Ictorn  Dołączył: 19 Lut 2011
METZ 58 AF-1 vs AF-2
Witam,
Nie potrafię znaleźć porównania obu ww lamp.
Jestem w momencie podejmowania decyzji o zakupie. Bardzo proszę Szanownych Forumowiczów o poradę, którą wybrać?
Wykorzystywał ją będę raczej amatosko i okazjonalnie. Rodzinka, wieczorny plener, może jakieś kościelne?
Różnica w cenie jest znaczna. Czy AF-2 jest naprawdę 40% lepsza od AF-1? ;-)
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam,

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
moze na stronie producenta ? ;-)

http://www.metz.de/en/pho...nformation.html

http://www.metz.de/en/pho...nformation.html

nie roznia sie prawie niczym, ja wybralem AF-1. gdy ja kupowalem to roznica byla jakies 30 euro (285 vs. 315)

[ Dodano: 2011-04-08, 13:55 ]
sprawdzielm i teraz jest tak samo (AF-2 troche staniala). skad wziales to 40%?

Dzieki za linki. Już zerkam.
Będę też wdzięczny za subiektywne opinie bardziej niż ja (nie takie to trudne ;-) )doświadczonych kolegów/koleżanek :mrgreen:

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
2 chyba nie ma już plastikowej stopki

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ma metalową.

Czy plastikowa stopka jest dużą niedogodnością?
Z informacji, do których dotarłem, nie wynika, by była problemem?

imho nie. miałem 3 lata fgz 360 używaną co prawda niezbyt często i no problem z plastykową stopką...

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Problem "jedynki" były kłopoty z żarnikami ( nie obejmuje ich gwarancja), słaba jakość połączeń pomiędzy korpusem lampy a głowicą, oraz zacinający się zoom .
W "dwójce" podobnoż parę rzeczy ulepszyli, dlatego brałbym raczej to co nowsze, choć jeśli lampa ma być wykorzystywana sporadycznie - różnicy wielkiej pewnie nie odczujesz.
Drugi palnik w tej lampie to raczej bajer- i nie stosuję go już wcale ( słaba regulacja mocy tej kukułki -pomimo 3 stopni podziału), stopka plastikowa w moim chyba już 4 letnim Metzu ( maltretowanym bardzo często) -nadal w niezłym stanie ( choć lampę dokręcać trzeba już dosyć mocno by się nie kolebała) i ogólnie to bym brał 540kę ( przez "niegwarancyjne " palniki Metza);)

Bardzo dziękuję za pomoc. :-B Teraz muszę się mooocno pozastanawiać.

Podepnę się tutaj: czy może ktoś mi "łopatologicznie" wytłumaczy, na czym polega/do czego służy tryb "serwo"? Coś niekumaty jestem.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Błysk wyzwalany bezprzewodowo.

tzn? przeciez lampa działa w trybie wireless jako slave bez tego trybu "serwo".. Pytam po co on jest...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tryb serwo to fotocela na pierwszy błysk.

dzieki plwk, juz kumam.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
plwk napisał/a:

Na drugi - przynajmniej w 48 :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cytat
Servo-Betrieb
Der Servo-Betrieb ermöglicht es mit dem eingebauten Blitzgerät der Digitalkamera das Metz Systemblitzgerät des entsprechenden Kamerasystems drahtlos auszulösen. Die Lichtleistung kann dabei manuell als Teillichtleistung ausgewählt werden.

Serwo umożliwia wyzwolenie błysku bezprzewodowego lampą wbudowaną. Moc błysku można przy tym wybrać manualnie jako moc częściową.

Bo do tej pory w błysku bezprzewodowym tylko p-ttl był brany pod uwagę i lampa słała tyle światła, ile wyliczył komputerek. W trybie serwo można można tą moc zmniejszyć ręcznie. Niestety nie mam takiej lampy i możliwości sprawdzenia tego. To tylko suche dane ze strony producenta.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
WuWu84 napisał/a:
plwk napisał/a:

Na drugi - przynajmniej w 48 :-)
W 58-AF1 też na drugi. Napisałem do nich, żeby dodali na pierwszy błysk, ale na razie cisza.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To przepraszam, wyczytałem gdzieś po polsku, że na pierwszy i stąd taka odpowiedź.

barylek  Dołączył: 11 Paź 2009
Na dniach ma przyjechać do mnie 58 af2 to sprawdzę.

[ Dodano: 2011-05-18, 07:18 ]
lampka doszła tylko jakoś nie mogę się doszukać "serwo". W funkcji remote jest ustawienie slave który działa na 2 błysk.

Musisz wgrać nowszy firmware.

Skocz do: