czarli  Dołączył: 26 Lut 2010
[mini studio] Przykłady zdjęć z lamp błyskowych (45Ws, 68Ws)
Witam,
Zabieram się za składanie domowego studia - głównie portrety ew. sylwetka. Na dzień dzisiejszy moje studio to 2x halogen budowlany 500W + prześcieradło i namiot bezcieniowy :D Rozłożenie i ustawienie tego zajmuje ok 1h (pomijam efekt cieplarniany). Wyleczyłem się już ze światła stałego i mam zamiar zabrać sie za błyskowe.

Zastanawiam się nad żarówkami błyskowymi 45Ws lub 68Ws, czytałem że mogą być za słabe, ale nie znalazłem zdjęć zrobionych przy użyciu tych lamp. Nastawiam się na coś takiego
aukcja (wiadomo jak jest z aukcjami więc dla pewności podaje co wchodzi w skład):
2 softboksy 50x70 cm
2 statywy o wysokości max. 220 cm
2 lampy błyskowe 68 Ws
2 oprawki na jedną lampę
cena 469zł

Myślałem też nad parasolkami, ale podobno w pomieszczeniu 3x5m ciężko zapanować nad nimi, bo światło ucieka wszędzie i odbija się strasznie (jak po starym bigosie ;) )

Macie jakieś przykłady zdjęć (na tym najbardziej mi zależy)? albo sugestie?

Ponieważ nie pracowałem nigdy w studio to mam jeszcze pytanie takie. Wiadomo, że te żarówki nie mają regulacji mocy, czyli siłę reguluję przez oddalanie ich od modela, tak? I jak jest z ustawieniami aparatu? wszystko manualnie? i sprawdzam na czuja aż będzie dobrze doświetlone?

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
wolalbym dolozyc i kupic cos w tym stylu link
Wieksza moc, regulacja, piloty i pewnie jakies akcesoria mozna do tego kupic.

grabber napisał/a:
wolalbym dolozyc i kupic cos w tym stylu link
Wieksza moc, regulacja, piloty i pewnie jakies akcesoria mozna do tego kupic.

no pewnie, że też bym wolał mocniejsze lampy z regulacją. Tylko jaki to da efekt... ja nie mam pojęcia. macie jakies zdjęcia przykładowe ???

Rozmawiałem z jedną z firm ze sprzętem do studio i mi powiedzieli że te 45Ws na 100% mi wystarczą do małego pokoju.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Zapewne wszystko zależy na jakiej chcesz pracować przysłonie.

Moc lampy (w LP) / odledłość lampy od modela da Ci potrzebną przysłonę,
więc pomyśl, czy taka Ci będzie odpowiadać.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
czarli napisał/a:
no pewnie, że też bym wolał mocniejsze lampy z regulacją. Tylko jaki to da efekt... ja nie mam pojęcia. macie jakies zdjęcia przykładowe ???

A tak z ciekawości, a jakiej różnicy widocznej na zdjęciu oczekujesz w zależności od użytych lamp?? Sądzisz, że na podstawie zdjęcia jesteś w stanie rozróżnić użyte przy ich wykonaniu zdjęcia?
czarli napisał/a:
Ponieważ nie pracowałem nigdy w studio to mam jeszcze pytanie takie. Wiadomo, że te żarówki nie mają regulacji mocy, czyli siłę reguluję przez oddalanie ich od modela, tak? I jak jest z ustawieniami aparatu? wszystko manualnie? i sprawdzam na czuja aż będzie dobrze doświetlone?

Moja propozycja jest taka. Najpierw poczytak trocjhę o samym świtle błyskowym, ciutkę o studio. Na forum Nikona jest dział poświęcony studio i tam coś powinieneś też wyszukać. Bodajże na cyberfoto też sporo odnajdziesz.

Troche jest dla mnie zagadką to dlaczego trudno jest znaleźć informacje czy też po prostu zdjęcia o które pytam.

Szukając recenzji aparatów można znaleźć pełno przykładowych zdjęć. Tak samo chciałbym po prostu obejrzeć zdjęcia wykonane z pomocą softoboxów z lampami o określonej mocy. Nic więcej.

artusduszek  Dołączył: 05 Kwi 2009
Weź czlowieku dowiedz sie o czym piszesz i nie rób z siebie ignoranta. Jak sie zrobi zdjecie przy tych samych ustawieniach z rozna moca lampy to jedno bedziesz mial ciemniejsze a drugie jasniesze i tyle. Troche myslenia czlowieku.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
artusduszek, spokojnie, mniej agresji...

czarli, powinieneś był umieścić temat w "Pierwsze kroki...". Sam przyznajesz się, że jesteś studyjnym nieborakiem, dlatego w dziale tematycznym nie oczekuj, że ktokolwiek będzie tłumaczył Ci podstawy...
za Artim, poczytaj najpierw o pracy w studio tam, gdzie już zostało wiele napisane...
nie ma sensu pisać n-ty raz tego samego...

artusduszek napisał/a:
Weź czlowieku dowiedz sie o czym piszesz i nie rób z siebie ignoranta. Jak sie zrobi zdjecie przy tych samych ustawieniach z rozna moca lampy to jedno bedziesz mial ciemniejsze a drugie jasniesze i tyle. Troche myslenia czlowieku.

artusduszek, no widze, że kolega miał cięzki tydzień, jak sądze. twoja agresja zbędna, post nic nie wnoszący. pytam o minimalne lampy do pomieszczenia o wymiarach 3x5m. Nie potrafisz pomóc, nie musisz obrażać.
ps.
człowieku?

tatsuo_ki, jak w temacie, prosiłem tylko o zdjęcia/linki do zdjęć przykładowych. Są strony z takimi testami ale oczywiście nie sprzętu tego pokroju, np. tutaj Zwyczajnie chcę się dowiedzieć czy sprzęt który mam kupić spełni swoją rolę, że ktoś kto go ma podzieli się doświadczeniami...
tym bardziej, że często można wyczytać na necie (nawet w bliźniaczym temacie o mini studio w tym dziale) że minimum 2x 1000ws... więc mam wątpliwości.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie ma co szukac zdjęć przykładowych
zestaw jest bezsensowny bo nie ma regulacji mocy lampy

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Nad swoim mini studiem zastanawiałem się dobre 3 miesiące, żarówki błyskowe długo były na mojej liście, ale regulacja mocy to podstawa. Kup coś na freepers.pl, mają chińszczyznę ale porządną. Sam mam dwie Delicacy 180Ws i dają radę plus zestaw 2 teł, namiot, statywy, softbox, parasolka, blenda. Na początek aż za dużo.

A tak trochę obok - też mi tu brakowało działu stricte o fotografii studyjnej. Sam dopiero zaczynam więc chętnie poczytałbym bardziej doświadczonych, a i sam co nieco bym dodał od siebie. Ale znając tutejsze obyczaje raczej nowego działu nie będzie :)

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Kup na początek jakąś lampe o mocy 300w np Quantum są tanie i niezłe , do tego blende soft boxa lub parasolke i experymentuj . Wpisz w google Studio lighting i masz kupe tutoriali , na you tube jest tego pełno . Jest też forum fotografi studyjnej
http://fotografia-studyjn...f876afbabd9899b
No i forum Nikona jest skarbnicą wiedzy .

Niegrzecznie byłoby nie podziękować kolegom którzy pomogli ;) więc dziękuje. Faktycznie z tego co widze to jeśli lampy to tylko z regulacją mocy. Choć wielu zaczynało od żarówek błyskowych to jednak wrzuciłbym to do worka razem z pomysłami jak zrobić softboxa ze starego monitora i kalki technicznej :) można - tylko, że praca z tym to zwykła męczarnia. Poza tym w żarówkach błyskowych brak pilota...
Na tą chwilę zastanawiam się nad 2x lampa CY100MR z softboxem 50x70 i parasolką rozpr., do tego oczywiście duże statywy, 2-3x tło, blenda i jakaś żarówka 45Ws na metrowym statywie do tła. Takie minimum na start (przy założeniu że głównie makijaże będę robił to powinno wystarczyć.

Skocz do: