CytatRewolucja - format JPEG idzie do kosza!
Wysłużony format zapisu zdjęć JPEG ma trafić do koszta. Microsoft chce zastąpić go nowym formatem - HD Photo.
Na targach branży fotograficznej, PMA 07 International Convention and Trade Show, Microsoft zapowiedział, że udostępni światu swój nowy format zdjęć - HD Photo, który ma zastąpić przestarzałego JPEG-a.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd | 
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 | 
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo! 
Tak, tak samo jak mp3, już to widzę. Siła przyzwyczajeń jest zbyt duża. Gdyby dało się łatwo zastąpic jotpegi, to już dziś wszyscy by używali PNG, albo JPG2000.tref napisał/a:format JPEG idzie do kosza
CytatGdyby dało się łatwo zastąpic jotpegi, to już dziś wszyscy by używali PNG
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
k10d i k-7
CytatWłaśnie chodziło mi o to, że chyba lepiej byłoby stosować do wszystkiego PNG,
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Prawde mówiąc, bardziej na myśli miałem "lokalną pracę" ze zdjęciami, niż zastosowania internetowe. Rzeczywiście masz rację, dopóki niewielki obrazek w PNG zajmuje kilkaset kb albo i więcej, to nie bardzo jest o czym mówić.bEEf napisał/a:Żartujesz... ? Ekhm, zdajesz sobie sprawę, jaka jest różnica w stopniu kompresji stratnego jpg i bezstratnego png? I jaki ma to wpływ np na czas wczytywania stron z galeriami itp...
 ), a zatem jeśli format nie będzie tak problematyczny jak inne próby wyparcia jotpega, to może się przyjąć. Z drugiej strony, dziwi mnie, że MS coś daje za darmo... gdzie haczyk?
  ), a zatem jeśli format nie będzie tak problematyczny jak inne próby wyparcia jotpega, to może się przyjąć. Z drugiej strony, dziwi mnie, że MS coś daje za darmo... gdzie haczyk?| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd | 
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 | 
CytatZ drugiej strony, dziwi mnie, że MS coś daje za darmo... gdzie haczyk?
 OpenSource to zupełnie co innego niż darmocha, choć jest z nią utożsamiane. W przypadku MS to piersze - nie, to drugie - proszę bardzo.
  OpenSource to zupełnie co innego niż darmocha, choć jest z nią utożsamiane. W przypadku MS to piersze - nie, to drugie - proszę bardzo.Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
 , a na tym się zarabia... Poza tym ciągle pracują nad stworzeniem globalnego oprogramowania (współpracującego wszystkiego ze wszystkim) pisanego właśnie w .NET
 , a na tym się zarabia... Poza tym ciągle pracują nad stworzeniem globalnego oprogramowania (współpracującego wszystkiego ze wszystkim) pisanego właśnie w .NET   . Zatem dając pozornie coś za darmo przyciągają programistów i robią sobie pole do gry=zysków. Szukam zatem haczyka w hd, bo nie będzie przecież kursów z ręcznej kompresji plików
 . Zatem dając pozornie coś za darmo przyciągają programistów i robią sobie pole do gry=zysków. Szukam zatem haczyka w hd, bo nie będzie przecież kursów z ręcznej kompresji plików   , a nic nie przychodzi mi do ciasnego łba, jakby można zarobić na ujawnieniu tejże specyfikacji.
 , a nic nie przychodzi mi do ciasnego łba, jakby można zarobić na ujawnieniu tejże specyfikacji. 

| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd | 
nie trzeba tworzyc, wystarczy znalezc i kupic jakas firme z duzym potencjalem na etapie rozwojowym - korporacja, ktorej zasoby zuzywam piszac tego posta, wlasnie tak robi - w ostatnim roku fiskalnym 'stworzono' w ten sposob 3 nowe produktytref napisał/a:nie posądzam MS o próbę stworzenia własnego softu na wzór Adobe... za duże koszty i konkurencja

pozdrawiam,
dzerrry
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Cytatnie trzeba tworzyc, wystarczy znalezc i kupic jakas firme z duzym potencjalem na etapie rozwojowym
 Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że MS nic nie tworzy, bo "podkupuje" tylko programistów płącąc im pensje. To w końcu co to jest ten MS - mityczny krwiożerczy twór, czy firma + pracujący w niej ludzie? Nie bronię tu MS, bo trochę kichy naknocił i pewnie niejedno sknoci, ale mitologizując go w ten sposób wcale się sprawie nie pomaga.
  Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że MS nic nie tworzy, bo "podkupuje" tylko programistów płącąc im pensje. To w końcu co to jest ten MS - mityczny krwiożerczy twór, czy firma + pracujący w niej ludzie? Nie bronię tu MS, bo trochę kichy naknocił i pewnie niejedno sknoci, ale mitologizując go w ten sposób wcale się sprawie nie pomaga.Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEF, piszac, ze zuzywam zasoby mialem na mysli sprzet i czas, za ktory mi sie badz co badz placi. I nie pracuje w MSbEEf napisał/a:Tak więc stwierdzenie, że MS nic nie tworzy, tylko kupuje jest w gruncie żeczy absurdalne, bo do tej pory kupili już tyle, że naprawdę ma im kto ten soft tworzyć
 Odpisalem tylko na post Trefa. Sam wiem ile pracy kosztuje takie stworzenie przez kupienie, bo najczesciej wiaze sie to z integracja. Ja na szczescie jeszcze tego nie przezylem, ale widze jak cierpi kolega z biurka obok
  Odpisalem tylko na post Trefa. Sam wiem ile pracy kosztuje takie stworzenie przez kupienie, bo najczesciej wiaze sie to z integracja. Ja na szczescie jeszcze tego nie przezylem, ale widze jak cierpi kolega z biurka obok  Co nie zmienia faktu, ze chyba nie ma korporacji, ktora klepie kod od zere - to jest po prostu fizycznie niemozliwe. Dlatego tez mam taka mala prywatna teorie spiskowa, ze Windows dazy do stania sie kiedys, kiedys komercyjna, czy jak kto woli nie-wolna dystrybucja Linuksa
  Co nie zmienia faktu, ze chyba nie ma korporacji, ktora klepie kod od zere - to jest po prostu fizycznie niemozliwe. Dlatego tez mam taka mala prywatna teorie spiskowa, ze Windows dazy do stania sie kiedys, kiedys komercyjna, czy jak kto woli nie-wolna dystrybucja Linuksa  To porozumienie z Novellem jest bardzo frapujace - wirtualizacja sracja, dobra, dobra
  To porozumienie z Novellem jest bardzo frapujace - wirtualizacja sracja, dobra, dobra  .
 .
pozdrawiam,
dzerrry
^mmm^ napisał/a:Jeżeli png ma kompresje bezstratną to jaki zysk byłby z wprowadzenia go zamiast istniejącego formatu tiff? Bo obawiam się, że nad jpgiem przewagi w rozmiarze pliku nie ma - a raczej jest przeciwnie.
 . Zamieniać stare na nowe. To że większość urządzeń widzi jpgi nie znaczy, że jest to bariera dla jakiegoś nowego (oby naprawdę lepszego) formatu - to tak z telewizją HD, zmiany są stopniowe, ale w zasadzie nieuchronne, to napędza sprzedaż/produkcję i wszyscy się cieszą...
  . Zamieniać stare na nowe. To że większość urządzeń widzi jpgi nie znaczy, że jest to bariera dla jakiegoś nowego (oby naprawdę lepszego) formatu - to tak z telewizją HD, zmiany są stopniowe, ale w zasadzie nieuchronne, to napędza sprzedaż/produkcję i wszyscy się cieszą...Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl