Cytat![]()
fot.Paul Hansen
Tym razem dyskusję wznowiła nagroda dla Paula Hansena w Swedish Picture of the Year Awards. Zdjęcie przedstawia zwłoki 15-letniej Fabienne Cherisma, jednej z ofiar trzęsienia ziemi na Haiti.
![]()
fot.Nathan Weber
W samym centrum dyskusji o zasadności wykonywania lub nagradzania podobnych zdjęć znajduje się fotografia wykonana przez Nathana Webera, przedstawiająca kulisy powstania nagrodzonego zdjęcia.
Według opisu sytuacji, który znajduje się na stronie Petapixel.com, fotografowie kontynuowali swoją pracę także po przybyciu rodziny zastrzelonej przez policję dziewczynki.
![]()
![]()
![]()
![]()
http://fotoblogia.pl/2011...em/nathan-weber
![]()
![]()
![]()
CytatDuring the aftermath of the devastating earthquake in Haiti, a number of images that became widely discussed were of 15-year-old Fabienne Cherisma, who was shot and killed by police after looting two plastic chairs and three framed pictures
MZ-10; K-7; OM-2n; G2; M6; flickr
Kapeć i ze dwa słoiki
d3bian napisał/a:tylko o zwykła rywalizację kto zrobi lepsze zdjęcie.
MZ-10; K-7; OM-2n; G2; M6; flickr
Podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi, to się puka.
prybin napisał/a:Powinnością fotoreportera (podkreślam: to nie są fotografowie) jest dać świadectwo. Czyli robić swoje.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Pentax K-r - 10-20 l 30 l 55 l 85
Yashica Electro 35 GSN - 45
Mamiya 645E - 55 l 80
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Pentax ... zapomniałem jaki.
Innej puszki nie kupię, bo nie chce mi się czytać od początku forum N.. czy C...
Cytat![]()
Fot. Frank Fournier
Zrobiona w 1985 roku fotografia przedstawia jedną z 25 tys. ofiar wybuchu wulkanu Nevado del Ruiz w Kolumbii. Gdy je robiono dziewczyna jeszcze żyła. Po opublikowaniu zdjęcia świat zadał sobie pytanie: gdzie leży granica dziennikarskiej obojętności. Frank Fourier, autor fotografii, wolał "uwiecznić" na kliszy Omayrię niż jej pomóc .
http://ww3.wm.pl/najslynn...9?img_id=2&pg=1
![]()
![]()
Omayra Sánchez (ur. 28 sierpnia 1972 – zm. 16 listopada 1985) – 13 letnia ofiara wybuchu kolumbijskiego wulkanu Nevado del Ruiz, którego erupcja 13 listopada 1985 spowodowała masowy spływ popiołowy, pochłaniając w Armero prawie 25 000 ofiar. Omayra Sánchez była zanurzona do szyi w wodzie przez prawie 3 dni, uwięziona przez beton i resztki jej zniszczonego domu, zanim umarła z powodu gangreny oraz hipotermii. Ratownicy z Czerwonego Krzyża bezskutecznie apelowali do władz o pomoc przy obniżeniu poziomu wody oraz inne działania, mogące uratować dziewczynce życie.
Jej zdjęcie, wykonane przez fotoreportera Franka Fourniera krótki czas przed jej śmiercią, przyczyniło się do krytyki kolumbijskiego rządu, który nie podjął odpowiednich działań w celu zapobieżenia tragedii oraz spowodowało ogólnoświatową debatę na temat pracy i etyki fotoreporterskiej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Omayra_S%C3%A1nchez
Autorefleksja zmusza mnie do pokuty
me_how napisał/a:Jednak odebranie nagrody za taką fotografię byłoby po prostu wysoce nieprzyzwoite moim zdaniem. Czy autor odebrał nagrodę? Jakoś się ustosunkował?
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.