pawelek-79 napisał/a:obraz odbić od lustra pod kątem 45*
pawelek-79 napisał/a:
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
Apas napisał/a:A co nam da takie odbicie?
PK napisał/a:dodatkowy układ optyczny- rozpaprze jakość większości podpinanych szkieł.
Apas napisał/a:Lustro to kiepski pomysł, bo kazde lustro daje ghosting - chyba, ze ma zerową grubość.
tylko czyszczenie takiego lustra w warunkach domowych bez jego uszkodzenia byłoby bardzo trudne (to się bardzo łatwo rysuje) i kończyło by się sporą ilością uszkodzeń. Panasonic od kilku lat stosuje łamanie toru światła w kompaktach, z resztą nie tylko oni i na pewno ktoś od lustrzanek już o tym myślał.pawelek-79 napisał/a:Astronomowie sobie z tym poradzili - napylanie aluminium na powierzchnię, która ma odbijać, a nie tak jak w lustrze łazienkowym - za taflą szkła
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
pawelek-79 napisał/a:Od czasu kupienia K-01 dręczy mnie kwestia - czy nie dałoby się zrobić bezlusterkowca cienkiego jak np.Fuji, ale z rejestrem normalnym, jak w bagnecie K. Dlaczego miałby ktoś zachować tak dużą odległość? Ano dlatego, że im bliżej matrycy jest tylna soczewka, tym trudniej poradzić sobie z winietowaniem na brzegach(jak rozumiem dochodzi do zjawiska odbicia na granicy ośrodków, gdy kąt padania przekracza pewną wartość).
michal5150 napisał/a:Pentax kiedyś popełnił takie cudo
Apas napisał/a:Na początku XXI wieku chyba Minolta miała taki kompakt - matryca była ułozona równolegle do osi obiektywu. światło wpadało do aparatu, było "skręcane" pryzmatem pod kątem 90 stopni.
pawelek-79 napisał/a:ustawić matrycę prostopadle do osi optycznej obiektywu, a obraz odbić od lustra pod kątem 45 stopni
pawelek-79 napisał/a:Rozwiązanie problemu brudzącego się lustra i matrycy rozwiązała już Sigma zamykając całą komorę filtrem IR ustawionym na "wlocie" do komory lustra.
pawelek-79 napisał/a:Astronomowie sobie z tym poradzili - napylanie aluminium na powierzchnię, która ma odbijać, a nie tak jak w lustrze łazienkowym - za taflą szkła
Makler napisał/a:tylko czyszczenie takiego lustra w warunkach domowych bez jego uszkodzenia byłoby bardzo trudne (to się bardzo łatwo rysuje) i kończyło by się sporą ilością uszkodzeń.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski