna K100D Super, jednak został jeszcze problem zasilania. Tematy z forum mają po kilka lat, a jak sprawa wygląda teraz? Mam ładowarkę MW 8168 GS (2 kanałowa z rozładowaniem) i do tego 4x Energizer 2500 mAh. Przydało się dokupić coś jeszcze, co lepiej, akumulatorki czy CR-V3. jeśli tak, to jakie?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Siedzę na Sanyo Eneloop + BC-900, nie narzekam, zestaw używałem ze starym aparatem s9600 i spisywał się bardzo dobrze. Nie miałem potrzeby mieć zapasu przy sobie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
barto125, miałem i taka ładowarkę (aż padła jedna para) i takie aku.
Obawiam się że na tych energizerach zrobisz jakieś 20-30 zdjęć - jak zrobisz więcej niż 300 to jesteś farciarz i znaczy że są bardzo nowe.
Jak ładowarka sprawna to dokup Eneloopy lub jakieś inne podobne i powinno dać radę.

BTW - przeleć dział pierwsze kroki i problemy i znajdziesz masę tematów o zasilaniu - nie koniecznie K100 ale trzeba pamiętac że sporo puszek pentaxa zasila się paluszkami

Ładowarka się sprawuje dobrze, a aku przy kompakcie trzymają mi bardzo długo. Pewnie zakupie Eneloopy. A jak się mają CR-V3?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
barto125 napisał/a:
aku przy kompakcie trzymają mi bardzo długo
Kompakty mają trochę inne zapotrzebowanie na prąd

Aparat przyszedł, naładowane do pełna energizery wytrzymały mi ponad 400 zdjęć robionych praktycznie cały czas. Eneloopy też zamówiłem.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
piotr_luk, ja tak z ciekawości zapytam - większe/mniejsze/innego rodzaju? Bo mnie zawsze to nurtowało ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
http://www.fizykon.org/fo...owe_ogolnie.htm
Bruinen, zobacz w tabelce porównanie lustrzanka vs. kompakt "Ogólna satysfakcja użytkowania". Już sam silnik AF-u musi pożreć więcej prądu ustawiając soczewki, które niejednokrotnie ważą więcej niż cały aparat kompaktowy.

Skocz do: