kosmoski  Dołączył: 31 Lip 2011
k10d nie robi zdjęć
Mam dziwny problem. Czasami zdarzają się sytuacje że mimo wciskania spustu migawki aparat nie chce zrobić zdjęcia. Miałem taką sytuację kilka razy, ostatnio fotografując płot w dobrych warunkach na smc m 28 2.8 aparat nie reagował na wciskanie spustu. Ale wystarczyło przesunąć go kawałek w prawo lub w lewo i robił zdjęcie natomiast przy skierowaniu go ponownie na płot w miejsce na którym łapałem ostrość, dosłownie kilka centymetrów w bok znowu nic. Duszę spust i zero reakcji. Druga taka sytuacja miała miejsce przed momentem. Wracam z łazienki, ciemność i na świeczkę stojącą na kolumnie głośnikowej pada światło latarni za oknem. Chwytam aparat z podpiętą smc m 50-tką ostrzę ale jest zbyt ciemno by af cokolwiek potwierdził (o ile to ma coś wspólnego) wciskam spust i nic. Nie robi zdjęcia, miga symbol lampy błyskowej w wizjerze. O co chodzi? Powinien chyba strzelać migawką bez względu na wszytko kiedy sobie zażyczę i wciskam spust. Pytam się bo mam k10d od niedawna i może są jakieś dziwne warunki w których k10d odmawia wyzwolenia migawki. Wcześniej używałem systemu canona przez 3 lata i tam 30d wyzwalał migawkę kiedy tylko wciskałem spust, nieważne czy zimno, ciemno, ostro, nieostro, gorąco czy duszno.

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Pewnie masz w ustawieniach, że aparat nie wyzwoli migawki bez złapania ostrości.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przełącz w body AF na M i pewnie będzie po problemie. W AF nie wyzwolisz migawki, jesli nie potwierdzi ostrości.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
kosmoski, zobacz czy świeci się dioda potwierdzenia ostrości, jeśli nie, a masz włączony SAF na body przy bagnecie, nie wyzwoli migawki, póki nie będzie ostro wg. elektroniki - to bardzo wygodne do tzw "pułapki ostrości" z manualnymi szkłami, jeśli chcesz mimo wszystko mieć pełną kontrolę - ustaw na CAF albo MF - wtedy wyzwoli niezależnie czy puszka potwierdzi ostrość czy też nie

kosmoski  Dołączył: 31 Lip 2011
Macie rację, dzięki. Jednak trzeba było zacząć przygodę od przestudiowania instrukcji :P

Skocz do: