Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
  Plecak Delta SX2
Jeśli pochwaliłem kiedyś ten plecak to cofam wszystko co powiedziałem o nim pochlebnego. Piszę, bo się patrzę, a na allegro jeszcze to sprzedają! Masakra.
Zdenerwowany faktem postanowiłem napisać post żałobny. Sprawa tyczy się plecaka Delta SX2 kupionego 2 lata temu za 140 pln. Muszę przyznać, że byłem wyjątkowo cierpliwy.

Miara się przebrała. Nie tylko nie kupie już nic z tej firmy, ale nawet pożalę się publicznie. O!

Po około rocznym bezproblemowym używaniu plecaka zapragnąłem włożyć w boczną kieszeń butelkę z wodą. Kieszeń można „zamknąć” zaciągając gumkę na samej górze. Otóż gumka się zerwała przy pierwszej próbie i kieszeń nie była już nigdy więcej przydatna. Do niczego.

Po powrocie z wyprawy na Rumunie szczęśliwy, że nie zostałem okradziony, tudzież pobity i okradziony. Przed wejściem na dworzec w Tarnowie urwała się szelka plecaka. Zarzucałem go na ramię i… wiadomo. Plecak pier* …spadł na ziemię. Efekt: Pęknięty laptop w narożniku, zbity filtr UV za prawie 3 stówki! Samo 70-200 2.8 bez szwanku. Cisnęło się słowo na K! Ech.

Pozaszywałem… nosiłem w nim trochę jakieś stare graty. Nic co może się stłuc. Teraz się rozłazi sam od siebie. Po prostu szwy puszczają. Zamek w komorze głównej przestał się zasuwać. Szmata.
140 plecak+20 przesyłka =160
Filtr HOYA HMC Super PRO1=280
Laptop nie naprawiałem, ale w serwisie Lenovo powiedzieli za dół obudowy :150zł
160+280+150=590!!! + NERWY A mógł być porządny plecak z wieczystą gwarancją…
Powiedzmy sobie szczerze, nie siedziałem może w miejscu, ale plecaki są do podróżowania, a nie oglądania! Prawda?

Wyżaliłem się. Dziękuje.
Na zdjęciach wszystko do wglądu. Ucho, Obie szelki z góry i dołu. Komora główna z zamkiem dolnym…

Chyba nie muszę mówić jak się czułem.

ZETES  Dołączył: 11 Lis 2011
Nie martw się, Chmurzasty, nie jesteś sam. Mnie się rozlazł po pół roku. Nie reklamowałem, bo używałem go dosyć intensywnie (netbook, dwa aparaty, ciuchy), więc pomyślałem, że może za dużo do niego napychałem. Widzę jednak, że Tobie się trafiło jeszcze gorzej. Nauczka. Drugiego nie kupować.

Właśnie jestem na etapie zamawiania Fastpacka 350 AW. Jeszcze się wacham, czy nie ma na rynku czegoś jeszcze mocniejszego niż Lowepro. Wole teraz dmuchać na zimne. Fakt jest taki, że też w niego pchałem co bądź :D

ZETES  Dołączył: 11 Lis 2011
Ja to się już w ogóle zaczynam doszukiwać teorii spiskowych ;-). No bo to już drugi plecak "fotograficzny" i nawet roku nie wytrzymał. A teraz noszę wszyskie graty w dopasowanych futerałach, które pakuję do zwykłego plecaka z Reala za kilkadziesiąt złotych i, odpukać, nic sie nie dzieje. Fakt, wygoda gorsza, ale coś za coś :-).
Ale najlepszy pokrowiec na aparat, to... zwykła zimowa czapka :-).

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Chmurzasty napisał/a:
Właśnie jestem na etapie zamawiania Fastpacka 350 AW

Mam Micro Trekkera, od jakiś 6-7 lat? Używany dość intensywnie, nic nie pękło się nie podarło. Fastpack 350 od jakiś 2 lat ale mniej intensywnie, też nic. Delta jest podróbką tego Fastpacka i już wiemy gdzie zaosczędzono, żeby było taniej...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chmurzasty napisał/a:
Jeszcze się wacham, czy nie ma na rynku czegoś jeszcze mocniejszego niż Lowepro.

W torbie Lowepro, po niezbyt intensywnym trzyletnim użytkowaniu, rozpadły mi się zamki.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Chmurzasty napisał/a:
Jeszcze się wacham, czy nie ma na rynku czegoś jeszcze mocniejszego niż Lowepro.
Wg mnie tylko Tamrac może być lepszy. Kata wbrew pozorom taka super-hiper nie jest.

W miejsce tej rozwalonej Lowepro Rezo 170 kupiłem Tamrac System 3.

Tamrac ma trochę plecaków do wyboru.

Łukasz.  Dołączył: 12 Kwi 2012
Lowepro ma wieczystą gwarancję więc w razie czego można wymienić na nowy

Nie była za wygodna w użytkowaniu więc dałem sobie na wstrzymanie.

plwk napisał/a:
Chmurzasty napisał/a:

W torbie Lowepro, po niezbyt intensywnym trzyletnim użytkowaniu, rozpadły mi się zamki.

Właśnie o te zamki boję się najbardziej.

Łukasz. napisał/a:
Lowepro ma wieczystą gwarancję więc w razie czego można wymienić na nowy

Ale czy bezproblemowo ją uwzględniają? Czy ktoś już kożystał z prawa reklamacji?

Łukasz.  Dołączył: 12 Kwi 2012
Chmurzasty napisał/a:

Ale czy bezproblemowo ją uwzględniają? Czy ktoś już kożystał z prawa reklamacji?

Niedawno oglądałem w tv taki dziwny program fotograficzny, w którym prowadzący chwalił się że uszkodził mu się w plecaku suwak, skorzystał z gwarancji i wymieniono mu plecak na nowy (nowszy model, bo ten jego nie był już produkowany). Chyba z tej okazji zrobił wywiad z polskim dystrybutorem, który potwierdził, że to tak działa - ponoć można mieć wymianę nawet od ręki jeżeli w sklepie jest reklamowany model. Trzeba mieć tylko dowód zakupu.

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
A ja mam swoje własne podejście i nie zamierzam wydawać fortuny na Lowepro czy inne modne marki. Używałem bardzo intensywnie Deltę SX2 przez prawie 2 lata, porozchodziły się szwy ale w sumie oprócz tego że brzydko wygląda to się jeszcze trzyma. Nie wierzę tym, co mówią kup raz a dobrze - po dwóch latach takiego użytkowania może i Lowepro by się trzymał, ale po czterech już by był workiem na buty. Wolę kupić drugi taki sam na następne 2 lata. Bardzo dobrze mi służył, dużo mieścił i obskoczyłem nim wiele wesel (pełen zestaw + netbook) i wypadów plenerowych (statyw przytroczony na dole).

Jedynie z chęci zmiany i z ciekawości kupuję właśnie nie Deltę a polskiego JPA Monter-foto. Jest większy, ale szczerze mówiąc mam mieszane uczucia. Przyzwyczaiłem się do Delty, naprawdę wygodnie mi się używało...

Podsumowując - wolę kupić Deltę za 130 zł i za dwa lata drugą niż wydawać trzy-cztery razy więcej na markowy sprzęt. Przy częstym użytkowaniu po prostu nie wierzę że nawet dobre materiały się nie wycierają i parcieją...

PS. Mieściłem do Delty Sigmę 70-200, body z gripem, dwa zoomy średniej wielkości, dwa małe obiektywy (stałkę z pierścieniami i unlimiteda). Na górze spokojnie filtry, lampa, baterie, karty, piloty i inne szpeje. No i lapka. Naprawdę to pojemne i bywało bardzo ciężkie...

Lowepro Rezo 170 kosztuje 135 no i jak pisałem wcześniej nie była praktyczna.

wyrzykus napisał/a:
Nie wierzę tym, co mówią kup raz a dobrze - po dwóch latach takiego użytkowania może i Lowepro by się trzymał, ale po czterech już by był workiem na buty.

Dobrze, że mój o tym nie wie... Chociaż buty też chyba mi się zdarzyło nosić...

Arti, czyli polecasz z czystym sumieniem?

Arti no bardzo dobrze, ja po prostu mam zgoła inne podejście do tematu. Pcham dużo do plecaka i dużo go używam, liczę się z tym że trzeba go wymienić będzie za 2 lata

Chmurzasty, ja się na Lowepro nie zawiodłem. Cenowo to też jest jakoś tak nie koszmarnie. Czy polecam, w sądzie się wyprę wszystkiego ;-) . Chociaż muszę przyznać, że ten nowszy Fastpack, którego kupiłem w 2010 jest z nieco innego materiału niż Micro. Micro kupiłem w cyba 2005 albo 6. Był na pustyniach, plażach, lasach, miejskie wycieczki, latał, pływał, jeździł, no może nie codziennie, ale nie oszczędzałem go raczej. Nie widzę na nim uszkodzeń. Kurcze ja go nawet nie wyprałem a nie widać, żeby był brudny...

wyrzykus napisał/a:
mam zgoła inne podejście do tematu

ja też miałem: http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=740 teraz jest mi głupio :roll: Choć przecież mój mógł mieć po prostu wadę...

Arti napisał/a:
ten nowszy Fastpack

ale był lepszy czy tylko inny? Wiesz teraz widziałem wszedł jeszcze dopikiem video AW i kosztuje z 50zl więcej. Jeszcze się poczaję ze dwa dni i go wezmę...

Chmurzasty, przecie nie piszę ot tak sobie czerpiąc z googla, mam ten plecak i nie narzekam. Słabe szwy, ale wytrzymały ciężkie dwa sezony, skakanie przez drut kolczasty na miedzach i kilka podróży. Teraz się siepią już strasznie, ale w sumie to do wypadania czegokolwiek ze środka to jeszcze daleko.
Dziś mi przyszedł JPA monster foto, napiszę jak pierwsze wrażenia

Skocz do: