I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Ustaw profil monitora. Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .j@m@l napisał/a:Witam !!
Od nie dawna jestem posiadaczem K-x a , udało mi się uporać z Linuksem ,przyszedł czas na programy do obróbki Raw , no i zaczynają się schody .... jak otwieram rawa tzn pefa w Rawstudio lub Ufraw to zdjęcia są jakieś takie sprane z kolorów
Kuzyn Mygosi napisał/a:Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .
czyli "efekt" pojawia się zarówno na sRGB i aRGBj@m@l napisał/a:Zastanawiałem się czy może powodem może być przestrzeń kolorów ustawiona w aparacie przestawiłem na adobeRGB ale jest to samo
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
opiszon napisał/a:Kuzyn Mygosi napisał/a:Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .czyli "efekt" pojawia się zarówno na sRGB i aRGBj@m@l napisał/a:Zastanawiałem się czy może powodem może być przestrzeń kolorów ustawiona w aparacie przestawiłem na adobeRGB ale jest to samo
dlatego jestem praktycznie pewien że to stara wersja dcraw i trzeba ją zaktualizować (albo zainstalować najnowsze RawTherapee jak radzi mygosia)
j@m@l napisał/a:Dcraw mam w wersji 8 ,najnowsza jest 9 i obsługuję k-x ,tylko że jak robię aktualizacje to nie chce mi zainstalować wer 9 , nie ma go w repozytoriach , ktoś wie jak go zmienić ręcznie ??
$ sudo apt-get install gcc libjpeg62-dev liblcms1-dev
$ wget http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
$ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
$ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw
opiszon napisał/a:j@m@l napisał/a:Dcraw mam w wersji 8 ,najnowsza jest 9 i obsługuję k-x ,tylko że jak robię aktualizacje to nie chce mi zainstalować wer 9 , nie ma go w repozytoriach , ktoś wie jak go zmienić ręcznie ??
tu masz chyba opis rozwiązania podobnego problemu (upnięcie 8.xx do 9.xx)
http://panospace.wordpres...-ubuntu-please/
na Ubuntu 9.10
$ sudo apt-get install gcc libjpeg62-dev liblcms1-dev
$ wget http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
$ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
$ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw
Cytatarek@arek ~ $ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
dcraw.c: In function ‘get2’:
dcraw.c:287: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘get4’:
dcraw.c:303: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘canon_has_lowbits’:
dcraw.c:690: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘ljpeg_start’:
dcraw.c:787: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c:790: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c:794: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘nikon_is_compressed’:
dcraw.c:1177: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘nikon_e2100’:
.........................
....................
K10D+kit/H44m4/H44K/ Samyang500Preset/FA80-320
+FED3+FED4/Jupter12
+Start66S
Nie wycinajmy exifów
krzpob napisał/a:Etam, żadne błędy tylko ostrzeżenia jak nie ma dcraw.c:xxx: error: .... to jest ok i ci się skompiluje.
j@m@l, jak ci nie pójdzie to podciągnij ubuntu do 10.04, tu już jest chyba dcraw9
Cytat.................
.........................
dcraw.c: In function ‘jpeg_thumb’:
dcraw.c:8456: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
arek@arek ~ $ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw
arek@arek ~ $ sudo apt-get autoremove dcraw
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet dcraw nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 6 nieaktualizowanych.
arek@arek ~ $
Cytatdcraw -e zdjecie
GX-20, Kit, A50/1,7; Yashica GX 35
CZ 85/1,4 - pierwszy w kolejce po Limitedach:)
birdm napisał/a:A co wypluje ci
Cytatdcraw -e zdjecie
gdzie oczywiście zdjęcie to nazwa pliku RAW?
Trochę o RAWach w pingwinie jest tu
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=18130
Cytatarek@arek ~/Desktop/rawy $ dcraw -e IMGP1197.PEF
arek@arek ~/Desktop/rawy $
j@m@l napisał/a:i nic się więcej nie dzieje ...
Cytatdcraw -e ~/zdjecia/123456.pef
GX-20, Kit, A50/1,7; Yashica GX 35
CZ 85/1,4 - pierwszy w kolejce po Limitedach:)
Niespotykanie Spokojny Człowiek + K10 z 35mm F2.4 AL . Sherpa 600R . SMC DA 55-300 , smc 50 A 1.7 , raynox 250
gezeb napisał/a:j@m@l napisał/a:i nic się więcej nie dzieje ...
Jeśli masz zainstalowany dcraw to w katalogu ~/Desktop/rawy powinien znaleźć się IMGP1197.jpeg . Z tego co wkleileś wygląda że nie masz zainstalowanego .
A showfoto lub darktable nie wyświetlają prawidłowo ? Jeśli wierzyć tej stronie http://community.linuxmin...e/view/showfoto to ta wersja musi prawidłowo czytac Kxowe PEFy .
Cytatarek@arek ~ $ dpkg -l |grep dcraw
ii dcraw 8.99-1 decode raw digital camera images
ii gimp-dcraw 1.31-1.1 GIMP plug-in for loading RAW digital photos
ii libkdcraw8 4:4.4.2-0ubuntu1 RAW picture decoding C++ library (runtime)
birdm napisał/a:Wg mnie dcraw jest zainstalowany bo gdyby było inaczej to konsola zwróci komunika, że komenda dcraw jest nieznana. gezeb dobrze napisał, w katalogu w którym masz zdjęcie RAW powinien utworzyć się jpeg. Załóżmy że plik masz w katalogu zdjecia znajdującym się w kat. domowym więc będzie tak:
W konsoli wklepujesz(podaję całe ścieżki względne, żeby była większa jasność)
Cytatdcraw -e ~/zdjecia/123456.pef
gdzie ~ zastępuje oczywiście ścieżkę do Twojego katalogu domowego. No i teraz w katalogu zdjęcia powinien utworzyć się plik 123456.thumb.jpg. To, że konsola nic nie zwraca po wywołaniu to dobrze, tak ma być. Sprawdź jeszcze to polecenie.
Powodzonka![]()
roket napisał/a:Mam Minta i wszystko działa ,tylko ja nie mam K-X.
[ Dodano: 2010-08-19, 11:11 ]
j@m@l, Tam masz wszystko dobrze ja instalowałem ta metodą i nie ma żadnego problemu , to nie jest przeinstalowanie a dodanie repa z najnowszą wersją .
ufrawj@m@l napisał/a:a może jest jakaś nakładka graficzna dla dcraw??
j@m@l napisał/a:showfoto doinstalowałem i wyświetla kolory prawidłowo , tylko jak by takie mało ostre te zdjęcia
opiszon napisał/a:ufrawj@m@l napisał/a:a może jest jakaś nakładka graficzna dla dcraw??
j@m@l napisał/a:showfoto doinstalowałem i wyświetla kolory prawidłowo , tylko jak by takie mało ostre te zdjęcia
no bo RAWa musisz standardowo wyostrzyć żeby było tak jak JPG z ostrością ustawioną na 0
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Ustaw profil monitora. Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .