Sabiego  Dołączył: 19 Gru 2008
Plecak dwukomorowy
Cześć

W wakację wyjeżdżam na 2tyg. survival na wschód od Polski i chciałem wziąć ze sobą kadyszkę, potrzebuję jednak czegoś co zastąpi mi plecak i torbę foto. Znalazłem w necie, że takie coś istnieje i zwie się plecak dwukomorowy. Więc...
Potrzebuję plecak z dwiema komorami:
- jedna niewielka, na sprzęt foto (K10D, kit, T70-300, A50/1.7, lampa)
- druga duża, na ubrania

Szukam czegoś w stylu tego albo tego tylko, że z większą komorą na ubrania.
Macie jakieś propozycje ?

PS. używa ktoś z Was karty SDHC 8GB Kingston Class 4 z K10D ?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Wprawdzie nie jestem zapalonym turystą ale nie chciałoby mi się :oops: za każdym razem kiedy znajdę fajny motyw ściągać 20-30kg plecak, żeby wyjąć aparat. Efekt byłby taki, że aparat i tak większość czasu majtałby się na szyi z podpiętym jednym szkiełkiem. Dlatego myślę, że lepszym rozwiązaniem byłaby osobna kabura przy pasku/torba biodrowa na sprzęt foto, który byłby w niej bezpieczny, a jednocześnie zawsze dostępny.

suchotnik  Dołączył: 11 Mar 2010
Lub zwykły plecak foto na przód a ubrania itd w dużym plecaku na plecach, dzięki temu sprzęt nawet bezpieczniejszy niż z tyłu, szybki dostęp, no i równoważy odrobinę ciężar z pleców. Zdarzało mi się chodzić tak z dwoma plecakami już po górach i nie jest źle.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Sabiego, ja mam Fomei "Radek Jaros" - bardzo fajny, sprawdził się znakomicie w zimie w Beskidach. Jest podobny wielkością do tego pierwszego, który podałeś. Ale jest też wersja większa "Winner R08" albo "Mount Everest", zerknij tu:

http://www.fotoraf.com.pl...-c-138_140.html

Bardzo fajny ten Winner R08, szkoda, że nie jest trochę tańszy.

piotrecius napisał/a:
20-30kg plecak

Hehe, nie no aż tyle to nie, tak nie więcej niż 8kg. Z 30kg plecakiem nie dałbym rady i by mnie zjadły niedźwiedzie :mrgreen:

suchotnik napisał/a:
zwykły plecak foto na przód a ubrania itd w dużym plecaku na plecach

Niestety na kilkudniowe marsze nie da rady.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja bym w takim przypadku skupił się na porządnym plecaku turystycznym, jak najlepszy system nośny, ochrona bagażu przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi itd. W przypadku takiej wyprawy noszenie sprzętu foto jest chyba sprawą drugorzędną. Czyli dobry plecak + właściwa torba foto do środka z jak najmniejszą ilością sprzętu foto.

Ja tak sobie ciągle myślę, że dobrze by było znaleźć taki mały, zgrabny plecak ze świetną ergonomią i wentylacją na jednodniowe wypady, który pomieściłby:
- kurtkę przeciwdeszczową;
- polar;
- czapkę i ew. rękawiczki;
- termos;
- butelkę 1,5 l z wodą;
- kanapki;
- łakocie;
- mapę, kompas, GPS;
- apteczkę;
- notes, ołówki, długopisy;
- nóż myśliwski + scyzoryk;
- latarkę;
- kijki trekingowe;
- K10D + M100/4 macro;
- kit 18-55;
- M50/1.7;
- A28/2.8;
- AF280T;
- kabel do lampy;
- filtry;
- dyfuzor+ inne zabawki do modelowania światła;
- ze dwa komplety akumulatorów;
- MZ-5n;
- kilka rolek slajdów;
- statyw Manfrotto 055Pro z głowicą RC322;
- coś jeszcze;
- na pewno o czymś zapomniałem;
- mały zestaw narzędzi;
- zapałki + zapalniczkę;
- 5 litrów pojemności jako zapas na wszelki wypadek;
To jest oczywiście zestaw minimum, bez którego dajhard z domu nawet nie wychodzi...
Nawet mam taki plecak - Woodpecker 75 Alpinusa z 1998 roku. Tylko, że gdy już to wszystko spakuję, to mam problemy z założeniem plecaka na grzbiet :lol:

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
to kup polski zasobnik piechoty górskiej - zapakujesz się ale lżejsze to to nie będzie

Jaką tanią, nieprzemakalną torbę na K10D + kit + A50/1.7 + Tamron 70-300 + lampa możecie polecić ?

[ Dodano: 2010-04-28, 13:53 ]
Dzięki wszystkim za pomoc :mrgreen:
Co ja bym bez Was zrobił ;-)

Skocz do: