K20D+GRIP, PENTAX 16-45/4, PENTAX 28-80 POWERZOOM, PENTAX 28-70/4, PENTAX 100-300
CytatWitam,
Mam w planach kupic lampe do mojego K20D, udalo mi sie znalezc owego Metz'a 70 MZ5 ale z adapterem do Nikona, nie jest to problem. Sam adapter mozna kupic pod Pentaxa i po problemie. Tutaj moje pytanie czy ktos moze korzystal z owej lampy, lub modeli nizszych? Jakies odczucia, uwagi, male porady. Ile taka lampa jest w stanie wyprodukowac blyskow? Wszelka pomoc co do tej lampy lub innych modeli jest mile widziana.
K20D+GRIP, PENTAX 16-45/4, PENTAX 28-80 POWERZOOM, PENTAX 28-70/4, PENTAX 100-300
marbus napisał/a:Używałem lampy Metz 48 AF-1 i padła. Serwis też sobie nie poradził z nią.
Moja rada nie kupuj tej lampy. Nie wiem ile kosztuje ta lampa,ale doradzałbym zakup lampy dedykowanej np: AF 540 FGZ z dwuletnią gwarancją. Sam chyba się skuszę na zakup właśnie tej lampy.
marbus napisał/a:Używałem lampy Metz 48 AF-1 i padła
marbus napisał/a:Moja rada nie kupuj tej lampy
marbus napisał/a:doradzałbym zakup lampy dedykowanej np: AF 540 FGZ z dwuletnią gwarancją
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
yusuf napisał/a:marbus napisał/a:Używałem lampy Metz 48 AF-1 i padła
marbus napisał/a:Moja rada nie kupuj tej lampy
marbus napisał/a:doradzałbym zakup lampy dedykowanej np: AF 540 FGZ z dwuletnią gwarancją
Zgodnie z Twoim tokiem rozumowania nie ma sensu kupowanie żadnego sprzętu, zawsze znajdzie się ktoś, komu padł, więc nie warto. Dwuletnia gwarancja nie gwarantuje też, że lampa będzie działała po okresie gwarancyjnym.
Akurat Metz jest jednak cenionym producentem lamp i sporo osób jest zadowolonych, więc nie ma co demonizować.
marbus napisał/a:(...)Dla przykładu dwóch moich znajomych zakupiło lampę Metza ten sam model 48 AF-1,ale do Nikona i mieli również problemy z tą lampą. (...)
Helios znaleziony