squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
nowa lampka od Metza :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Lp. 64/200 mm i.... 32 dla 50 mm ? :evilsmile: Nie ma jak marketing. :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

paszczak007  Dołączył: 12 Maj 2013
I wszędobylskie ekrany dotykowe . Ekspres do kawy = ekran dotykowy . Lodówka , to samo , pralka , Najkon , Cajnon , kibel , kabian prysznicowa . JA ŻĄDAM ZWYKŁYCH GUZIKÓW :cry: :-x

... i pokręteł :evilsmile:

paszczak007 napisał/a:
JA ŻĄDAM ZWYKŁYCH GUZIKÓW

paszczak007, a garnitur też masz dotykowy ? ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
MarWoj napisał/a:
a garnitur też masz dotykowy ?
A jakie ułatwienie byłoby z rozporkiem.

piotr_luk napisał/a:
A jakie ułatwienie byłoby z rozporkiem.

Połączone ze stymulacją, zamiast viagry ? ;-)

piotr_luk, a weź to rozepnij na mrozie :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mógłby być problem z zasilaniem.
Swoją drogą, aż muszę porównać kiedyś z moimi starymi lampami, które miały LP podawane dla 50 mm i ISO 100. Może się okazać, że były silniejsze.

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
Jako użytkownik Metza 52 powiem, że ekran dotykowy jest paskudny. Nie da się szybko ustawić parametrów, nie da się szybko zmienić. Mam zawsze problem z trafianiem w odpowiednie ikonki. Słaby pomysł...

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Krótkie porównanie najważniejszych parametrów tego nowego Metza 64-AF1 i poprzedniego "topowego" modelu 58-AF2.
- nowa lampa jest nieco większa (78x148x112 względem 71x145x99)
- jest cięższa (422g względem 368g)
- wprowadzono metalową stopkę
- ma nieco większą moc, liczbę przewodnią dla ISO 100 i ogniskowej 50 mm (43 względem 42)
- ma dodatkowe pozycje zoomowania palnika (135-180-200 podczas gdy dla lampy 58-AF2 zoom kończy się na 105)
- na jednym ładowaniu akumulatorków NiMH zrobi mniej błysków (190 względem 250)
- wydaje się, że całkowicie przerobiono układ ładowania, bo dla akumulatorków NiMH czas pełnego ładowania wynosi maksymalnie 1,8 sekundy, a lampa 58-AF2 ładowała się 5 sekund

Ciekaw jestem jak w praktyce będzie się sprawował ekran dotykowy, przyciski są pewniejsze w działaniu, jednak menu Metzów "guzikowych" jest bardzo niewygodne w używaniu. Sądzę, że samo menu będzie zbliżone do tego z Metza 52, choć ekran wydaje się być znacznie większy, napisali też o możliwość zapamiętania 4 zestawów parametrów, co może znacznie ułatwiać używanie nowej lampy.

tatizek napisał/a:

- wprowadzono metalową stopkę

metalowa stopka była już w 58-AF2, 50AF-1, 52AF-1....

tatizek napisał/a:
ma dodatkowe pozycje zoomowania palnika (135-180-200 podczas gdy dla lampy 58-AF2 zoom kończy się na 105)

Tym bym się nie emocjonował : miałem lampę z pozycją zooma na 135 mm i nigdy nie wykorzystywałem jej inaczej, niż do walenia w sufit. Po odbiciu i tak kryło kadr 24x36 mm (rozproszenie), a na wprost winietowało, bo rzeczywisty rozsył światła mieścił się w polu widzenia odpowiadającemu ogniskowej ok. 180 mm.

tatizek napisał/a:
ma nieco większą moc, liczbę przewodnią dla ISO 100 i ogniskowej 50 mm (43 względem 42)

To świadczy o tym, że lampy tego typu osiągnęły na tym etapie technicznym maximum. L.P. 42 dla 50 mm miała już AF 500 FTZ w 1992r. Do tego pięknie kryła pole widzenia na ogniskowych 24-85 mm (rzeczywisty kąt świecenia większy o ok. 5 stopni od ustawień palnika). Różnicy mocy pomiędzy M 58-AF 2 a M 64-AF 1 nawet nie zauważy się w praktyce.
Niestety producent żeruje na naiwności mniej spostrzegawczych konsumentów. :evil:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Miałem do czynienia z ekranem dotykowym w Metz 52 (lampa w wersji pod Nikona, aczkolwiek pod Pentaxa będzie raczej podobnie) i byłem zniesmaczony. Tzn. system menu znośnie zaprojektowany (dało się przywyknąć), jednakże czułość ekranu żenująca. Byle zmiana mocy w M (tego trybu używałem) trwaaaaaała i trwaaaaaała. Strach pomyśleć co by było jakbym w plenerze/na imprezie musiał często ta mocą "majstrować". Dla mnie krok wstecz względem rozwiązania z poprzednich modeli (58 na przykład,o lampach z "kółkiem" nie wspomnę).
Poza tym patrzę na specyfikacje i widzę że dalej jest bardzo mała możliwość regulacji mocy pomocniczego palnika (tego "w korpusie" lampy). Pomysł z nim jest fajny, jednakże regulacja w zakresie 1/1, 1/2, 1/4 to stanowczo za mało. Próbowałem używać tego rozwiązania z 58-AF1 i w 90% wypadków wypłaszczało ono totalnie scenę (nawet na minimalnej mocy) Po prostu moc błysku nawet przy ustawieniu 1/4 była stanowczo za duża względem błysku z głownego palnika odbitego od stosunkowo niedalekiego sufitu/ściany. Może jakby były jeszcze ustawienia 1/8, 1/16 to coś dałoby, tak tylko psuło mi zdjęcia. Nawet myślałem i kombinowałem przez chwilkę z DIY dyfuzorem co pochłonąłbym te 2 EV światła jednakże dałem sobie spokójbo miałem kłopot skutecznie go umocować do korpusu lampy (a i lampa z takim ustrojstrwem nie miesciła się w futerale).

RiddlerPL napisał/a:
kombinowałem przez chwilkę z DIY dyfuzorem co pochłonąłbym te 2 EV światła jednakże dałem sobie spokójbo miałem kłopot skutecznie go umocować do korpusu lampy

RiddlerPL, 2-3 warstwy kalki technicznej albo "odchudzona" chusteczka higieniczna i 2 recepturki. Zestaw wchodzi do każdej torby i futerału. :-P

Ponoć dostępna będzie w pierwszej kolejności dla NiC a po Photokina 2014 na inne systemy .

" Spokój grabarza , wszystko będzie dobrze ... " :-x

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Kilka uwag po blisko dwóch miesiącach używania nowej lampy Metz 64-AF1.
Już na pierwszy rzut oka sprawia wyraźnie większej niż model 58-AF1, przy K3 to nie robi różnicy ale z jakimś mniejszym body może tworzyć niezbyt wygodny do użycia zestaw. Większy jest też sam reflektor, więc jeśli ktoś ma jakieś nasadki do 58-AF1 to mogą nie pasować.
Oprócz metalowej stopki wprowadzono nowe mocowanie, wystarczy kółko przekręcić o pół obrotu, żeby lampa się trzymała, a nie o kilka obrotów jak wcześniej.
Dla mnie najważniejsze było skrócenie czasu ładowania, model 58-AF1 ładował się 5 sekund, co przy robieniu zdjęć światłem odbitym sprawiało czasem kłopot, nie dało się szybko powtórzyć ujęcia. Nowa lampa ładuje się 2 sekundy na eneloopach. Co więcej, lampa ma dodatkowy tryb pracy RAPID, który polega na tym, że zmniejsza się maksymalna moc/liczba przewodnia o 1 stopień (czyli np. LP z 36 na 25, co odpowiada 1EV) ale dzięki temu jeszcze bardziej skraca się czas ładowania, można zrobić nawet kilka zdjęć pod rząd co pół sekundy.
Ekran dotykowy - po pierwsze nie jest to ekran pojemnościowy ale rezystancyjny, w instrukcji niestety o tym nawet nie wspomniano. Dla kogoś kto na co dzień używa smartfona z ekranem pojemnościowym gdzie wystarczy lekko dotknąć, to może być problem, bo tu trzeba dość mocno nacisnąć i przez to wydaje się reagować z opóźnieniem. Ma to jednak kilka zalet, nic nie zmienimy przypadkowym dotknięciem, ponadto taki ekran możemy obsługiwać w zwykłych rękawiczkach, próbowałem i w skórzanych z wkładką ocieplającą i polarowych, całkiem wygodnie można wszystko zmieniać. K3 jest pod względem obsługi w rękawiczkach też jest świetnie zaprojektowany, więc tworzą niezłą parę na mroźne dni :mrgreen:
Menu lampy jest dość proste choć dla mnie nie całkiem intuicyjne. Ogólnie nie jest źle. Oczywiście guziki wydają mi się jednak w lampach wygodniejsze, przy ekranie dotykowym raczej nie jest możliwa zmiana czegokolwiek na pamięć, bez patrzenia na ekranik co się dzieje.
Z fajnych rzeczy, można sobie zapamiętać 4 indywidualne zestawy parametrów i dość łatwo wywołać ten który właśnie potrzebujemy.
Z K3 lampa współpracuje bardzo dobrze, choć jakby lekko niedoświetla, zwykle muszę dawać +1 EV.
Porażką jest drugi palnik, można ustawić mu tylko 2 moce, 1/1 i 1/2.

Miałem okazje poużywać przez tydzień, jako że miałem też różne lampy Metza (w tym 58af-2 i 52-af1), w/g mnie powyższa lampa jak dla mnie ma tylko jedną wadę: wielkie bydlę z niej jest. Nawet jak do aparatu miałem przypięty grip :-) .
Poza wymiarami - zgadzam się z powyższym opisem :-)

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Mnie tam owa "nowość" nie przekonała mimo macania.
Najlepszy Metz to był poczciwy Metz 54 MZ4.
Dotąd pluje sobie w brodę za sprzedaż, kij wie co mnie podkusiło by zamienić 54 MZ4 na nową 58, po miesiącu używania zdechł w niej zoom palnika i wylądowała w szufladzie gdzie kurzy się do dziś.
Do łask wróciła najpotężniejsza z Pentaxowych lamp, stary Pentaxowy młotek AF400T i niczego mi więcej nie trzeba, mocy ma w nadmiarze :) i żaden Metz jej nie dorówna.

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
A ten AF400T to ma działa w trybie automatycznym w cyfrówkach?

Skocz do: