Pawel73  Dołączył: 10 Paź 2010
Metz 36 AF-4
Drodzy koledzy zakupiłem w sklepie internetowyn lampkę 36 AF-4 bez instukcji w jezyku polskim, mam prośbę czy ktoś z Was posiada instrukcję PL do w/w modelu

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co na to sprzedawca? Ma obowiązek dostarczyć instrukcję w rodzimym języku.

Pawel73  Dołączył: 10 Paź 2010
narazie pozostaje milczący, chyba jedyne miejsce gdzie się pożywię to nasze forum.

[ Dodano: 2010-11-21, 10:53 ]
Nawiązując do tematu, chciałbym zapytać o podłączenie lampy do k-x. Czy wymagane jest jakieś dostosowanie ustawień w menu aparatu w przypadku użycia lampy zewnętrznej (np. metz 36Af-4) ? chodzi mi np. o tryb błysku czy też balans bieli

pozdrawiam

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Pawel73 napisał/a:
jakieś dostosowanie ustawień w menu aparatu w przypadku użycia lampy zewnętrznej

jako takich ustawień nie ma, jesli podłączysz lampę z p-ttl, aparat sam sie z nią porozumie, jeśli użyjesz lampy bez p-ttl, aparat nie bedzie o niej wiedział i trzeba bedzie ustawić czułość, czas i przysłone recznie w/g tabelki a także balans bieli na "słońce" jesli wolisz ciepły odcień lub na "błysk lampy" jesli wolisz neutralny.
tu masz, jak okiełznać lampę z własną automatyką, proste:
http://www.forum.fotoexpert.pl/topics41/10713.htm
od lat używam lamp z wł. auto., przy K-x rowniez.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Podepnę się pod temat. Czy lampa jest na tyle mocna żeby oświetlić pierwszy plan przy palniku odchylonym w górę. Będę jej używał głównie z FA50 1,4 i S10-20. Sufit do 3m.
Czy jej moc (a raczej korektą EV) można korygować z poziomu aparatu?

Lampy będę używał okazjonalnie. Na ten teraz mam tyle gotówki ile mam. Docelowo ma być metz 44 lub 50.

Skocz do: