marcinmorawiec  Dołączył: 30 Wrz 2006
  Grip do K100d w produkcji-zdjęcia
W sąsiednim wątku obiecałem, że pokażę to jest. W trakcie lepienia, jeszcze nie skończony. Jak będzie gotowy to uzupełnię zdjęcia.

Właśnie skończyłem pierwsze malowanie. Grip jest jeszcze mokry - światło się odbija. Poza tym wszystko jest jeszcze brudne, pełno pyłków, bo dopiero wyszedłem ze stolarni :) Widać, że nie jest idealnie gładki, są takie różne wgłębienia itp. to jeszcze jest do wypełnienia i kilka malowań przede mną. Oczywiście grip ma gwint do wkręcenia w statyw. Spust jest pod palcem wskazującym, w poprzedniej wersji był pod kciukiem, ale przy cięższym szkle troche trząsło się aparatem przy wciskaniu przycisku. Okazało się, że pod palcem wskazującym bedzie na niego miejsce, więc jest :D Jak będę robił następnego, to spróbuję ustawić go trochę po skosie - tak widziałem w gripie do C350. Aha, ten egzemplarz waży 480g 8-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
O rany :)

Urzekł mnie kabelek - chyba może robić za dodatkowy uchwyt.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Urzekł mnie kabelek

tak, gdybym miał wtyczkę kątową i umiał ją podłączyć do kabli, to mógłby być krótszy. Ale szczerze powiem, że w foceniu zbytnio nie przeszkadza :)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Wybacz ale nie urzekla mnie Twoja historia...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
A nie lepiej dla poprawienia uchwytu za ok. 6 $ kupić coś takiego http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...c%3D1%26fvi%3D1 ?

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
w TVN Siedem idzie właśnie film o jakimś Frankensteinie. Ten grip jest podobny do produktu doktora - bez obrazy.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
taaaaa.....niech no ktory zrobi samemu cos takiego..... :evil: ciekaw jestem jak bedzie wygladac.... :evil:
a czytaliscie ze to wersja przed "wygladaniem" i malowaniem ????!!!!!!!

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
marcinmorawiec

nie pokazuj się przed zmrokiem na mieście bo cię aresztują za obrazę moralności :-P

[ Dodano: 2007-02-23, 21:24 ]
ale podziwiam twoją odwagę :mrgreen:

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
to jest okropne; spal czym prędzej tego "gripa" i pod żadnym pozorem nie pokazuj sie z tym publicznie

Gringo napisał/a:
to jest okropne; spal czym prędzej tego "gripa" i pod żadnym pozorem nie pokazuj się z tym publicznie
Jeśli żartowałeś, to fajnie. Jeśli nie - to daruj sobie takie posty w przyszłości.

Chłopak zrobił kawał pracy, dla siebie, chciał się pochwalić, pokazać. Owszem, grip nie wygląda profi, ale to chyba nie powód, żeby sobie jaja robić.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
panowie.....kurde !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! facwt pokazuje wersje robocza....a wy tu se polewke robicie - KARWA !!!!!! niech ktorys taki handmade pokaze ....?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale powiedzcie, czy ten uchwyt jest Wam naprawdę potrzebny? Kiedy używałem MZ-5n, to po filmach, bateriach grip był drugim zakupem, Ale tu chodziło bardziej o zasilanie niż o polepszenie uchwytu. Odkąd używam KaDeski, to nawet o gripie nie pomyślałem, tak zgrabny jest ten aparacik. Myślę, że KaSetka równie zgrabna ;-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
fajne :-) jak teraz leży w łapce? będziesz pokrywał czymś gripa, czy zostanie sama farba/lakier?

zorzyk napisał/a:
Odkąd używam KaDeski, to nawet o gripie nie pomyślałem, tak zgrabny jest ten aparacik.
Dopóki focisz bez dużej lampy i/lub z lekkimi szkłami - to się zgadzam. Załóż np. 540-tkę na DSa/K100D i porób zdjęcia przez godzinę...

chemik  Dołączył: 29 Kwi 2006
Nie jest tak źle ;-)
Jak będe miał jutro chwilkę podrzucę foto mojego gripa ;-)
Ja w swoim projekcie oparłem się o "grip" do z-1p i po jakiś 2 miesiącach użytkowania uważam za przydatna rzecz (muszę jeszcze pomyśleć nad paskiem).

PS
marcinmorawiec z czego masz "kółko" do przykrecenia do aparatu? drewno?
Między aparat a uchwyt polecam gąbkę z podkładki pod mysz - fajna sprawa.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
marcinmorawiec, masz mój szacunek i :-B , ja nigdy bym czegoś takiego nie wytworzył, za leniwy jestem, czekam na zdjęcia dopieszczonej już wersji finalnej, brawo.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Załóż np. 540-tkę na DSa/K100D i porób zdjęcia przez godzinę

Wydaje mi się, że taki pasek jak pokazałem w linku jest akurat. Takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane w kamerach, bardzo wygodne, nie podnosi wagi całości i nie trzeba zaciskać paluchów na korpusie żeby się nie wysunął.

Zdano
propozycja ok, ale nie ma pionowego spustu. A dwa, że grip jest tańszy.

Piotr napisał/a:
bez obrazy

nie obrażam się :)

Gringo
grip jest niepalny :) Może nie całkowicie, mógłby się zniszczyć spust, kabel, reszta zostanie w całości

zorzyk
Do tego gripa też chcę wsadzić dodatkowe zasilanie, ale to z czasem.

macioh
trzyma się dużo lepiej, ściagam tylko żeby założyć baterie, bez zdjęć nie robię :)
A co do pokrycia to ciaglę nad tym myślę, nie chce go zostawić takiego...łysego

chemik
dobre z tą gąbką, zastanawiałem się co tam wsadzić, a to nie przyszło mi do głowy. Czekam na Twojego... A kółko to śruba ze statywu zatopiona w żywicy epoksydowej i szpachłówce

Fafniak
Dzięki za wstawiennictwo :-D

Zdano napisał/a:
Załóż np. 540-tkę na DSa/K100D i porób zdjęcia przez godzinę

Wydaje mi się, że taki pasek jak pokazałem w linku jest akurat.
Tak, na pewno pomaga w utrzymaniu całości, ale po pierwsze primo, mały palec ciągle ucieka, a po drugie primo, jednak jak się jakąś masę przyczepi pod spodem, to całość jest lepiej wyważona, szczególnie w przypadku podpięcia sporej lampy na górze (np. naftowej).

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
szczególnie w przypadku podpięcia sporej lampy na górze (np. naftowej)
... i bez obiektywu. Wówczas nie mając za co dodatkowo chwycić zaczyna robić się rzeczywiście mało przyjemnie.

Skocz do: