"Living is easy with eyes closed"
matth napisał/a:dzerry, od niedawna go robię i jestem generalnie bardzo zadowolony ze skrócenia ilości próbek do zrobienia odbitki. Robię tak. Biorę pasek (zwykle drę papier na paski długości krótkiego boku) i z filtrem 0 naświetlam go po kawałku (tak żebym miał na nim jasne partie) wydłużając czas co np 2s dla każdego kolejnego kawałka - czyli odsłaniam po kawałku coraz więcej paska. Robię sobie 4-5 różnie naświetlonych kawałków na jednym pasku to utrwalam i suszę na szybko żeby zobaczyć jak wygląda pod naturalnym światłem. Wybieram czas dla którego najbardziej podoba mi się efekt i na tym czasie naświetlam drugi pasek. Później ten już raz naświetlony pasek naświetlam analogicznie do pierwszego z użyciem filtra 5 zachowując te same czasy (kładę go tak żebym miał gdzieś jasne partie, ale raczej więcej ciemnych). Utrwalam i oglądam pod światłem. Później robię odbitkę najpierw dla czasu z 0 później naświetlam jeszcze raz dla czasu z 5. Zwykle wychodzi mi że czas dla 0 i 5 jest podobny więc jak mam kilka podobnych klatek to w ciemno mogę naświetlać tak samo lub z lekką korektą na oko. Tak to mniej więcej wygląda
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
pozdrawiam,
dzerrry
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
pozdrawiam,
dzerrry
matth napisał/a:(przecież naświetlanie jednej próbki w dwóch miejscach pod powiększalnikiem da mi wielkie nic)
dzerry napisał/a:sołtys, ciezko to jest tlumaczyc tak na sucho.
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
matth napisał/a:Hyh Aleś odkopał
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Ej, ale to bylo do Sołtysatechnik219 napisał/a:ak zostałem zgaszony, to nic nie wrzucę
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:moim zdaniem nie ma co za bardzo kombinowac.
dzerry napisał/a:dokladnie wg tutoriala
takie "qui pro quo". No to jednak poszukamdzerry napisał/a:Ej, ale to bylo do Sołtysa
pozdrawiam,
dzerrry
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!