nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
sca 3702 M2-M3
Witam zakupilem za smieszne pieniadze metz 54 mz4 i mam pytanko , czym sie roznia kostki sca 3702 M2 i sca 3702 M3 , M2 znam , tylko co daje ta M3 ?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411, może tu znajdziesz odpowiedź.
http://www.bhphotovideo.c...ash_pentax.html
lub
http://www.metz.de/en/pho...ca-adapter.html
Ale prawdopodobnie M3 będzie zapewniał lepszą współpracę z cyfrankami.
Pzdr

no i wlasnie dlatego mam problem , na pierwszej nic nie ma a na originalnej metz to teraz figuruje tylko m3 z k5 :-P dzieki :-B
(miesiac temu zdaje sie ze jeszcze figurowala M2 )

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411, zajrzyj do drugiego linku, który dodałem nieco później.

A dokladnie chodzi o to ze chyba M3 to nowosc bo w sklepach na zdjatkach figuruje M2 , teraz nie wiem czy to olac ? Bo podobno M3 obsluguje HSS i Wireles ?

[ Dodano: 2011-07-29, 18:57 ]
powalos napisał/a:
nazirus2411, zajrzyj do drugiego linku, który dodałem nieco później.

to juz czytalem dawno , tylko jak do tego maja sie uzytkownicy ? ale dzieki , temat chyba jeszcze nie byl walkowany wiec kazdemu pomoze :)

Mikołaj  Dołączył: 12 Sie 2009
Witam
Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie można znaleźć używanego SCA 3702 M2 lub M3 - komisy, jakaś giełda ?
Na ebayu tylko nowe, na allegro brak, a kupno nowego w sklepie jest troche mało opłacalne.
Pozdrawiam

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
bądź cierpliwy i czekaj na okazję od czasu do czasu się coś pojawia w dobrej cenie 8-)

Cierpliwości starczyło na kilka dni ;-)

Kupiłem nowego M3 za 135 zł. Wszystko pieknie śmiga i błyska, oprócz HSS. Lampa posiada tą fukcje ale nie z pentaxem, dlatego trzeba wziąść na to poprawkę przy wyborze lampy.

Ale mam inny problem – dotyczy współpracy z obiektywami bez styków – po podłaczeniu obiektywu lampa odczytuje przysłone obiektywu jako 1.0 i w żadnym trybie nie mogę zmienić tej wartości.

Czy nie można jakoś wymusić na lampie innej przysłony, niż ta odczytana z korpusu? Próbowalem problem zniwelować za pomocą kompensacji błyku, ale to tylko +-3.0 Ev, czyli ciemniejszego szkła niż 2.8 w ten sposób nie ustawię.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Jeżeli obiektyw jest bez styków to lampę musisz przestawić w tryb M i ustawić siłę błysku ręcznie. Jak manual to i w aparacie i w lampie. Nie ma innego sposobu.
HSS z M3 będziesz miał chyba tylko z Metz 54-MZ4i.

Niestety ograniczenie o braku funkcji HSS jest spowodowane stopką. Z SCA3072 M3 jedyna lampa obsługująca HSS to Metz 45 CL-4 (wg. instrukcji do stopki). Szkoda...

Ustawienie manualne było by proste jak by zawsze siła błysku odpowiadała ilości światła która naświetli kadr, ale jak odbijamy światło od sufitu, albo innej powierzchni za każdym razem inna ilość światła naświetli kadr. A można było to prosto rozwiązać i wykorzystać automatykę lampy. Znowu szkoda...

Trzeba zatem zacząć zbierać na DA 35...

kasat  Dołączył: 17 Lut 2012
Witam.
Trochę odświeżę temat.
1)Jest do wyrwania błyskograt METZ 40MZ-2 tylko z dedykacją do Canona (kostka 3101 M3) ale tu
na forum wyczytałem że do pracy w własnej automatyce nie jest potrzebna kostka np.3702, na tej canonowskiej poleci (styk centralny)
Możecie mi to potwierdzić-Pliss :-B .
2)W tym wątku piszecie że przy obiektywie manualnym (bez styków) tryp manualny na lampie , no a co z automatyka własną lampy -chyba będzię działać? Jest to dla mnie o tyle ważne że w tej lampie można sobie poustawiać parametry i zapisać do własnej pamięci a potem je przywołać.

Zawsze można zapolować na używaną kostkę jakby mi brakowalo tych wszystkich bajerów p-ttlowskich . Lampka jest w cenie 200 pln patrząc po cenach to chyba nie jest kosmos , tylko żeby to chciało chodzić na tej canonowskiej kostce w mojej "kredce".
No i tak ogólnie warto sie ta lampą interesować?
Maks mogę ok 320 peelenów (jeszcze mam rodzinę)
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Żeby zadziałała automatyka własna lampy to najpierw lampa musi dostać dane z korpusu: jakie masz ISO, przesłonę, względnie czas i do tego dobierze siłę błysku. Przy jednym centralnym styku lampa zostanie odpalona, ale siłę błysku będziesz musiał ustalić, ustawiając na lampie odpowiednie parametry ręcznie. Jednym stykiem lampa nie dostanie potrzebnych informacji z korpusu.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Nie musi być zachowana komunikacja z korpusem, żeby zadziałała automatyka własna lampy. Wystarczy ręcznie wklepać w kalkulator lampy takie parametry jak na body, a lampa sama dobierze moc błysku. Min. tak użytkuję lampę nikona SB-24.

kasat  Dołączył: 17 Lut 2012
Dziękuję za informację. Choć niestety lampiszon został z aukcji wycofany :-( .
Została mi tylko sabinka 24 .
michal5150 masz może do niej instrukcje po polsku? (bo angielska i niemiecka dla mnie trochę niezrozumiała :lol: )
A mam parę wątpliwości ale to już w innym wątku.
Pozdrawiam.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Niestety, mam tylko papierową w j. niemieckim. Ale lampa jest na tyle prosta że obsługuje się ją intuicyjnie.

Skocz do: