Wiem że jest mnóstwo tematów w których pojawia się LensPen ale nie ma tak naprawdę żadnego (przynajmniej nie znalazłem) poświęconego tylko temu zacnemu przyrządowi.
By znaleźć jakieś informację trzeba przekopać internety a i tak pewności nigdy nie mam bo wiele z tych informacji jest niepotwierdzonych.
A dlaczego informacje na Tym forum mają być pewniejsze, może Ktoś zapytać?
A dla tego że np.ja jako czytelnik Tego forum mam już wyrobione zdanie o piszących tu osobach i o ich wiedzy, natomiast o Cześku czy Wieśku z forum N czy C nie wiem nic, bo tamtego forum po prostu nie czytam a ilość wpisów o niczym nie świadczy.
To tyle tytułem wstępu (dla moderatorów)
A teraz do rzeczy:
1 - Chciałbym zakupić LensPen'a ale oryginalnego, czy jest jakaś możliwość by je odróżnić. (Od razu zaznaczam że polskim sklepom wieżę tak samo jak chińskim a nawet mniej)
...ale jeżeli Ktoś mi poda namiary na ebay lub ewentualnie jakiś sklep w Polsce w którym na 100% są sprzedawane oryginały będę wdzięczny.
2 - Jak czyścić, wbrew pozorom to dość istotne bo znalazłem informacje że:
- można na sucho
- można na mokro
- nie wolno na sucho
- nie wolno na mokro
3 - Czym czyścić LensPen'a. Jeżeli za pomocą lenspena wyczyścimy tłusty odcisk palca to ten tłuszcz oczywiście nie znika magiczne tylko gdzieś zostaje.
PS
Czyszczenie to dla mnie ostateczność, do większości zanieczyszczeń wystarczy gruszka ale jak już to wolał bym wiedzieć jak zrobić to dobrze i nie zepsuć czegoś tym czyszczeniem.
PSS
Ze wstydem przyznaję że nie znam angielskiego a google translatorowi wierzę jeszcze mniej niż Cześkowi czy Wieśkowi z forum N lub C.