Przymierzam się do urządzenia mikro(budżet, sprzęt, rozmiar) studia i próbuję wymyślić alternatywę dla czegoś takiego:
Trochę pogrzebałem internecie i pomysłów jest wiele, ale żaden nie oferuje tego, co w tym systemie najlepsze, czyli zwijania łańcuszkiem. Parę godzin myślenia, buszowania po internecie, przeglądania allegro i ostatecznie wpadłem na prosty system oparty o mechanizm rolety.
- Mechanizm operacyjny rolety FI 32mm - wytrzymuje całkiem spore obciążenie (roleta szeroka na 2,6 i długa na 3m) Mniej więcej
takie Na allegro komplet kosztuje 7zł.
- Tła polipropylenowe 2,7x 5m, nie powinny przeciążyć konstrukcji, chociaż mają szeroko znane wady, to będę używać na tyle rzadko, iż 2minuty w lightroomie poświęcone wygładzaniu tła nie wyrzucą mnie z butów. Po za tym będę miał ścinki z innego studia 2,7 x ok 3m, więc idealnie spiszą się przy kadrze amerykańskim i ciaśniej.
- Kątownik montażowy w przypadku mocowania na suficie (mechanizm rolet pracuje jedynie w położeniu jak na zdjęciu), lub w kształcie litery U w przypadku montażu na ścianie, co pozwoli na odsunięcie teł od ściany - koszt ok 2-3zł sztuka, lub 6-7 w przypadku montażu na ścianie.
- Redukcja gumowa do rur kanalizacyjnych 40/32mm (wewnętrzna średnica większości tulei w tłach to 40mm, chociaż zdarzają się 50tki, jednak tego typu redukcje też są łatwo dostępne) - 2-3zł sztuka
Sama budowa wydaje się strasznie prosta: kątowniki przykręcone do sufitu, do nich uchwyty mechanizmu rolety, redukcja wciśnięta w tuleję tła i następnie w mechanizm rolety.
To tylko moje luźne rozważania, chętnie posłucham jakiś uwag dotyczących konstrukcji itp.
Istnieje jeszcze system rolet oparty o średnicę tulei 45mm, który może przenosić naprawdę duże obciążenie, jednak nie znalazłem samych mechanizmów, jedynie gotowe wyroby.