mmizera  Dołączył: 13 Kwi 2009
Nowe lampy metz'a
Witam,

Ostatnio rozglądam się za lampą błyskową do mojego k200d. To ma być moja pierwsza lampa błyskowa. Więc z braku doświadczenia zacząłem sporo czytać. I dopadła mnie masa dylematów czytając to i inne fora. Z oględzin i autopsji wynika, że brakuje fajnej amatorskiej lampy błyskowej w cenie do 600 PLN (nowej). Fajnej mam na myśli obracany palnik w pionie i poziomie, zoom regulowany automatycznie i manualnie i kilka innych rzeczy, które łączy dopiero np.: Pentax af 360 fgz.

A tu nagle miła niespodzianka. Natknąłem się na nowości od METZ'a zaprezentowane we wrześniu na targach Photokina i trafiłem na idealną niemal lampę dla siebie i mojej kadwusetki: http://www.metz-lampy.pl/...taj/metz_44AF-1 a także w necie znalazłem wstępną ofertę: http://foto-net.pl/sklep/....php?idt=36409.

Cena tylko 599? No akurat mój budżet :) Czekam na info od tego sklepu kiedy będą dostępne i czy faktycznie w tej cenie. No dla mnie to miła niespodzianka. A co wy sądzicie?

Pozdrawiam

Marcin

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
mmizera napisał/a:
A co wy sądzicie?

Fajny lampion - chyba tylko HSSa by mi brakowało.

Za to obsługa wygląda na wygodniejszą niż w Metzach z LCD

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
No faktycznie ciekawa cena jak na nową lampkę. Do użytku w pTTLu powinno wystarczyć, ale z tego co patrzę to nigdzie żadnych opinii z użytkowania jeszcze nie ma. Poczekam, może ją zanabędę a Pentaxa 540 w drugiej kolejności...

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Na stronie jakiegoś brytyjskiego sklepu przeczytałem, że mają ją mieć na stanie w okolicach listopada. Więc może u nas też się wtedy pojawi.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja bym wolał dopłacić te 200zł do 48AF-1 żeby mieć HSS, no i ekranik LCD jednak się przydaje, wiadomo co się z lampą dzieje i jak jest ustawiona.

[ Dodano: 2010-10-13, 14:39 ]
W zasadzie ta lampka 44af-1 to tak jakby 48'mka okrojona z ekranika, hss'u i odrobiny mocy. Fajnie że coś takiego zrobili, szkoda że wiele firm nie myśli o mniej zamożnych klientach.

truman  Dołączył: 03 Sty 2008
Myśli. Przecież są Tumaxy, Nissiny, Sunpaki itd itp... Ich cena jest dla mniej zamożnych klientów. Nie zawsze przenosi się to na możliwości (raczej nigdy), ale cenowo są atrakcyjne. Sigma ma wersje DG ST też cenowo atrakcyjne, ale mniej funkcjonalne od wersji Super.

Z tego, co widać po zdjęciach zakres mocy w M jest inny (okrojony).

EDIT2: chyba, że miałeś na myśli Pentaksa. Gdyby dodać do AF360FGZ obracany palnik i cena była by porównywalna do 50 AF-1, to Metz straciłby duuużo klientów (nie napisałem wszystkich, bo jeszcze jest przepaść w mocy tych lamp).

vinci  Dołączył: 27 Gru 2008
Witam,
przepraszam za OT ale czy na waszych metzach jest prze podstawce informacja "for Can"
Przypuszczam, że w fotozakupy.pl pomylili się i przesłali mi lampę do innego systemy. Na dodatek po 3 ręcznym wyzwoleniu błysku usłyszałem huk i chyba umarła.

truman  Dołączył: 03 Sty 2008
Jeśli masz napisane for Can a podłączyłeś ją do Pentaksa, to nic dziwnego, że umarła. Po prostu albo źle zamówiłeś, albo oni źle wydali. Do Pentaksa powinno być napisane for Pen/Sam. Dobrze sprawdź co zamawiałeś, bo jak się okaże, że zamawiałeś for Can, to masz duuuuży problem.

vinci  Dołączył: 27 Gru 2008
Chciałem się tylko upewnić. Zamówiłem do Pentaxa i nawet na pudełku i gwarancji jest taka informacja. Umarła zanim zdążyłem ją podpiąć. A jak podpiąłem to nic się nie działo - żadnej reakcji.
Mam nadzieję, że sklep wykaże się inicjatywą i szybko zamieni towar.

rafal77  Dołączył: 13 Lip 2008
Czy ktoś już ma tego Metz-a ????

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
rafal77, którego?

no tego co jest w tytule Metz Mecablitz 44 AF-1 digital a i przy okazji jeszcze jedno pytanie czy metz 48 ma funkcje lampy stroboskopowej??

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
rafal77 napisał/a:
czy metz 48 ma funkcje lampy stroboskopowej??

tak

a może ktoś jest w stanie porównać te dwie lampy, to znaczy Metz 44 i 48 bo poza wyświetlaczem nie doszukałem się różnicy no i ceną :-)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
HSS jest wart te 200 czy 300zł różnicy, naprawdę. Kup używanego Metza 48, jak chcesz oszczędzić, ale za HSS podziękujesz w pierwszy słoneczny dzień :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
rbucz napisał/a:
HSS jest wart te 200 czy 300zł różnicy, naprawdę
Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema łapkami. Lampę systemową kupiłem jedynie z powodu HSS i wireless. Do pozostałego pstrykania lepsza jest dowolna z własną automatyką, zwłaszcza przy nieprecyzyjnym P-TTL'u. A dodatkowo znacznie tańsza.

Grzybu  Dołączył: 01 Lut 2009
No dobra a co powiecie o nowej 50tce?? Miał ktoś w rękach używał?? warto czy lepiej szukać używanego 48..???

wipen  Dołączył: 22 Lis 2010
metz 44 nie jest dostępny jeszcze w Polsce - info z fototechniki, ma być pod koniec listopada, a najprawdopodobniej dopiero w grudniu. Dostępna jest 50. Zamówiłem właśnie 50 w euro rtv agd (oczywiście fajne raty, wystawili ją na moją prośbę:) - taki prezent na gwiazdkę, odbieram jutro.
Jestem początkującym posiadaczem lustra i nie znam nikogo kto ma lampę błyskową w związku z tym mam pytanie, czy w normalnym użytkowaniu aparatu, imprezy rodzinne, wycieczki korzystacie z lampy błyskowej, nie mam na myśli oczywiście fotografii artystycznej ? Czy faktycznie warto zakładać ją w takich "normalnych" sytuacjach ? Czy moja żona ma rację, że mnie powaliło i kupuję sobie lampę :) Zapwene jest wielu początkujących którzy zastanawiają się czy wydawać kasę na lampę. Proszę o krótkie odpowiedzi, bez super fachowej wiedzy i wywodów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
wipen napisał/a:
Czy moja żona ma rację, że mnie powaliło i kupuję sobie lampę :)

Ona się nie zna :mrgreen:

Jak nie masz jasnego obiektywu i aparatu o wysokim użytecznym ISO to lampa ratuje sytuację.

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
wipen napisał/a:
Czy faktycznie warto zakładać ją w takich "normalnych" sytuacjach ?

Pewnie, że warto. Tylko trzeba jeszcze wiedzieć jak jej używać :). Też niedawno kupiłem 50 i jestem strasznie zadowolony z zakupu.

Skocz do: