MPolak  Dołączył: 04 Wrz 2010
Lampa Cobra D400 (auto/TTL) i K200D
Taką otóż lampę nabyłem. Lampa tyrystorowa z niskim napięciem i dedykacją do pentaxa. Ma TTL którego body nie obsługuje, oraz 2 tryby automatyczne (dla ISO100 F2.8 i 5.6) z pomiarem błysku przez lampę. Stopka ma tylko 2 styki dodatkowe (Mode i Ready) oraz przełącznik Manual/TTL.
Panasonic FZ20 po wpięciu orientuje sie że lampa jest podłączona i automatycznie ustawia się na F2.8/ISO100 i ekspozycja wychodził bardzo poprawnie.
Natomiast K200 też zauważa lampę, ready świeci, działa przedbłysk dal redukcji czerwonych oczu, natomiast czas naświetlania zmienia się, ale ustawia różnie się w granicach 30-80, iso zostaje niezmienne. Ekspozycja czasem poprawna, a czasem nie. Jak powinienem fotografować nie mając tak jak w K10 trybu X? Działać na trybie Auto F5.6 i w aparacie Av też na taką wartość, iso na stałe 100? A co z czasem który sobie skacze? mam wrażenie że przez to czasem zdjęcia są lekko prześwietlone bądź niedoświetlone, czego nie ma w panasonicu.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
ustaw manualnie ISO, F i czas w body (czyli tryb M)

A jaki czas ? 1/180 sek czy mniejszy?

Edit.
Na taka stonkę trafiłem:
Czyli przy tej lampie nie ma szans na prace w trybie Automatic lub Program Falsh?
http://kmp.bdimitrov.de/t...shoe/index.html

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
czas od 30s do 1/160 czy 1/180 - w instrukcji doczytaj

Odkrycia sezonu dziś dokonałem!!!
Otóż fociłem trochę z lampą, ale nie na M, tylko Tv i zauważyłem że przy ustawionym na sztywno czasie i iso aparat sam zmienia przysłonę kiedy przełączam się pomiędzy dwoma trybami automatyki błysku!!! Czyli mam np program czerwony i F ma 5,6, przełączam lampę na program niebieski i w body F od razu robi się F 11, a co lepsze w obu wypadkach wychodzi poprawna i taka sama ekspozycja.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
MPolak napisał/a:
Odkrycia sezonu dziś dokonałem!!!

przecież sam pisaleś w pierwszym poście że stopka od pentaxa.....

No tak, ale stopka ma tylko 2 dodatkowe styki, a nie 3 jak modele P-TTL. A jako że w większości cyfrowe body nie są kompatybilne z systemem TTL (działał w TTL'u *ist DS) byłem pewny że body nic sobie nie robi z sygnału mode wystawianego na lewym pinie przez lampę. Czyli wygląda na to, że jednak da sie w pełnym stopniu korzystać z automatyki błysku lampy nie tylko w trybie Manual.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
TTL i p-TTL to pomiar swiatła mierzony przez aparat nie lampę czyli aparat steruje lampą, stąd brak kompatybilności i dodatkowego styku,
twoja lampa z dedykowaną stopką (standard SCA 374) ma własną automatykę stąd przekazanie przysłony i/lub iso, i/lub gotowości lampy przez pozostałe styki do aparatu czyli lapma narzuca swoje nastawy aparatowi.

Skocz do: